handdator

Visa fullständig version : Hur nyttigt är grönsaker?


Urban
2005-09-13, 19:19
Jag och min kära mor bråkar om grönsaker.

Jag hävdar att grönsaker mest är vatten och inte alls är så himla nyttigt som hon påstår,

Hon säger att jag inte ska komma tillbaka om tio år för att jag inte äter grönsaker och klaga på att det är nå fel på min kropp p.g.a att jag knappt äter några grönsaker.

Det enda grönsaker jag äter är det man har på mackan typ tomat, gurka, sallad.. sen nån enstaka gång i veckan till maten..

Vem har rätt?

// Mvh Urban

Sverker
2005-09-13, 19:24
Mamma.

skaparn
2005-09-13, 19:29
Vem har rätt?



Sverker

De "grönsaker" du äter nu är förvisso mest vatten, men det finns annat än gurka och tomat.
Även fast du är man...(på den tiden jag jobbade i köket på en folkhögskola kunde man av salladsåtgången avgöra vilka som varit där på kvällsvickning, hade bara tomat och gurka gått och inget av de goda riktiga sallader som vi gjort, då hade metall avd #xx varit där)

Max
2005-09-13, 19:40
När jag är hemma hos föräldrarna möts jag alltid av konstiga blickar när jag skivor upp en tomat och har på mina skink- och ostmackor :)
Det verkar alltså va lite olika där, dom har alltid (vad jag vet) till frukost ätit ett par ostmackor och kaffe. Snacka om tråkigt.

Hursomhelst, grönsaker är viktigt....och sen är det gott också när man väl fått klämm på det. Mackan blir saftigare, biffen mörare osv.

Urban
2005-09-13, 19:41
Okej min mor har väl tydligen rätt,

Vad/hur mycket grönsaker ska man äta om dagen? Vad kommer hända med min kropp om 10 år om jag fortsätter på min nästan grönsakslösa diet? Är det så illa att jag kan få några sjukdomar pga bristen av mineralerna eller vad det nu finns i grönsakerna?

Sverker
2005-09-13, 19:51
Det är ffa olika antioxidanter du behöver från grönsakerna, beta-karoten i morot eller lycopen i just tomat som är mest framträdande. Sedan finns det 100-tals andra antioxidanter som är bra att få i sig.

Grönsaker är bra källa till både magnesium och kalium som är viktigt för vattenbalansen i kroppen.

King Grub
2005-09-13, 19:53
Fem portioner grönsaker och frukt per dag är rekommenderat. Rent näringsmässigt leder nog grönsaker över frukt.

Du skulle teoretiskt kunna tillfredsställa behovet av vitaminer och mineraler med tillskott, men inte den antioxidativa effekten. Full antioxidativ effekt fås endast från "the real thing", dvs frukt och grönt. Går inte att ersätta med piller i dagens läge, och förhoppningsvis inte i framtiden heller. Och vi pratar inte sallad och gurka (skivat vatten) här, utan "riktiga" grönsaker.

keffat_liv
2005-09-13, 19:57
nu när experterna grubb och sverker har tittat in i tråden, vilka grönsaker är det man bör äta? Sverker nämnde morot & tomat, fler?

King Grub
2005-09-13, 19:58
Broccoli (!), blomkål, spenat, mangold, paprika i olika färger, brysselkål - alla. Så varierat som möjligt.

keffat_liv
2005-09-13, 19:59
Broccoli (!), blomkål, spenat, mangold, paprika i olika färger, brysselkål - alla. Så varierat som möjligt.

okej, allt som smakar äckligt? ;) damn paprika är jag dock en höjdare på att äta :eating:

Klein
2005-09-13, 20:00
Det man behöver från grönsaker finns i kött. Däremot finns det en massa saker i grönsaker som man mår bäst av att vara utan. Dom är fullproppade av antinutrienter och såväl naturliga som artificella "bekämpningsmedel". Äter man råa grönsaker så bäddar man för allergier och obehag; att koka dom minskar förvisso dessa problem men omintetgör dom ej.

Davil
2005-09-13, 20:01
[QUOTE=King Grub]Full antioxidativ effekt fås endast från "the real thing", dvs frukt och grönt.QUOTE]

Räcker det med frukt ? Jag är rätt dålig på att få med mig grönsaker till jobbet tyvärr.

jean-wim
2005-09-13, 20:14
Det man behöver från grönsaker finns i kött. Däremot finns det en massa saker i grönsaker som man mår bäst av att vara utan. Och vad äter djuren som du får ditt kött ifrån?

skaparn
2005-09-13, 20:31
Det man behöver från grönsaker finns i kött. Däremot finns det en massa saker i grönsaker som man mår bäst av att vara utan. Dom är fullproppade av antinutrienter och såväl naturliga som artificella "bekämpningsmedel". Äter man råa grönsaker så bäddar man för allergier och obehag; att koka dom minskar förvisso dessa problem men omintetgör dom ej.

Ahh! Den radikale stenåldershuliganen Klein dyker upp med sina förkunnelser. Då undrar jag; är detta av den breda forskarmajoriteten vedertagna fakt du kommer med?

MUGEN
2005-09-13, 20:39
finns ju en sådan utmärkt byggar-kombo att köpa på konserv att ingen någonson på detta forum bör lida brist på lycopen, Makerell in Tomatosauce :hbang:

blir ofta 2-3 burkar om dagen, fantasilöst..
fett, protein & prostatacancerhämmande :eating: :hbang: :bow:

Klein
2005-09-13, 21:01
Ahh! Den radikale stenåldershuliganen Klein dyker upp med sina förkunnelser. Då undrar jag; är detta av den breda forskarmajoriteten vedertagna fakt du kommer med?

Det är ingen radikalt över att råa grönsaker är ren bukfylla utan näringsvärde. Människan saknar ungefär 60 000 enzymer för att utvinna näring ur gräs, vilket är vad jag menar med grönsaker.Tomat, gurka och andra frukter hör inte dit. Grönsaker är stjälken, växten, stammen, inte dess frukter.

Klein
2005-09-13, 21:21
Rotfrukter räknar jag dock till grönsaker då de har samma giftiga svårspjälkade karaktär i rå form.

Klein
2005-09-13, 21:33
Frukter som hänger synligt och smakar bra kan man gissa är ok att äta; växten sprider förmodligen sina frön på detta sätt. Det som är nere i jorden, smakar strävt och bittert och känns som en sten i magen bör man knappast sätta i sig; det ligger inte heller i växtens intresse att få rotfrukten uppäten då den ej kan föra släktet vidare då den är uppäten.

Dock så är den mesta frukten som finns idag "framavlad" av människan för att ha så hög sockerhalt som möjligt så den bör man nog också låta bli.

pia
2005-09-13, 21:45
Det man behöver från grönsaker finns i kött. Däremot finns det en massa saker i grönsaker som man mår bäst av att vara utan. Dom är fullproppade av antinutrienter och såväl naturliga som artificella "bekämpningsmedel". Äter man råa grönsaker så bäddar man för allergier och obehag; att koka dom minskar förvisso dessa problem men omintetgör dom ej.
Jag har ätit råa grönsaker,frukter och bär i mängder under mycket lång tid och jag mår mycket bra av det. Är aldrig sjuk trots att jag haft depressioner sedan tonåren som ska sätta ner immunförsvaret. Jag rekommenderar absolut att äta mycket grönsaker och frukt.

Tolkia
2005-09-13, 21:55
nu när experterna grubb och sverker har tittat in i tråden, vilka grönsaker är det man bör äta? Sverker nämnde morot & tomat, fler?
Glöm inte alla andra rotfrukter: Kålrot, palsternacka, rättika, kålrabbi, rödbetor (eller för den delen gulbetor om du skulle råka snubbla över sådana), rädisor ... finns MASSOR; bara att gå till grönsaksdisken och botanisera.

F.ö. är inte nödvändigtvis att saker inte smakar som sådant man är van att äta detsamma som "äckligt" - visst, rödbetor smakar inte som korv, men köper man korv och väntar sig att den skall smaka som fiskbullar? Dessutom finns det ju hur många sätt som helst att använda grönsaker i matlagningen, en torr råkostbit bredvid tallriken a la 70-talsskolbespisning är långt ifrån det enda sättet att äta grönt på!

aliquis
2005-09-13, 22:08
livsfarligt.

aliquis
2005-09-13, 22:10
Okej min mor har väl tydligen rätt,

Vad/hur mycket grönsaker ska man äta om dagen? Vad kommer hända med min kropp om 10 år om jag fortsätter på min nästan grönsakslösa diet? Är det så illa att jag kan få några sjukdomar pga bristen av mineralerna eller vad det nu finns i grönsakerna?I vegansk näringslära på vetenskaplig grund tror jag de tycker man skall äta minst en halvliter(..) grönsaker om dagen, och så frukt på det naturligtvis.

Klein
2005-09-13, 22:11
Jag har ätit råa grönsaker,frukter och bär i mängder under mycket lång tid och jag mår mycket bra av det. Är aldrig sjuk trots att jag haft depressioner sedan tonåren som ska sätta ner immunförsvaret. Jag rekommenderar absolut att äta mycket grönsaker och frukt.

Depression är vanligt bland folk som äter mycket frukt och för lite fett.

aliquis
2005-09-13, 22:11
Det man behöver från grönsaker finns i kött. Däremot finns det en massa saker i grönsaker som man mår bäst av att vara utan. Dom är fullproppade av antinutrienter och såväl naturliga som artificella "bekämpningsmedel". Äter man råa grönsaker så bäddar man för allergier och obehag; att koka dom minskar förvisso dessa problem men omintetgör dom ej.
trovärdighet ingen.

Fatcan
2005-09-13, 22:15
:confused: :confused: :confused:

Vad fan babblar klein om? Verkar vara rent *bs*

Callister
2005-09-13, 22:25
Den drivande kraften i evolutionen är mutationer.
Den drivande kraften i utveckligen är ifrågasättande.

:D

pia
2005-09-13, 22:31
Depression är vanligt bland folk som äter mycket frukt och för lite fett.
Äter inte för lite av något längre och depressionen började innan jag gick över till att äta mycket grönsaker och frukt. Depression och andra psykiska problem ligger i min släkt så jag har genetiskt sätt lätt att drabbas av det men sedan blir det såklart värre om jag drar ner på kolhydrater och fett så strikt diet är inte så bra för mig.

Klein
2005-09-13, 23:28
Äter inte för lite av något längre och depressionen började innan jag gick över till att äta mycket grönsaker och frukt. Depression och andra psykiska problem ligger i min släkt så jag har genetiskt sätt lätt att drabbas av det men sedan blir det såklart värre om jag drar ner på kolhydrater och fett så strikt diet är inte så bra för mig.

Frågan är ju dock var som är lämpliga mängder fett. Jag föreslår 80% energiprocent. Jag är övertygad om att det skulle lindra depressionerna avsevärt.

Sverker
2005-09-14, 05:45
Frukter som hänger synligt och smakar bra kan man gissa är ok att äta; växten sprider förmodligen sina frön på detta sätt. Det som är nere i jorden, smakar strävt och bittert och känns som en sten i magen bör man knappast sätta i sig; det ligger inte heller i växtens intresse att få rotfrukten uppäten då den ej kan föra släktet vidare då den är uppäten.



Potatis är ju faktiskt en av jordens vinnare i utvecklingskedjan :thumbup:
Potatisen har bokat plats för framtida generationer i all oändlighet.
Potatisen har ett värddjur som vårdar potatisen, ger den näring och vatten, håller alla konkurrenter ( ogräs ) och fiender ( mögel och insekter ) borta. Värddjuret t o m för in nytt genetiskt material vilket ökar möjligheterna för nya vinnande genetiska variationer.

De få organismer på denna jord som har det ännu bättre är veteplantan, riset och majsen ;)






Kunde inte låta bli att lägga in lite biologiska synpunkter här :D

Urban
2005-09-14, 07:34
Tack för alla svaren det får bli lite mer grönsaker i fortsättningen.

Fredrik_
2005-09-14, 07:42
Frågan är ju dock var som är lämpliga mängder fett. Jag föreslår 80% energiprocent. Jag är övertygad om att det skulle lindra depressionerna avsevärt.

Lite OT: Påminner mig om en websida jag läste för länge sen om ett afrikanskt ursprungsfolks kosthållning. De käkade periodvis upp mot 70 e-% fett, mest bestående av nötter. Ganska intressant läsning faktiskt, speciellt för fettfobikerna:

http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-3f.shtml

jakke
2005-09-14, 08:49
Sen jag började äta grönsaker regelbundet så är jag mindre trött.. Jag känner skillnaden

kharon
2005-09-14, 09:06
Det är ffa olika antioxidanter du behöver från grönsakerna, beta-karoten i morot eller lycopen i just tomat som är mest framträdande. Sedan finns det 100-tals andra antioxidanter som är bra att få i sig.

Grönsaker är bra källa till både magnesium och kalium som är viktigt för vattenbalansen i kroppen.


Ketchup måste ju innehålla finfint med lycopen, eller har det försvunnit i förädlingen?

pia
2005-09-14, 09:23
Ketchup måste ju innehålla finfint med lycopen, eller har det försvunnit i förädlingen?
Den innehåller dock en massa socker också vilket gör krossade eller passerade tomater till en bättre källa om man inte är ute efter massa socker förståss.

kharon
2005-09-14, 10:17
Den innehåller dock en massa socker också vilket gör krossade eller passerade tomater till en bättre källa om man inte är ute efter massa socker förståss.

Natürlich, men man behöver ju inte smälla i sig en hel flaska heller... :)

Tolkia
2005-09-14, 10:30
Natürlich, men man behöver ju inte smälla i sig en hel flaska heller...
Å andra sidan är ketchupen ju inte precis så koncentrerad att 1 msk är någon gigantisk lykopenkick.

jean-wim
2005-09-14, 10:49
Å andra sidan är ketchupen ju inte precis så koncentrerad att 1 msk är någon gigantisk lykopenkick.Ketchup är en av de sämre källorna till lykopener. Den absolut högsta koncentrationen finns i vanlig tomatpurée. Så köp en tub och tryck ner direkt i svalget:

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/carotenoids/index.html

pia
2005-09-14, 10:53
Å andra sidan är ketchupen ju inte precis så koncentrerad att 1 msk är någon gigantisk lykopenkick.
Det var lite så jag menade att för att få i sig mycket av det nyttiga måste man trycka i sig mycket av det mindre nyttiga sockret.

Lizzie
2005-09-14, 11:41
Den innehåller dock en massa socker också vilket gör krossade eller passerade tomater till en bättre källa om man inte är ute efter massa socker förståss.

Ville bara säga att det finns ju Felix ketchup, utan tillsatt socker! (men med sötningsmedel sukralos)

jean-wim
2005-09-14, 12:00
Ville bara säga att det finns ju Felix ketchup, utan tillsatt socker! (men med sötningsmedel sukralos)Trevligt, men det är fortfarande en relativt dålig lykopenkälla! Vanliga tomater, grapefrukt eller vattenmelon är bättre och nyttigare källor än ketchup. Tomatpasta och purée är i en klass för sig.

Aelrik
2005-09-14, 12:24
Ketchup måste ju innehålla finfint med lycopen, eller har det försvunnit i förädlingen?

Rent allmänt så försämras näringsvärdet i tillagade grönsaker. Undantaget är just lycopen som bäst bevaras i en upphettad produkt. Därför är tillagade tomater (ketchup, tomatsås etc.) rikare på lycopen än råa tomater.
Jag tvivlar dock på att ketchup är det nyttigaste alternativet, som föregående talare sade.

Lizzie
2005-09-14, 12:54
Trevligt, men det är fortfarande en relativt dålig lykopenkälla! Vanliga tomater, grapefrukt eller vattenmelon är bättre och nyttigare källor än ketchup. Tomatpasta och purée är i en klass för sig.

Jag tror faktiskt att ketchup har mer lykopen i sig än vanliga tomater, pga upphettningen- är det inte så? Men naturligtvis är det ju nyttigare att äta en tomat istället för en msk ketchup, pga av andra näringsämnen. Men jag som är lite av en ketchupnarkoman blev mycket lycklig den dagen jag fick mina 'lykopen-kunskaper', men inte lyckligare än den dagen Felix kom ut med den sockerfria varianten!! :thumbup:

Klein
2005-09-14, 12:57
Potatis är ju faktiskt en av jordens vinnare i utvecklingskedjan :thumbup:
Potatisen har bokat plats för framtida generationer i all oändlighet.
Potatisen har ett värddjur som vårdar potatisen, ger den näring och vatten, håller alla konkurrenter ( ogräs ) och fiender ( mögel och insekter ) borta. Värddjuret t o m för in nytt genetiskt material vilket ökar möjligheterna för nya vinnande genetiska variationer.

De få organismer på denna jord som har det ännu bättre är veteplantan, riset och majsen ;)

Kunde inte låta bli att lägga in lite biologiska synpunkter här :D

Det är förvisso sant att somliga växter är enormt framgångsrika tack vare mänsklig kultivering men detta är en väldigt ny företeelse från evolutionärt perspektiv och därför inget som harmoniserar med den mänskliga matspjälkningsapparaten och näringsbehovet. Vidare är en så pass utvecklad och specialiserad varelse som människan en föga sannolik kandidat för att genetiskt omdanas i dom avseendena. Nya funktioner behöver en rudimentär grund att utvecklas från. Jag ser två alternativ för människan:

1: Leva vidare i harmoni med sin design.

2: Degenereras från generation till generation tills man slutligen dör ut.

jean-wim
2005-09-14, 13:03
Jag tror faktiskt att ketchup har mer lykopen i sig än vanliga tomater, pga upphettningen- är det inte så? Men naturligtvis är det ju nyttigare att äta en tomat istället för en msk ketchup, pga av andra näringsämnen. Men jag som är lite av en ketchupnarkoman blev mycket lycklig den dagen jag fick mina 'lykopen-kunskaper', men inte lyckligare än den dagen Felix kom ut med den sockerfria varianten!! :thumbup:Nja, enligt Linus Pauling-länken ovan motsvarar en stor tomat kanske en eller två matskedar ketchup i lykopeninnehåll. Sedan gör upphettningen lykopenerna mer tillgängliga för kroppen, så man kanske får lite mer ut av ketchupen. Men jag tycker inte lykopener är ett bra skäl till intag av ketchup som är ett riktigt trist livsmedel, IMO. ;) Däremot är alla former av tomatsåser utmärkta.

kharon
2005-09-14, 15:23
Jag tror faktiskt att ketchup har mer lykopen i sig än vanliga tomater, pga upphettningen- är det inte så? Men naturligtvis är det ju nyttigare att äta en tomat istället för en msk ketchup, pga av andra näringsämnen. Men jag som är lite av en ketchupnarkoman blev mycket lycklig den dagen jag fick mina 'lykopen-kunskaper', men inte lyckligare än den dagen Felix kom ut med den sockerfria varianten!! :thumbup:

"Processade tomatprodukter som ketchup är de bästa källorna av lykopen." Källa: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1716

Tomatpuré måste ju vara den bästa källan.

Jag är en storkonsument av ketchup, oavsett om det innehåller socker eller ej. Gott som fan på det mesta, får man lite lykopen med, så är det en fin bonus. Man ska ju inte basera sitt grönsaksintag på ketchup.

Måste kolla om dom fått hit sukralos-ketchupen till östeuropa ännu...

Sverker
2005-09-14, 15:46
Vad är ketchup ?
Det är tomatpure + socker ( eller sucralos ) + vatten + ättika + salt + lite kryddor. Det är inte mer, inte så svårt att göra heller med rätt maskiner, faktiskt.

Låter som en bättre idé att ta tomatpuren enbart ifall det är antioxidanterna man ska åt. Socker, salt och ätika är inget livsnödvändigt.

jean-wim
2005-09-14, 21:50
Vad är ketchup ?
Det är tomatpure + socker ( eller sucralos ) + vatten + ättika + salt + lite kryddor.Billig ketchup, som Felix, kan innehålla så lite som 60% tomatpuré. Dessutom är ketchup matkulturskymning. *spy*

Kom under middagen på den ultimata lykopenbomben, som dessutom är underbart god: soltorkade tomater i olja! Gott till nästan allt. Oljan ger det dessutom extra lätt för kroppen att ta upp lykopenet. Gör t.ex. en pesto rosso med massor av soltorkade tomater, pinjenötter och vitlök. Kan inte bli nyttigare och godare. :eating: