Visa fullständig version : Fett
Vilket fett är bäst att använda vid matlagning, magarin eller smör?
WHITEFOLKS
2005-04-26, 19:06
I allmänhet så är vegetabiliska oljor bättre. Rapsolja går utmärkt att laga mat med.
I allmänhet så är vegetabiliska oljor bättre. Rapsolja går utmärkt att laga mat med.
Precis, fast en sak som är ganska kul är att det är nyttigare med fleromättade och enkelomättade fettsyror så höjer faktiskt mättat fett testonivåerna i blodet mer. Fast nu skall man ju inte äta en massa utav det för att det kan leda till cirkulationsproblem. Ca 20 % av fettet kan komma ifrån mättade fettsyror.
Jag använder själv raps och oliv olja men har läst någonting om att smör är bättre än margarin eftersom att det är mer naturligt? Någon som hört något liknande och kan förklara varför?
WHITEFOLKS
2005-04-26, 19:15
Hur skulle smör vara mer naturligt?
Hittade det här på: http://www.ehdin.com/Fetter.html#ohalsosamt% 20margarin , Har inte läst allt..
Men margarinet är dessvärre kemiskt processat och viktiga näringsämnen är förstörda eller reducerade. Kemikalierester får förekomma. I svenska margariner har Livsmedelsverket hittat förhållandevis höga halter av extraktionsbensin.
Smör är inte kemiskt processat. Kokosfett är normalt kemiskt processat. Vissa flytande fetter kan innehålla en del härdat fett, t ex flytande Becel.
WHITEFOLKS
2005-04-26, 19:28
Kör med olja då så har du ditt på det torra :thumbup:
Vilket fett är bäst att använda vid matlagning, magarin eller smör?
Varken margarin eller smör är "bra" att använda vid matlagning.
Rikta in dig på oljor såsom Raps,Oliv och Majsolja tex.
Använder du olivolja får du dessutom en del Antioxidanter på köpet ;).
Du kan ju annars testa den där Smör/Rapsolja varianten från Arla! Guldfärgad flaska!
Ingredienser: Vegetabilisk olja och fett, skummjölk, smörolja, koksalt 1,5 %, emulgeringsmedel (E471 av veg fett, lecitin), arom, surhetsreglerande medel ( citronsyra), färg (betakaroten), syrningskultur.
Näringsvärde: Per 100 g:
Energivärde 3000kJ/720 kcal
Protein 0,4 g
Kolhydrat 0,5 g
Fett 80 g
varav mättat fett 11 g
fleromättat fett 22 g
Natrium 600 mg
Jag kör med oliv eller rapsolja. Tycker olivoljan smakar bäst. Har hört att druvkärneolja är bland de bästa oljorna att laga mat i - det tål höga temperaturer. Har dock aldrig sett druvkärneolja i någon affär.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.