handdator

Visa fullständig version : Havrekligröt


autowah
2005-06-02, 20:59
Hade slut på havregrynen, så jag fick koka gröten på havrekli istället. Smakmässigt var det inte så stor skillnad (har ganska mycket kanel på), men kli är mycket nyttigare, mer protein och fiber och mindre kolhydrater. Så den rekommenderas.

Mega_man1000
2007-11-13, 21:38
det måste jag testa:D

3.1415926535
2007-11-13, 22:18
Har gått och funderat på havrekli i några dagar sen jag såg det i en butik en gång, ska tydligen innehålla runt 25% protein istället för havregrynens 11%.

Blir man lika mätt på havrekligröt med tanke på att det innehåller runt 45% kolhydrater istället för 70%?

machine gun
2007-11-13, 23:46
Det innehåller även en icke försumbar mängd fibrer...

skratt
2007-11-15, 18:21
Havrekligröt är så grymt gott! Smakar lixom mer havre :).

Endura
2007-11-16, 10:05
blir inte heller lika klistrigt som vanligahavregryn utan mer grynigt som mannagryn *drool*

z_bumbi
2007-11-16, 13:35
Fiberhavregryn är väl en blandning av vanliga havregryn och havrekli (?) men som MM skriver det blir mycket fibrer om man bara äter havrekli och jag inbillar mig desutom att det inte är den vattenlösliga typen av fibrer som ökar mest. Energiskillnaden är inte så stor så ur den synvinkeln så spelar det mindre roll vad man väljer.
Per 100 g.
Havrekli
kcal 356, protein 19,0, fibrer 18,0

Havregryn
kcal 369, protein 13,3, fibrer 10,0

Fiberhavregryn
kcal 353, protein 13,2, 15,0 fibrer

Som vanligt får väl kosten i övrigt avgöra vad man kan rekommendera men de som brukar bry sig om sådana här frågor upplever jag sällan ha problem att få i sig sina fibrer.

Sverker
2007-11-16, 13:41
Havrekli är en annan siktning av havren. Siktningen gör att mänden lösligt kostfiber, beta-glukan, ökar från 4 till 14 procent ungefär. Jag blandar det i brödbaket för att få ett mer fiberrikt bröd med lägre GI.

z_bumbi
2007-11-16, 14:33
Då hade jag totalt fel då det var de lösliga som ökade. :D