Visa fullständig version : Hur testar man andel p/k/f i livsmedel?
gargantua
2005-03-30, 12:24
Är det någon som vet hur det går till när man fastställer hur mycket av respektive näringsämne en vara innehåller?
Dvs, hur vet man att vara x innehåller y proteiner z kolhydrater etc.
Mvh Gargantua
Kemiska analyser. Du väger in ett par gram livsmedel och gör en kemisk analys.
Titta på nätet efter proteinanalys - Kjelldahl.
Fettet tvättar du ut med lösningsmedel, bensin. Titta efter SBR eller Sox-let.
Vattenhalten får du genom att torka provet vid 102 grader.
Askhalten ( mineraler )får du genom att elda upp livsmedelsprovet i ugn, 600 grader.
Stärkelse genom sur hydrolys till glukos och sedan mäta upp ljusbrytningen, som du mäter glykolhalten i kylarvätska t e x. Finns säkert 10 metoder till där. Sök på nätet.
Kosfibrer, mjölksocker med olika enzymanalyser. 100-tals metoder.
Vitaminer ofta med vätskekromatografi, sök på HPLC + vitaminer.
Vet inte ifall detta är något:
http://www.nmkl.org/metoder.htm
Säger inte så mycket men ger säkert uppslag till sökord på nätet.
gargantua
2005-03-30, 13:33
Tack för ett snabbt och utförligt svar!
Mvh Gargantua
Tack för ett snabbt och utförligt svar!
Mvh Gargantua
Utförligt :confused:
Ge mig en whiteboard , en overhead, några bekväma stolar och en förmidag ska jag nog ge ett utförligt svar :D
Utförligt :confused:
Ge mig en whiteboard , en overhead, några bekväma stolar och en förmidag ska jag nog ge ett utförligt svar :D
Tid och plats? :D
*packar väskor*
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.