Visa fullständig version : Kassler = canser
ölobrännvin
2005-04-16, 08:07
I en vild diskussion på jobbet med en elit cyklist så häver han plötsligt ur sej att kassler är det sämsta köttet som finns för det är doppat i nitrit, och det får man canser av. Nå finns det någon här som vet hur det ligger till ?
Cancer av kassler?! Tänk om det var sant då skulle ju Sexpressen och Aftonhoran missat ett gyllene tillfälle att skapa panik, inte för att det måste vara sant för att de ska göra det iofs.
King Grub
2005-04-16, 08:28
Nitrit används som tillsats i charkuteriprodukter, och de cancerogena nitrosaminerna bildas när nitriter reagerar med aminer.
Dessa är cancerogena hos de flesta djurarter, och även om direkta samband inte har visats hos människan, finns klara tumörbildande egenskaper.
Enligt SLV finns "ingen säker nivå för human exponering för NOC och därför är det viktigt att halterna av NOC och dess utgångsämnen hålls så låga som möjligt i alla livsmedel".
Halterna i svenska livsmedel är noga reglerade, men det är inte en god idé att t ex basera sitt proteinintag på bacon och kassler.
90 % av det genomsnittliga svenska intaget kommer från nitribehandlade charkprodukter och öl.
Askorbinsyra motverkar bildning av cancerogena nitrosaminer i magsäcken.
Alla produkter i tillräckligt stor mängd har canserframkallande egenskaper. För några år sen så var det snack om att chips var så farligt då de orsakade canser. Senare kom det fram att om man verkligen skulle vara i fara när det gällde chips, vart man tvungen till att äta 20st 200g påsar om dagen..... Hittade tyvär ingen artikel som kan backa mig på detta *grr27*
King Grub
2005-04-16, 09:06
Alla produkter i tillräckligt stor mängd har canserframkallande egenskaper. För några år sen så var det snack om att chips var så farligt då de orsakade canser. Senare kom det fram att om man verkligen skulle vara i fara när det gällde chips, vart man tvungen till att äta 20st 200g påsar om dagen..... Hittade tyvär ingen artikel som kan backa mig på detta *grr27*
När det gäller nitrosaminer är det är ingen tidningsanka.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____9445.aspx
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____8749.aspx
http://lpi.oregonstate.edu/f-w00/nitrosamine.html
Knappast ngn stor risk då produkten inte hade fått säljas isf.
Sparrisen
2005-04-16, 09:36
Nitrit i ekologiska charkprodukter är omdiskuterat. Å ena sidan skyddar det mot botulism - en matförgiftning som kan leda till döden. Å andra sidan kan nitrit omvandlas till nitrosaminer.
Sparrisen
2005-04-16, 09:37
Hälsoaspekter av nitrat/nitrit
Per Ola Darnerud och Nils-Gunnar Ilbäck, Toxikologiska enheten, FoU, Livsmedelsverket
Nitrat och nitrit förekommer i många livsmedelssammanhang, antingen naturligt förekommande eller som tillsats. Bakterier i livsmedel kan omvandla nitrat till nitrit. Även nitrat-reducerande bakterier förekommer mag-tarmkanalen hos människa och man har i olika studier visat att ca 5-20% av nitrat kan omvandlas till nitrit. Det är därför viktigt att de hälsomässiga aspekterna av nitrat och nitrit behandlas sammantaget.
Nitrat finns främst i grönsaker, och vissa produkter, exempelvis sallat, spenat, mangold och rödbeta, kan innehålla relativt höga halter (upp till 3-4000 mg/kg). Dricksvatten kan i vissa fall, i synnerhet i privata grävda brunnar i jordbruksbygder, innehålla förhöjda nitrathalter. Nitratmängderna som används som tillsatser är dock begränsade. Nitrit finns naturligt i låga halter i vissa livsmedel, men tillsätts charkuterier, samt vissa andra produkter. Nitrittillsatsen är i de allra flesta fall högst 150 mg/kg färdig produkt.
En säkerhetsvärdering av nitrat (NaNO3 och KNO3) och nitrit (KNO2 och NaNO2) har gjorts vid ett flertal tillfällen av både Scientific Committee for Food (SCF) och Joint FAO/WHO Expert Committe on Food (JECFA). De två senaste bedömningarna resulterade i samma förslag till nivå för ADI (acceptabelt dagligt intag), nämligen för nitrat 3,7 mg/kg kroppsvikt, och för nitrit 0,06 mg/kg kroppsvikt, (uttryckt som nitrat-/nitritjon). Bedömningen baseras främst på resultat från djurstudier. I långtidsstudier på råtta observerades för nitrat förändringar i kroppsvikt och för nitrit effekter på binjurarna, lungor och hjärta. Utifrån effektnivåerna i dessa djurförsök har ADI för människan beräknats med användande av en säkerhetsfaktor på 100. Både SCF och JECFA påtalar att toxiciteten av nitrat i sig, både i djur och människa, är låg och att huvuddelen av de skadliga effekter man observerat i ett begränsat antal studier beror på omvandling av nitrat till nitrit.
Andra effekter av nitrat och nitrit som observerats hos både djur och människa är bindning av omvandlingsprodukter av nitrit till röda blodkroppar och en därmed försämrad syretransport (methemoglobinemi). En toxisk dos för människa är 2-9 g nitrat (i jonform). Små barn är speciellt känsliga för dessa effekter.
Nitrat och nitrit har inte resulterat i cancer i djurförsök. Vissa nitrosaminer kan dock ge upphov till tumörer hos djuren. Nitrosaminer kan bildas utifrån nitrat och nitrit i djuret. Det är dock osäkert om de nitrosaminer som bildas från nitrat/nitrit kan ha carcinogena egenskaper. I epidemiologiska studier syns inget säkerställt samband mellan nitrit/nitrat och cancer.
Nya toxikologiska human och djurdata har tagits fram sedan den senaste utvärderingen av SCF och JECFA vilket gör det möjligt att med större precision räkna fram ett ADI. Med dessa nya data kan säkerhetsbedömningen förfinas vilket kan innebära att ADI för både nitrat och nitrit i framtiden höjs.
Det är svårt att få en klar bild över den faktiska nitritexponeringen som beror av intag via födan både naturligt och från tillsatser, omvandling av nitrat till nitrit i mag-tarmkanalen samt en viss egenproduktion i kroppen. Med nuvarande ADI är det helt klart att många överskrider det rekommenderade intaget av nitrit. Ytterligare data över olika intagskällor behövs därför innan risker med bidrag från enskilda tillsatser kan bedömas. Att generellt minska nitrat/nitrit intaget är dock önskvärt.
Sparrisen
2005-04-16, 09:39
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____9445.aspx
Hmm, jag käkar ca 3 kilo kassler i veckan, och har gjort det i ett halvår snart, kanske dags att dra ner på kasslerätandet? :confused:
Lite mer i ämnet kanske..?
ämnet (http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=38142&page=2&highlight=nitrit)
Lizard
King Grub
2005-04-16, 12:10
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____9445.aspx
Det var inte samma artikel jag länkade till, eller? ;)
King Grub
2005-04-16, 12:11
Hmm, jag käkar ca 3 kilo kassler i veckan, och har gjort det i ett halvår snart, kanske dags att dra ner på kasslerätandet? :confused:
3 kilo? Det vore nog inte en dum idé, nej.
ölobrännvin
2005-04-16, 13:28
Så att variera sin kost är det som gäller som alltid och inte snöa in på ETT bra livsmedel. Annars är ju just kassler en bra och fettsnål(?) proteinkälla.
Så att variera sin kost är det som gäller som alltid och inte snöa in på ETT bra livsmedel. Annars är ju just kassler en bra och fettsnål(?) proteinkälla.
relativt.. för mig cirka 5 gram.. typ 18-20 gram protte.
King Grub
2005-04-16, 13:33
Kassler är fettsnålt, ja. 2.2 gram per 100 gram kassler.
Så att variera sin kost är det som gäller som alltid och inte snöa in på ETT bra livsmedel. Annars är ju just kassler en bra och fettsnål(?) proteinkälla.
Skär du bort fettranden på kasslern så är du nere på 2 - 3 % fett. Med fettranden har du 5 - 7 % fett.
Men det var väl själva fan. Jag som äter hur mycket kassler och bacon som helst...
ölobrännvin
2005-04-16, 15:03
Fast varför äta mycket bacon är det inte lite väl mycket mättat fett i det ?
Fast varför äta mycket bacon är det inte lite väl mycket mättat fett i det ?
Det är gott. Och det mesta fettet rinner bort när man steker det.
King Grub
2005-04-16, 15:14
Även förutom eventuell cancerrisk finns det ett bevisat samband med stort intag av bacon och charkprodukter och typ 2 diabetes.
"The relative risk for diabetes for every 1-serving increase in intake is 1.26 (95% CI, 1.21-1.42) for red meat, 1.38 (95% CI, 1.23-1.56) for total processed meats, 1.73 (95% CI, 1.39-2.16) for bacon, 1.49 (95% CI, 1.04-2.11) for hot dogs, and 1.43 (95% CI, 1.22-1.69) for processed meats."
Arch Intern Med. 2004 Nov 8;164(20):2235-40.
En svag koppling till ökad risk för hjärntumörer verkar finnas.
"Insufficient data were available for analyzing dose-response relationships, although a few individual studies showed evidence of increasing risk with increasing cured meat intake."
J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2003;22(2):129-37. Dietary cured meat and the risk of adult glioma.
Huvudrisken vad gäller cancer och charkprodukter är ju dock gastrointestinala tumörer.
"The intake of processed meats and bacon was positively associated with gastric cancer risk, but primarily in men"
Cancer Causes Control. 2003 Aug;14(6):547-58.
"Positive associations were found for bacon (RR highest/lowest intake = 1.33; 95% CI = 1.03-1.71) and other sliced cold meat (RR highest/lowest intake = 1.29; 95% CI = 0.96-1.72). Separate analyses among subjects with self-reported stomach disorders revealed higher RR of stomach cancer for dietary salt and several types of cured meat."
Cancer Causes Control. 2003 Jun;14(5):427-38. Salt intake, cured meat consumption, refrigerator use and stomach cancer incidence: a prospective cohort study.
Tack Grub. Nu känner jag mig mycket lugnare.
King Grub
2005-04-16, 15:28
Det var inte menat som lugnande. ;) Men okunskap minskar inga risker.
Det var inte menat som lugnande. ;)
No shit ;)
Men okunskap minskar inga risker.
Sant. Med mer kunskap kan man ju ändra sina vanor. Vad räknas som ett högt intag egentligen?
King Grub
2005-04-16, 15:37
Oklart. Det är som SLV skriver, det finns "ingen säker nivå för human exponering för NOC och därför är det viktigt att halterna av NOC och dess utgångsämnen hålls så låga som möjligt i alla livsmedel"."
3 kilo i veckan skulle nog klassas som högt.
100 gram om dagen kanske är ett mer "normalt" och säkert intag.
Ok, jag har väl kanske käkat som mest 600 gram bacon och 600-700 gram kassler på en vecka.
Får dra ner på det, helt enkelt.
Ok, jag har väl kanske käkat som mest 600 gram bacon... på en vecka.
Får dra ner på det, helt enkelt.
Det kommer ditt hjärta att tacka dig för :D
Det kommer ditt hjärta att tacka dig för :D
Syftar du på mängden mättat fett? Jag undrar egentligen hur mycket fett som blir kvar när man steker bacon. Ser ju ut som om det är rejält mycket som rinner undan.
AndersHermansson
2005-04-16, 16:49
Vafaaan. Kassler är ju basföda för mig. 150 gram om dagen. =(
Vad fan ska man äta istället som är så billigt och gott?
Vafaaan. Kassler är ju basföda för mig. 150 gram om dagen. =(
Vad fan ska man äta istället som är så billigt och gott?
Ost? Bönor? Mjölk? Tonfisk?
King Grub
2005-04-18, 05:25
Tonfisk?
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=32269&highlight=tonfisk
:D
Vafaaan. Kassler är ju basföda för mig. 150 gram om dagen. =(
Vad fan ska man äta istället som är så billigt och gott?
Nötfärs, kotlett, kalops av ytterlår, några exempel på lite billigare kött som inte är så fett.
Verkar som att det går att värma bort nitriten från grönsaker (spenat bland annat).Hur är det med nitrit i charkvarorna. Kommer det också att undergå samma process vid uppvärmning? Nitrit och nitrat är väl hur många syreatromer som binder till kvävet. Borde inte samma reaktion funka i charkvarorna då? Eller finns det något annat sätt man kan "bli av" med nitriten i charkvarorna, den är väl inte vidare hälsosam.
Salpetersyra HNO3, ger nitratjonen NO3-, tre syreatomer
Salpetersyrlighet, HNO2, ger nitritjonen NO2-, två syreatomer.
Alla som gjort korv eller rimmat kött vet att den rosa färgen kommer efter värmebehandlingen.
Teoretiskt är det alltså möjligt att förbruka återstående nitrit i kött genom att värma på den igen, ordentligt.
Nitraten i grönsaker är svårare. Nitratjonen är inte lika reaktiv. Det går att laka ut nitraten genom att koka kålen och spenaten länge och kasta bort vattnet. Men den förbrukas inte av värme på samma sätt.
Nitrat är inte lika hälsovådligt som nitrit. Vad jag vet är det endast till små barn, upp till 1.5 år som man ska vara försiktig med kål och andra grönsaker.
keffat_liv
2006-06-02, 08:10
Salpetersyra HNO3, ger nitratjonen NO3-, tre syreatomer
Salpetersyrlighet, HNO2, ger nitritjonen NO2-, två syreatomer.
Alla som gjort korv eller rimmat kött vet att den rosa färgen kommer efter värmebehandlingen.
Teoretiskt är det alltså möjligt att förbruka återstående nitrit i kött genom att värma på den igen, ordentligt.
Teoretiskt sett, vilken temperatur skulle denna ordentliga värmning ligga på?
Askorbinsyra motverkar bildning av cancerogena nitrosaminer i magsäcken.
Då kan man alltså trycka i sig lite extra C-vitamin till måltider med mycket charkuteriprodukter för att vara på säkra sidan :)
Då kan man alltså trycka i sig lite extra C-vitamin till måltider med mycket charkuteriprodukter för att vara på säkra sidan :)
Ofta finns det med askorbinsyra, E300 eller E301 redan från början för att bevara färgen.
Att värma på kasslern var teoretiskt:em:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.