handdator

Visa fullständig version : varför just tonfisk?


t-ni
2005-04-25, 19:42
är det inte alla fiskar som får metall i sig?

Rockhard
2005-04-25, 19:57
Antagligen, men tonfisken är ju en bit upp i näringskedjan så den borde samla på sig mera. Fast i konserverna används vad jag förstått små fiskar och dom har ju inte lika mycket tex kvicksilver i sig.

Spannmål
2005-04-25, 20:47
Hur allvarligt bör man egentligen ta kvicksilverpratet? Är det såpass relevant att man bör dra ned på tonfiskkonsumtionen drastiskt?

King Grub
2005-04-25, 20:49
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=32269&highlight=tonfisk

t-ni
2005-04-25, 21:01
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=32269&highlight=tonfisk


har läst igenom det där tidigare, har för mig att det inte fanns nå fakta om andra fiskar..kan du inte försöka svara här istället. ;)

zanzi
2005-04-25, 21:20
Innan man kan ge en generell rekommendation måste man som sagt veta var fisken är fångad.

"Det generella gränsvärdet för kvicksilver i fisk är 0,5 mg/kg men för ett antal namngivna fiskarter, bl a gädda, ål, hälleflundra, marulk och tonfisk är det 1 mg/kg. Det högsta tolerabla veckointaget av kvicksilver i form av metylkvicksilver har av FAO/WHO angivits till 3,3 µg/kg kroppsvikt (ca 33 µg/person och dag) men detta är baserat på effekter hos vuxna och kommer sannolikt att sänkas. Det amerikanska naturvårdsverket har angivit 0,1 µg/kg kroppsvikt och dag (ca 7 µg/person och dag) som en referensdos för att skydda mot effekter hos foster."

Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet.

Är det nån speciell fisk du tänker på?