Visa fullständig version : Glykogen i döda kossor
Jakobbus
2005-04-15, 10:46
Ponera detta exempel:
Kossan Mu har för tillfället välfyllda glykogendepåer.
Mu blir slaktad.
Mu hamnar i din stekpanna.
Fråga: Vart tog glykogenet vägen?
Muaytudd
2005-04-15, 10:52
Ponera detta exempel:
Kossan Mu har för tillfället välfyllda glykogendepåer.
Mu blir slaktad.
Mu hamnar i din stekpanna.
Fråga: Vart tog glykogenet vägen?
Fluger inte mu till himmelen?
Jakobbus
2005-04-15, 10:58
Fluger inte mu till himmelen?Nej.
Mu hamnar i din stekpanna.
En del av det kanske försvann med blodet?
(och diverse annan vätska, vad det nu kan vara)
Tror glykogenet bryts ned till laktat (mjölksyra) efter slakten,
men lita på att Sverker snart ger ett komplett svar. :)
Även om kon dör och hjärtat stannar dör inte muskeln ;)
Det kommer inget blod så därför kommer det heller inget syre till kossans muskler och muskeln får köra anaerobt till den blir helt försurad av mjölksyra.
Muskeln uppfattar alltså inte att den är död utan den fortsätter och köra sin ämnesomsättning tills mjölksyran sätter stopp.
Nu är kosser mer den lugna typen av djur och kör sin ämnesmsättning mest på fett. Den behöver inte så mycket glykogen för att vandra runt och beta gräs så kossan har från början väldigt lite glykogen i musklerna också.
Grisen som har en ämnesomsättning som våran har mer glykogen och köttet blir alltså surare hos grisen pga mjölksyra.
Jag vill ge en eloge både till den underfundiga frågan och det klargörande svaret. :thumbup:
Lizard
...Om glykogenet stannar i kossans/grisens muskler, sen hamnar den på tallriken och vi käkar upp det...räknas då den 'köttbiten' som protein eller som kolhydrat??... Nu är tankeverksamheten igång på högvarv!! ;)
...Om glykogenet stannar i kossans/grisens muskler, sen hamnar den på tallriken och vi käkar upp det...räknas då den 'köttbiten' som protein eller som kolhydrat??... Nu är tankeverksamheten igång på högvarv!! ;)
Men den stannade ju inte, utan muskeln fortsatte ju förbränna trots att kon var död.
Men den stannade ju inte, utan muskeln fortsatte ju förbränna trots att kon var död.
Men om man äter köttet direkt efter att djuret har dödats?
Det är kolhydrat.
Glykogenet bryts ned i tarmarna av samma amylaser som också tar hand om stärkelsen.
Kött innehåller alltid lite glykogen. Mest glykogen finns i alldeles färskt kött, sedan avtar det.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.