Lova
2005-09-28, 01:58
Hej allihopa! :bow:
Jag är helt ny här, och skulle verkligen uppskatta om någon ville ta sig tid att bedöma mitt upplägg av kost och träning!
Jag är en tjej på 18 år som är 170 cm. Min vikt vet jag faktiskt inte, men jag vill heller inte fixera mig vid den. Jag känner mig relativt vältränad och har som mål att gå ner några kilo i fettvikt och eventuellt bygga lite mer muskler.
Mitt kostupplägg:
Frukost: Havregrynsgröt + äppelmos/sylt eller Bran Flakes-müsli + lättfil + äppelmos/sylt (+1 Multivitamin-tablett)
Lunch (i skolan): Kött/fisk/fågel + grönsaker + sallad och vinägerdressing
Mellanmål: 1 skiva Osötat&Gott Fullkornsbröd från Finax + pålägg + te och lättmjölk
Middag: Kött/fisk/fågel + fullkornspasta/basmatiris + grönsaker + sallad och vinägerdressing
Kvällsmål: 1 skiva Osötat&Gott Fullkornsbröd från Finax + pålägg + te och lättmjölk
Jag dricker ca 1-2 liter vatten/dag. Frukt äter jag enskilt eftersom jag får ont i magen om jag kombinerar det med annat. För övrigt är jag ganska aktiv av mig, så en flertal timmars shoppingtur och 3-4 timmars nattklubbs-dans på helgen är inte ovanligt (fast då tilläggs ett mellanmål). :)
Min träning: ridning 2 ggr/vecka, dans 1 gång/vecka, löpträning 2-3 ggr/vecka (4 km i terräng eller 15 min HIIT) och en 1-timmes-promenad 1gång/vecka.
Det här upplägget har jag haft i några månader nu, och det har fungerat väldigt bra för mig. På sistone har jag dock uppmärksammat ett flertal restriktioner av socker och vetemjöl angående serotoninivåer, betaendorfiner, insulinutsöndring m.m., därför har jag några frågor:
1. Bör jag byta ut brödet mot ett grövre? Det innehåller ju bl. a. vetemjöl, men är så gott!
2. Är det väldigt dåligt med äppelmos/sylt/russin på gröten eller i filen? Om jag ersätter detta med bär känns det väldigt uppoffrande.
3. Hur pass farligt är det med t. ex. messmör och ketchup? Bör jag undvika dessa helt p.g.a. sockerinnehållet, eller godkänns de i mindre mängder?
4. Är pannkakor/raggmunkar och liknande mjölinnehållande maträtter väldigt dåligt även om det förekommer sällan? ;) Vi brukar använda dinkel- eller sojamjöl istället för vetemjöl hemma.
Jag dricker ingen alkohol, äter inget vitt bröd, pasta eller snabbris och tycker att jag äter ganska bra ändå. När jag unnar mig något blir det ca 0,5-1 hg naturgodis, lite choklad eller glass av bra kvalitet. Därför känns det som att lite sylt här och lite ketchup där inte borde skada särskilt mycket. Det kanske det gör?
Vad säger ni? Jag vill höra all tänkbar kritik! *innocent*
Tack på förhand!
Jag är helt ny här, och skulle verkligen uppskatta om någon ville ta sig tid att bedöma mitt upplägg av kost och träning!
Jag är en tjej på 18 år som är 170 cm. Min vikt vet jag faktiskt inte, men jag vill heller inte fixera mig vid den. Jag känner mig relativt vältränad och har som mål att gå ner några kilo i fettvikt och eventuellt bygga lite mer muskler.
Mitt kostupplägg:
Frukost: Havregrynsgröt + äppelmos/sylt eller Bran Flakes-müsli + lättfil + äppelmos/sylt (+1 Multivitamin-tablett)
Lunch (i skolan): Kött/fisk/fågel + grönsaker + sallad och vinägerdressing
Mellanmål: 1 skiva Osötat&Gott Fullkornsbröd från Finax + pålägg + te och lättmjölk
Middag: Kött/fisk/fågel + fullkornspasta/basmatiris + grönsaker + sallad och vinägerdressing
Kvällsmål: 1 skiva Osötat&Gott Fullkornsbröd från Finax + pålägg + te och lättmjölk
Jag dricker ca 1-2 liter vatten/dag. Frukt äter jag enskilt eftersom jag får ont i magen om jag kombinerar det med annat. För övrigt är jag ganska aktiv av mig, så en flertal timmars shoppingtur och 3-4 timmars nattklubbs-dans på helgen är inte ovanligt (fast då tilläggs ett mellanmål). :)
Min träning: ridning 2 ggr/vecka, dans 1 gång/vecka, löpträning 2-3 ggr/vecka (4 km i terräng eller 15 min HIIT) och en 1-timmes-promenad 1gång/vecka.
Det här upplägget har jag haft i några månader nu, och det har fungerat väldigt bra för mig. På sistone har jag dock uppmärksammat ett flertal restriktioner av socker och vetemjöl angående serotoninivåer, betaendorfiner, insulinutsöndring m.m., därför har jag några frågor:
1. Bör jag byta ut brödet mot ett grövre? Det innehåller ju bl. a. vetemjöl, men är så gott!
2. Är det väldigt dåligt med äppelmos/sylt/russin på gröten eller i filen? Om jag ersätter detta med bär känns det väldigt uppoffrande.
3. Hur pass farligt är det med t. ex. messmör och ketchup? Bör jag undvika dessa helt p.g.a. sockerinnehållet, eller godkänns de i mindre mängder?
4. Är pannkakor/raggmunkar och liknande mjölinnehållande maträtter väldigt dåligt även om det förekommer sällan? ;) Vi brukar använda dinkel- eller sojamjöl istället för vetemjöl hemma.
Jag dricker ingen alkohol, äter inget vitt bröd, pasta eller snabbris och tycker att jag äter ganska bra ändå. När jag unnar mig något blir det ca 0,5-1 hg naturgodis, lite choklad eller glass av bra kvalitet. Därför känns det som att lite sylt här och lite ketchup där inte borde skada särskilt mycket. Det kanske det gör?
Vad säger ni? Jag vill höra all tänkbar kritik! *innocent*
Tack på förhand!