diceman
2005-07-31, 22:43
Danskt rågbröd
20 min + 2 timmar för jäsning och gräddning
2 bröd
1 dl linfrö
2 dl kokande vatten
1 dl solrosfrön
7 dl ljummet vatten (37°)
½ pkt jäst 25g
1 påse brödmix fullkornsrågbröd
Gör så här:
Häll kokande vatten över linfröna i en degbunke. Låt stå 10 min. Tillsätt sedan solrosfrön
och ljummet vatten.
Känn att blandningen är fingervarm. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt allt mjöl och arbeta degen väl med degkrokar eller för hand med slev.
Häll den lösa smeten i två välsmorda 1 ½ liters formar, platta till ytan med vattensköljd slickepott.
Jäs under duk ca 1 timme, sätt ugnen på 225°.
Grädda 5 min på galler längst ner i ugnen och sänk temperaturen till 200° fortsätt grädda bröden ytterliggare 65-70 min.
20 min + 2 timmar för jäsning och gräddning
2 bröd
1 dl linfrö
2 dl kokande vatten
1 dl solrosfrön
7 dl ljummet vatten (37°)
½ pkt jäst 25g
1 påse brödmix fullkornsrågbröd
Gör så här:
Häll kokande vatten över linfröna i en degbunke. Låt stå 10 min. Tillsätt sedan solrosfrön
och ljummet vatten.
Känn att blandningen är fingervarm. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt allt mjöl och arbeta degen väl med degkrokar eller för hand med slev.
Häll den lösa smeten i två välsmorda 1 ½ liters formar, platta till ytan med vattensköljd slickepott.
Jäs under duk ca 1 timme, sätt ugnen på 225°.
Grädda 5 min på galler längst ner i ugnen och sänk temperaturen till 200° fortsätt grädda bröden ytterliggare 65-70 min.