handdator

Visa fullständig version : reducera fettet i nötfärs


påven
2005-06-05, 18:17
Går det att få bort mycket av fettet i nötfärs med 15%fetthalt? Hur mycklet försvinner egentligen om man häller den i ett durkslag o pressar ut så mycket man kan?

King Grub
2005-06-05, 18:36
Vad säger att fettet separeras ut genom durkslagets hål när du pressar?

Vill du få bort fett från färs får du nog koka den.

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=43855

Munter
2005-06-05, 18:36
Du kan koka den så flyter fettet upp och lägger sig på ytan då det svalnat. Finns en rätt ny tråd om det som jag inte orkar söka upp åt dig.

Tic Tac
2005-06-05, 18:37
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=43855&highlight=koka+n%F6tf%E4rs

Om att koka bort fettet.

Lemon
2005-06-05, 20:06
Jag skulle köpa färs med mindre % fett bara. Enkelt ;)

krillekanin
2005-06-05, 23:44
Går det att få bort mycket av fettet i nötfärs med 15%fetthalt? Hur mycklet försvinner egentligen om man häller den i ett durkslag o pressar ut så mycket man kan?


Då är det nog bättre att du häller rinnande vatten över färsen som ligger i durkslaget istället för att försöka pressa ur fettet. Så har jag iaf gjort de få gånger som jag köpt färs som varit för fet.

Sverker
2005-06-06, 06:24
Att dela upp köttfärs i fett och rent kött går...inte :D

Det blir korvsmet av alltihop. När man gör korvsmet så utnyttjar man att proteinet i kött kan binda till sig fett. Ju mer man pressar och joxar desto mer fett fångar proteinet till sig. En gång blandat och helt omöjligt att få isär.

Vad händer när man kokar färsen då ?
Du smälter fettet så att det börjar att rinna fritt. Samtidigt så denatureras köttproteinet så att det tappar förmågan att binda till sig fett. Ligger nu köttfärsen i kokande vatten så kommer fettet att flyta upp till ytan och köttproteinet att sjunka mot botten = naturlig separation.


Det går heller inte att tvätta bort proteinet med kallt/ljumet vatten. Fettet ligger som ett lager vax och tvingar vattnet att rinna utanpå köttfärsen.