Visa fullständig version : Sojaprotein
Är sojaprotein fullvärdigt? Hur står sig dess biologiska värde jämfört med andra protein?
Spannmål
2005-04-25, 20:49
Det är fullvärdigt, ja. Nu har jag inte siffrorna i huvudet, men dess BV är högt, ungefär i klass med mjölk och kött, om jag inte minns fel. Får givetvis däng av ägg och en del andra kombinationsmaträtter.
King Grub
2005-04-25, 21:00
I samband med träning är det inget vidare.
"Our findings revealed that even when balanced quantities of total protein and energy are consumed that milk proteins are more effective in stimulating amino acid uptake and net protein deposition in skeletal muscle after resistance exercise than are hydrolyzed soy proteins. Importantly, the finding of increased amino acid uptake would be independent of the differences in amino acid composition of the two proteins. We propose that the improved net protein deposition with milk protein consumption is also not due to differences in amino acid composition, but is due to a different pattern of amino acid delivery associated with milk versus hydrolyzed soy proteins. If our acute findings are accurate then we hypothesized that chronically the greater net protein deposition associated with milk protein consumption post-resistance exercise would eventually lead to greater net protein accretion (i.e., muscle fiber hypertrophy), over a longer time period. In young men completing 12 weeks of resistance training (5d/wk) we observed a tendency (P = 0.11) for greater gains in whole body lean mass and whole as greater muscle fiber hypertrophy with consumption of milk."
J Am Coll Nutr. 2005 Apr;24(2):134S-139S. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men.
WHITEFOLKS
2005-04-25, 21:07
Jag antar att det där syftar på "direkt anslutning" till träningen och inte att det skulle vara negativt att äta sojaprotein som tränande individ?
Överhuvudtaget låter ju inte "en tendens till att vara sämre" riktigt som "inget vidare", även om det säkert är sämre. Om jag var allätare skulle jag köra på vassle.
Sojabönor är fullvärdiga, hur kvaliten är på sojaproteinisolatet/hydrolysatet är ju svårare att veta. Används det som kosttillskott vid andra tillfällen än träning är det sak samma eftersom du ändå inte lever på enbart sojaprotein.
Tack för svaren!
I samband med träning. Då menas väl i direkt anslutning till träning?
Jag tar det inte som kosttilskott (käkar ju mjökprodukter), utan som mat. Produkter som är gjorda på sojaprotein (avfettat sojamjöl), helt enkelt.
Grymt näringsinnehåll iaf:
per 100g = 283 kcal
58g protein
1g fett
8,5g kolhydrater
17g fibrer
6g mineraler
Borde väl nästan tilltala allätare också?
Ha det till ris eller pasta så blir BV :thumbup:
Ett glas mjölk till och det blir :thumbup: :thumbup:
King Grub
2005-04-26, 07:31
Soja är dock ett av de mest omdiskuterade livsmedlen; vissa höjer det till skyarna, medan andra tycker man skall sky det som pesten. Det är inget jag skulle basera min kost på proteinmässigt om jag hade som avsikt att bygga maximal muskelmassa, men det finns gott om studier som tyder på att soja har många hälsofördelar gentemot t ex animaliskt protein.
Det stimulerar enligt vissa studier inte proteinsyntes lika bra, utan minskar dess effektivitet.
"In addition, protein synthesis efficiency was reduced in the peripheral area after soy protein intake"
J Nutr. 2002 Jan;132(1):125-33.
Sojaproteintillskott har ju också visat sig sänka de alltid så omtalade testosteronnivåerna, vilket kanske inte alltid är önskvärt.
"Serum testosterone statistically decreased but remained within limits of normal during therapy. Supplementation with soy protein powder (SPP) reversibly decreases testosterone levels in healthy men."
Goodin S, Shen F, Shih W, et al. Clinical and biologic activity of soy protein powder (SPP) in healthy male volunteers: effect on testosterone and luteinizing hormone (LH). Program and abstracts of the 40th annual meeting of the American Society of Clinical Oncology; June 5-8, 2004; New Orleans, Louisiana. Abstract 4611.
vad gäller testosteronet skulle det ju snarare vara bra innan för det "såg ut som" östrogen så kroppen gjorde om mindre testosteron till östrogen? Knepigt det där.
Nåja, kanske inget man borde ta mängder av egentligen utan bara komplementera upp halvproteinfattig kost med, men men =P
vad gäller testosteronet skulle det ju snarare vara bra innan för det "såg ut som" östrogen så kroppen gjorde om mindre testosteron till östrogen? Knepigt det där.
Nåja, kanske inget man borde ta mängder av egentligen utan bara komplementera upp halvproteinfattig kost med, men men =P
Har också hört den förklaringen i nån av Pauluns artiklar. Vad jag tycker är så konstigt är att det finns så många produkter med fyto-östrogener från soja som säljs till kvinnor i klimakteriet (som målgrupp). Går inte riktigt ihop med den tidigare förklaringen. Personligen skulle jag köpa sojaprotein med endast protein (Pro 92) för att slippa fyto-östrogener.
Chandler
2005-04-26, 18:06
Ett glas mjölk till och det blir :thumbup: :thumbup:
Huh? Men här http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=34756 säger du ju att "Det blir inte bättre. Mjölk är bra och soja är hyffsat men de kompletterar inte varandra."
Eller missförstår jag dig? Menar du kombinationen soja+mjölk och ris/pasta?
Huh? Men här http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=34756 säger du ju att "Det blir inte bättre. Mjölk är bra och soja är hyffsat men de kompletterar inte varandra."
Eller missförstår jag dig? Menar du kombinationen soja+mjölk och ris/pasta?
Om så är fallet skulle jag gissa att han då faktiskt kollade på aminosyraprofilerna och kom fram till att det inte skulle bli mycket bättre, och att han i det här fallet bara utgick ifrån att det borde bli bättre.
Huh? Men här http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=34756 säger du ju att "Det blir inte bättre. Mjölk är bra och soja är hyffsat men de kompletterar inte varandra."
Eller missförstår jag dig? Menar du kombinationen soja+mjölk och ris/pasta?
Jag tänkte på den här tråden:
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=40350&highlight=cystein
Nu har sojaprotein betydligt bättre BV än linser som det räknas på i exemplet men en trekomponentskombination blir inte helt fel.
Att soja och mjölk inte kompletterar varandra är helt klart eftersom de båda har brist på svavelaminosyrorna.
Personligen skulle jag köpa sojaprotein med endast protein (Pro 92) för att slippa fyto-östrogener.
Men nu snackade jag om matprodukter baserade på sojaprotein. Inte kosttillskott.
King Grub
2005-05-07, 15:26
Pinfärsk information:
"Dietary protein quality is considered to be dependent on the degree and velocity with which protein is digested, absorbed as amino acids, and retained in the gut as newly synthesized protein. Metabolic animal studies suggest that the quality of soy protein is inferior to that of casein protein, but confirmatory studies in humans are lacking. The study objective was to assess the quality of casein and soy protein by comparing their metabolic effects in healthy human subjects. Whole-body protein kinetics, splanchnic leucine extraction, and urea production rates were measured in the postabsorptive state and during 8-h enteral intakes of isonitrogenous [0.42 g protein/(kg body weight . 8 h)] protein-based test meals, which contained either casein (CAPM; n = 12) or soy protein (SOPM; n = 10) in 2 separate groups. Stable isotope techniques were used to study metabolic effects. With enteral food intake, protein metabolism changed from net protein breakdown to net protein synthesis. Net protein synthesis was greater in the CAPM group than in the SOPM group [52 +/- 14 and 17 +/- 14 nmol/(kg fat-free mass (FFM) . min), respectively; P < 0.02]. Urea synthesis rates decreased during consumption of both enteral meals, but the decrease tended to be greater in the subjects that consumed CAPM (P = 0.07). Absolute splanchnic extraction of leucine was higher in the subjects that consumed CAPM [306 +/- 31 nmol/(kg FFM . min)] vs. those that consumed SOPM [235 +/- 29 nmol/(kg FFM . min); P < 0.01]. In conclusion, a significantly larger portion of soy protein is degraded to urea, whereas casein protein likely contributes to splanchnic utilization (probably protein synthesis) to a greater extent. The biological value of soy protein must be considered inferior to that of casein protein in humans."
J Nutr. 2005 May;135(5):1080-7. Casein and soy protein meals differentially affect whole-body and splanchnic protein metabolism in healthy humans.
Pinfärsk information:
"Dietary protein quality is considered to be dependent on the degree and velocity with which protein is digested, absorbed as amino acids, and retained in the gut as newly synthesized protein. Metabolic animal studies suggest that the quality of soy protein is inferior to that of casein protein, but confirmatory studies in humans are lacking. The study objective was to assess the quality of casein and soy protein by comparing their metabolic effects in healthy human subjects. Whole-body protein kinetics, splanchnic leucine extraction, and urea production rates were measured in the postabsorptive state and during 8-h enteral intakes of isonitrogenous [0.42 g protein/(kg body weight . 8 h)] protein-based test meals, which contained either casein (CAPM; n = 12) or soy protein (SOPM; n = 10) in 2 separate groups. Stable isotope techniques were used to study metabolic effects. With enteral food intake, protein metabolism changed from net protein breakdown to net protein synthesis. Net protein synthesis was greater in the CAPM group than in the SOPM group [52 +/- 14 and 17 +/- 14 nmol/(kg fat-free mass (FFM) . min), respectively; P < 0.02]. Urea synthesis rates decreased during consumption of both enteral meals, but the decrease tended to be greater in the subjects that consumed CAPM (P = 0.07). Absolute splanchnic extraction of leucine was higher in the subjects that consumed CAPM [306 +/- 31 nmol/(kg FFM . min)] vs. those that consumed SOPM [235 +/- 29 nmol/(kg FFM . min); P < 0.01]. In conclusion, a significantly larger portion of soy protein is degraded to urea, whereas casein protein likely contributes to splanchnic utilization (probably protein synthesis) to a greater extent. The biological value of soy protein must be considered inferior to that of casein protein in humans."
J Nutr. 2005 May;135(5):1080-7. Casein and soy protein meals differentially affect whole-body and splanchnic protein metabolism in healthy humans.
Alltså. Kasein är bättre än sojaprotein och aktiverade proteinsyntes bättre. Förstod jag det rätt?
King Grub
2005-05-07, 16:17
Ja, och sojaproteins BV är undermåligt i jämförelse. Och kasein har ett BV på 71. Ref:
Colgan, Michael PhD, The Right Protein for Muscle and Strength (1998) Progressive Health Series Colgan Institute, pg. 20, Biological Value of Proteins
FAO/WHO (1990) Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Protein Quality Evaluation, Food and Agruculture Organization of the United Nations, Rome
Okej.
ingen info om det biologiska värdet på sojaproteinet? Förutom att det är lägre än kaseinets, alltså.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.