handdator

Visa fullständig version : Enkel äppelkaka med frasigt lock


Stenberg
2005-08-04, 09:13
Till 2 portioner:

2 st. äpplen
50 g smör
0,75 dl kokosflingor
0,75 dl havregryn (fibervariant om man vill, dock ej testat)'
2 msk socker eller motsvarande mängd sötningsmedel

Tillagning:

Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i klyftor och lägg i en smord ugnsfast form. Smält smöret i en kastrull. Rör ner kokosen, havregrynen och sockret. Blanda om.
Bred ut smeten över äpplena och grädda i 225 grader varm ugn 10-15 minuter.

Servera med glass, kall vaniljsås eller kanske lite Canderelgrädde (http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=48501) (se annan post).

Johan_P
2005-08-04, 11:12
Verkar lite tråkigt, väldigt få ingredienser. Men tack för receptet :)

Vad tyckte du om resultatet?

Kan man ev. byta ut kokosflingorna mot något?

MyungChul
2005-08-04, 14:28
tänker jag äppelkaka så tänker jag mjuk sockerkaksliknande med gyllenbrun överdel och massa stora äppelbitar, med vaniljsås... vart lite besviken men detta skulle man ju kunna testa för att dämpa det där eventuella suget av äppelkaka.... :D

Stenberg
2005-08-04, 14:32
Att det är få ingredienser är själva grej, lätt och smidigt att dra ihop liksom. Vill man så gör man ju såklart en mer klassisk variant... :)

MyungChul
2005-08-04, 16:27
lite av en nötfråga kanske, men vad är en klassisk variant? :)

Frazze
2005-08-04, 19:03
lite av en nötfråga kanske, men vad är en klassisk variant? :)
JAg gissar att han menar åt smulpajshållet.

Stenberg
2005-08-05, 06:24
Typ såhär:

Ger 8 portioner

6 Äpplen
2 msk Socker

DEG

100 g Margarin eller smör
1 1/2 dl Farin- eller strösocker
2 1/2 dl Vetemjöl
50 g Hackade nötkärnor

Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Varva dem med sockret i en
ugnssäker smord form. Blanda ingredienserna till degen i en skål och
arbeta samman dem med en gaffel. Fördela degen över äpplena. Grädda i
200 grader i c:a 30 minuter. Servera kakan ljummen med kall grädde,
vaniljsås eller glass.

ELLER

Ger 8 portioner

8 Syrliga äpplen
Vatten
Strösocker efter smak
3 dl Skorpmjöl - gärna mörkt bröd
Strösocker och kanel
50 g Margarin eller smör

Skölj äpplena och skal dem väl. Skär dem i klyftor och koka dem i lite
vatten och socker tills de mosar sig. Smaksätt moset till lagom
sötma. Bryn skorpmjölet med socker och kanel i matfettet. Smörj väl
en ugnssäker form eller stekpanna och beströ den med ett lager av
ströbrödet. Bred därefter på äpplemos, sedan nytt lager med ströbröd
osv. Översta varvet bör vara bröd. Grädda kakan i 225 grader i c:a
25-30 minuter. Låt kakan svalna lite i formen och stjälp därefter upp
den på ett fat. Garnera med florsocker - t ex genom att mönstra med
pappersmask på kakan. Servera med vaniljsås eller grädde. OBS! Kakan
behöver egentligen inte gräddas. Man kan också packa det brynta
brödet och moset i en form och låta stå 1-2 timmar och sedan stjälpa
upp den på samma vis.


... men det finns nog lika många recept på äppelkaka som det finns bagare... ;)

mela
2005-08-05, 09:44
jag testade den :P fast fick liiite för mkt socker *skäms* men dte va göööött
men vaniljvisp på!! :thumbup:

Stenberg
2005-08-05, 10:35
jag testade den :P fast fick liiite för mkt socker *skäms* men dte va göööött
men vaniljvisp på!! :thumbup:

Vilken testade du, det första receptet? Tycker den är helsmarrig, precis som du säger med vaniljvisp eller canderelgrädde! Å det bästa är ju att den är så snabb å enkel :thumbup:

mela
2005-08-05, 11:30
Vilken testade du, det första receptet? Tycker den är helsmarrig, precis som du säger med vaniljvisp eller canderelgrädde! Å det bästa är ju att den är så snabb å enkel :thumbup:

Den första.. men hade bara ett äpple (ensam hemma, blir så då).
Åsså dubblade jag resten. Men istället för 4 msk socker blev det
1,5 dl *innocent*

flipp
2005-08-14, 18:52
Till 2 portioner:

2 st. äpplen
50 g smör
0,75 dl kokosflingor
0,75 dl havregryn (fibervariant om man vill, dock ej testat)'
2 msk socker eller motsvarande mängd sötningsmedel

Tillagning:

Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i klyftor och lägg i en smord ugnsfast form. Smält smöret i en kastrull. Rör ner kokosen, havregrynen och sockret. Blanda om.
Bred ut smeten över äpplena och grädda i 225 grader varm ugn 10-15 minuter.

Servera med glass, kall vaniljsås eller kanske lite Canderelgrädde (http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=48501) (se annan post).



Testade den nu. Riktigt smaskig! :eating: