handdator

Visa fullständig version : Hur testar man andel p/k/f i livsmedel?


gargantua
2005-03-30, 12:24
Är det någon som vet hur det går till när man fastställer hur mycket av respektive näringsämne en vara innehåller?

Dvs, hur vet man att vara x innehåller y proteiner z kolhydrater etc.

Mvh Gargantua

Sverker
2005-03-30, 12:58
Kemiska analyser. Du väger in ett par gram livsmedel och gör en kemisk analys.

Titta på nätet efter proteinanalys - Kjelldahl.

Fettet tvättar du ut med lösningsmedel, bensin. Titta efter SBR eller Sox-let.

Vattenhalten får du genom att torka provet vid 102 grader.

Askhalten ( mineraler )får du genom att elda upp livsmedelsprovet i ugn, 600 grader.

Stärkelse genom sur hydrolys till glukos och sedan mäta upp ljusbrytningen, som du mäter glykolhalten i kylarvätska t e x. Finns säkert 10 metoder till där. Sök på nätet.

Kosfibrer, mjölksocker med olika enzymanalyser. 100-tals metoder.

Vitaminer ofta med vätskekromatografi, sök på HPLC + vitaminer.


Vet inte ifall detta är något:
http://www.nmkl.org/metoder.htm

Säger inte så mycket men ger säkert uppslag till sökord på nätet.

gargantua
2005-03-30, 13:33
Tack för ett snabbt och utförligt svar!

Mvh Gargantua

Sverker
2005-03-30, 15:03
Tack för ett snabbt och utförligt svar!

Mvh Gargantua

Utförligt :confused:
Ge mig en whiteboard , en overhead, några bekväma stolar och en förmidag ska jag nog ge ett utförligt svar :D

jwzrd
2005-03-30, 15:14
Utförligt :confused:
Ge mig en whiteboard , en overhead, några bekväma stolar och en förmidag ska jag nog ge ett utförligt svar :D

Tid och plats? :D

*packar väskor*