Visa fullständig version : Euroshoppers rågbröd
Wayfaerer
2005-04-26, 21:28
Typ en liten kub av brödskivor med ett rött plastomslag, kostar en dryg femma. Ganska gott men faller sönder väldigt lätt. Är det ett bra bröd?
Innehållsförteckning skulle nog hjälpa bra!;)
Wayfaerer
2005-04-26, 22:10
Ingredienser: rågmjöl, vatten, jodsalt, rågkli, surhetsreglerande medel (E270, E262), konserveringsmedel (E200, E282)
Energivärden per 100 g:
Energi 770 kJ/180 kcal
Protein 4,0 g
Kolhydrater 39 g
Fett 1,0 g
Tillverkad i Holland.
WHITEFOLKS
2005-04-26, 22:11
Ser ut som ett helt ok bröd, bättre än standard vitt bröd iaf.
Pellefant
2005-04-26, 23:00
Kan ett bröd bli mycket bättre än så här?
Det är väl hela korn i det också om jag minns rätt?
WHITEFOLKS
2005-04-26, 23:04
Det skulle kunna vara fullkornsrågmjöl och kanske lite nötter och grejer i om man nu tycker det är bättre, nä men du fattar. Each to his own, helt ok bröd. Bröd är ju alltid en "kompromiss" i sig.
Tycker att brödet faller sönder lite väl lätt
Läste ett test av mörkt bröd som de hade i slitz där detta bröd var med,
smakmässigt fick det såna excellenta kommentarer som:
"Smakar som kroppen kändes efter roskilde -97" ;)
2 nycklar av 5.
Det är väl ett jättebra bröd rent näringsmässigt! Jag personligen tycker inte smaken är så jättegod, men det funkar med lite gott pålägg.
loztdignity
2005-04-27, 09:11
Vem läser för övrigt Slitz? Jävla skittidning.
Kan tyvärr inte rekommendera brödet varken smakmässigt eller konsistensmässigt. Smuligt och smakar gammal pappersmassa! urk... *spy*
Men billigt och närigsmässigt helt ok. Och smaken är ju som baken...
AngelLove
2005-04-27, 09:49
Visst kan bröd bli bättre än så ....
Polar Extrem *popcorn*
Smakar lite som pumpernickel tycker jag(inte spec. gott iof), nästan bara hela korn ser det ut som.
Det skulle kunna vara fullkornsrågmjöl och kanske lite nötter och grejer i om man nu tycker det är bättre, nä men du fattar. Each to his own, helt ok bröd. Bröd är ju alltid en "kompromiss" i sig.
Allt rågmjöl är fullkorn, annars heter det siktat rågmjöl/rågsikt.
Trodde det var ett pumpernickelbröd, nåja, lär vara bra bröd hur som helst.
Visst kan bröd bli bättre än så ....
Polar Extrem *popcorn*
Bättre för att? Jävla skitsnack skulle jag vilja säga. Godare, visst.
WHITEFOLKS
2005-04-27, 12:12
Allt rågmjöl är fullkorn, annars heter det siktat rågmjöl/rågsikt.
Trodde det var ett pumpernickelbröd, nåja, lär vara bra bröd hur som helst.
alright!
Euroshoppers rågböd är en välsingelse för alla oss som bor norr om skåne och lärt oss uppskatta den chokladaktiga smaken av riktigt rågbröd. Att det faller sönder håller jag med om, men inte så in i baljan att även smaken gör det. Med keso och rosépeppar, eller lax och avocado är det ingen dum kvällsmacka alls...
Lizard
Man and Machine
2005-04-27, 15:04
Tycker brödet funkar kanon när man inte orkar fixa mat. Bara att slänga i sig nån skiva. Perfekt nödfallsmat.
Förresten är det inte det brödet som har hur lång hållbarhet som helst? Vad är det för konserveringsmedel å sånt i? Någon som har ett paket hemma? Står det något om hållbarhet? Jag brukar alltid bli lite fundersam om ett bröd kan hålla flera månader...
Wayfaerer
2005-04-27, 19:49
Ok, tack för svaren. :bow:
Förresten är det inte det brödet som har hur lång hållbarhet som helst? Vad är det för konserveringsmedel å sånt i? Någon som har ett paket hemma? Står det något om hållbarhet? Jag brukar alltid bli lite fundersam om ett bröd kan hålla flera månader...
Har ett som jag köpte för någon vecka sedan, 03-06-05 står det på. Tolkar det som 3:e juni så ganska bra hållbarhet ja ;)
Typ en liten kub av brödskivor med ett rött plastomslag, kostar en dryg femma. Ganska gott men faller sönder väldigt lätt. Är det ett bra bröd?
Som nå´n skrev här, så är det surhetsreglerande ämnen i. Hade det varit ett kvalitets bröd av typen pumpernickel hade de använt surdeg. Jag skriver därför ner mit pumpernickelrecept:
Yngves Pumpernickel
ZMA är ett kosttillskott som innehåller mineralerna Zink och Magnesium, vilka anses extra viktiga för idrottare att täcka upp. Läs här, hur du kan baka ett bröd med 219 resp. 300% mer Zink och Magnesium än i formfranska.
Detta recept räcker till 4 st 500 g's bröd.
Först och främst behöver du surdegskultur, känner du ingen finne, skåning, dansk eller tysk, får du starta upp din kultur själv. Ta 6 dl fingervarmt vatten och rör därefter ner 3 dl grovt rågmjöl och 6 dl fint rågmjöl (obs. ej rågsikt). Täck över och låt stå i rumstemperatur 3 - 4 dygn + att du måste röra igenom blandningen 1 gång varje dygn, annars möglar ytan, därefter fryser du in 14 st 75g's portioner i 1 liters fryspåsar. Knyt igen påsarna, du klipper nämligen bara av ett bottenhörn och spritsar ut innehållet, när du skall använda dem.
Blötlägg 1,5 dl hela rågkärnor (hälsokosten) i 1/2 l vatten, ställ i kyl. Lös upp 75g surdeg i 4 dl vatten. Tillsätt 1,5 dl grovt rågmjöl och 3 dl fint rågmjöl (grovt och fint rågmjöl är bägge 100% fullkorn, men har olika bakningsegenskaper. Fint rågmjöl är alltså inte detsamma som rågsikt). Täck över med en assiett eller dyligt. Låt blötläggning och surdeg verka 1 dygn.
Skölj rågkärnorna och koka dem i 1l vatten med 1 tsk salt tills alla rågkärnor mjuknat (ca 5 minuter), häll upp i sil och spola av med kallt vatten och låt rinna av. Lös upp 1 1/2 tsk salt, 12,5g jäst och hela surdegen i nu nämd ordning i 4 dl vatten och rör ner rågkärnorna, 7 dl grovt rågmjöl och 7 dl fint rågmjöl. Låt jäsa 3 timmar. Knåda därefter in ca 6,5 dl fint rågmjöl under 15 minuter. När du knådat färdigt, så ska degen ha ganska låg klibbighet, men inte släppa helt. Råg är ett klibbigt sädesslag, så släpper det helt har du knådat in för mycket mjöl.
Sätt ugnen på 175 grader och sätt in gallret, ca 5-7cm från botten. Smörj brödformar (1,5 l's) med måttligt med olivolja. Gör två degkorvar lika långa som formarna och lägg dem i formarna, tryck inte på degen, för då blir brödet inte bra. Låt jäsa drygt 30 minuter under duk.
Ställ formarna på diagonalen i ugnen och grädda ca 74 minuter. Ta ut dem och banka formarnas undersida mot t.ex. en skärbräda, så att bröden släpper. Lägg bröden på rygg, invirade i en bakduk och låt svalna. Diska ur formarna, så fort de är hanterbara, så är det betydligt lättare att diska dem, än om du väntar en timme eller så.
Varför är det bra att äta mycket pumpernickel, istället för vanligt bröd?
1. Surdegen och de hela rågkärnorna, gör att brödet smälts långsammare, vilket är bra för att hålla blodsockernivån på en jämn och stabil nivå.(lågt GI)
2. 100% fullkornsbröd innehåller betydligt mer fibrer och mineraler än vitt bröd, men fibrerna gör att brödet blir kompakt och fytinsyra ett ämne i klit binder upp mineralerna, så man får svårt att tillgodogöra sig dem. Surdeg löser bägge dessa nackdelar. Surdegen mjukar upp fibrerna, utan att förstöra deras hälsoeffekter och aktiverar enzymet fytas, vilket bryter ner fytinsyran, så man kan tillgodogöra sig mineralerna fullt ut.
Näringsvärden per hg för pumpernickel:
Energi 850 kJ
Energi 203 kcal
Protein 5,4g
Fett 1,6g
Kolhydrat 41,1g
Fiber 9,9g
Pris
3:37 kr/500g resp. 0:79 kr/MJ
Motsvarande för butiksköpt är 14:90 kr/500g resp 3:51 kr/MJ
Viktiga skillnader mellan Pumpernickel och långfranska.
Glykemiskt Index (GI) 68 mot 100. (Lågt värde är bättre)
Fibrer 11,6 g/MJ mot 3,0 g/MJ (Högt värde är bättre)
Folsyra 64µg/MJ mot 34µg/MJ (ett vitamin)
Kalium 623 mg/MJ mot 130 mg/MJ (mineralämne)
Kalcium 91 mg/MJ mot 26 mg/MJ (mineralämne)
Fosfor 234 mg/MJ mot 107 mg/MJ (mineralämne)
Magnesium 88 mg/MJ mot 22 mg/MJ (mineralämne)
Järn 5,18 mg/MJ mot 0,85 mg/MJ (mineralämne)
Zink 2,71 mg/MJ mot 0,85 mg/MJ (mineralämne)
MJ = Mega Joule = 239 kcal
µg = miljondels gram.
Man hör ofta kosttillskottförespråkare, prata om hur utarmade jordarna är och att vi därför får i oss för lite mineraler, samtidigt glömmer de, att den största orsaken till mineralbrist, är all raffinerad mat vi äter, t.ex. oljor, smör, magariner, socker, vitt mjöl, vit pasta och polerat ris. Som du nu sett finns det stora vinster med att börja äta mer pumpernickel. Tillsammans med ett rikligt intag av frukt och grönt (ca 5-6 hg per dag) får man de mineraler man behöver. (Möjligtvis med undantag för järn, hos fertila kvinnor med extra hög omsättning av järn.)
Yngve
AngelLove
2005-04-29, 07:58
Bättre för att? Jävla skitsnack skulle jag vilja säga. Godare, visst.
4gram protein mer och 11gram kolhydrater mindre per 100g....
Jag tror det e det brödet jag käkar endast. Att det är OPTIMALT e viktigare än att det är gott... Tror det e ganska optimalt för plånboken med.
WHITEFOLKS
2005-04-29, 12:22
bröd är sällan det mest optimala alternativet förrutom tidsmässigt :thumbup:
King Grub
2005-04-29, 12:24
På vilka sätt är det sämre än ris, pasta och potatis?
WHITEFOLKS
2005-04-29, 12:40
Är väl mest en personlig åsikt men jag gillar de "råa" produkterna mer, bönor, linser, potatis, ris. Äter faktiskt väldigt sällan bröd eller pasta, jag är väl raka motsatsen mot folk som har bröd som kolhydratsbas :) Var mest med glimten i ögat mot "optimalismen".
På vilka sätt är det sämre än ris, pasta och potatis?
Han sade att det var "sällan" att bröd blir det mest optimala alternativet. Och det stämmer.
Bröd, som pasta, är en tillverkade produkt. Det står inte i dina händer vad görs till ingredienser för att skapa en textur och smak som säljas. Bröd i allmänhet är på samma nivån som pasta i allmänhet. Riktig fullkornsbröd och fullkornspasta kanske kan konkurrera med ris och potatis, men inte alls med bäljväxter.
Bröd är sämre än ris ibland - det beror på riset och brödet. Många rissorter har nästan ingen näring kvar efter behandling. Många brödsorter med. Vem vinner mellan riktig fullkornsbröd och råris vet jag inte men skulle gissa på riset eftersom med råg man får sämre järnupptag. Mellan potatis och riktig fullkornsbröd - känns som om potatis är <superior>
Det värsta med bröd är att där finns så många alternativor att de flesta folk kan inte göra ett bra val - det behövs för mycket kunskap. Och nästan vilket bröd som helst kan kallas för fullkorn :P
Om folk skulle äta bara råvaror skulle frågan om "bra eller dåligt" har mindre betydelse. Men folk vill äta vad de brukar äta - bröd och pasta - oftast utan att vilja veta hur att välja själv.
Bröd är sämre än ris ibland - det beror på riset och brödet. Många rissorter har nästan ingen näring kvar efter behandling. Många brödsorter med. Vem vinner mellan riktig fullkornsbröd och råris vet jag inte men skulle gissa på riset eftersom med råg man får sämre järnupptag. Mellan potatis och riktig fullkornsbröd - känns som om potatis är <superior>
Det stämmer inte, att du får sämre järnupptag med råg, snarare tvärtom, om det är bakt på surdeg, surdeg aktiverar nämligen ett enzym som heter fytas, vilken bryter ner fytinsyra, vilket är den syra som hämmar järnupptaget.
Yngve
Det stämmer inte, att du får sämre järnupptag med råg, snarare tvärtom, om det är bakt på surdeg, surdeg aktiverar nämligen ett enzym som heter fytas, vilken bryter ner fytinsyra, vilket är den syra som hämmar järnupptaget.
Yngve
Ok jag är ingen kok, så jag vet inte om det är vanligare att baka bröd på surdeg eller utan.
Så nu är det "surdeg av råg" på ingrediensförteckning som man skulle leta efter när man väljer en rågbröd?
Ok jag är ingen kok, så jag vet inte om det är vanligare att baka bröd på surdeg eller utan.
Så nu är det "surdeg av råg" på ingrediensförteckning som man skulle leta efter när man väljer en rågbröd?
Om man skall baka ett 100% fullkornsrågbröd är det tvunget att antingen använda surhetsreglerande ämnen, som ättika eller surdeg. Pumpernickel skall innehålla mjöl av fullkornsråg, rågkärnor ev. jäst samt surdeg.
Yngve
4gram protein mer och 11gram kolhydrater mindre per 100g....
Och du får inte i dig protein så det räcker med det andra brödet?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.