Visa fullständig version : rosta havregryn
läste i nån bok,men kommer ej i håg vilken,tror det va med fredrik paulin..
att man kunde hälla ett helt paket havregryn i en långpanna å rosta det i ugnen,så skulle grynen sen få lägre gi...
nån som vet hur länge,å vilken temeratur man ska ha?
har för mig att det va ca: 10 minuter i 175 grader,eller nått,men är ej säker..
King Grub
2005-06-04, 20:27
man kunde hälla ett helt paket havregryn i en långpanna å rosta det i ugnen,så skulle grynen sen få lägre gi...
Det tvivlar jag mycket starkt på.
Jag känner inte till någon studie som visar att GI:t på havregryn sjunker med sådan behandling. Snarare tvärtom, om något: J Nutr. 2000 Sep;130(9):2207-14. An examination of the possibility of lowering the glycemic index of oat and barley flakes by minimal processing.
Rosta havregryn (och havremjöl) brukar man väl mest göra för smakens skull, om jag inte tar fel. Jag har inte provat själv, men rätt rostad skall havren visst få en lite nötliknande smak, vilket kanske är gott om man skall använda den i t.ex. en egen flingblandning.
för den som är kräsen, så blir havregrynen lite frasigare efter rostning, men man kan lära sig att uppskatta svampiga havregryn i filmjölken :eating:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.