handdator

Visa fullständig version : Insulinkänslighet - vad är det?


mmmCay
2005-03-14, 17:24
Har mans insulinkänslighet mer att göra med vad man äter i genomsnitt över hela livet eller vad man äter över en enda dag?

Dvs, är det någonting att tränas med kosten eller bara en sätt att kommunicera dagens kosts effekt på kroppen?

King Grub
2005-03-14, 17:49
Insulinkänslighet är ett mått på hur mycket insulin som behöver frisättas när du ätit något; ju bättre insulinkänslighet du har, desto mindre insulin behöver frisättas för att ta hand om t ex blodsockerstegring.

Motion och bra mat förbättrar insulinkänsligheten, medan soffliggande och skräpmat försämrar den.

Insulinkänsligheten kan påverkas av ett enda mål; t ex försämrar snabba kolhydrater till frukost insulinkänsligheten X antal timmar framåt och påverkar glukostoleransen vid lunch.

Thompah
2005-03-14, 17:57
Så är det itne bra att få i sig lite snabbisar vid frukost? Insulinet sjunker ju så jäkla lågt under natten.

King Grub
2005-03-14, 17:59
Så är det itne bra att få i sig lite snabbisar vid frukost?

Nej, det är uselt. Långsamma kolhydrater stimulerar också insulinutsöndring, men lagom mycket och utan att försämra insulinkänsligheten. Använd lite vassle som proteinkälla om du vill få insulinpåslag utan att påverka blodsockret för mycket: vassle ger lika stor insulinutsöndring som samma energimängd glukos.

hasse36
2005-03-16, 11:37
Använd lite vassle som proteinkälla om du vill få insulinpåslag utan att påverka blodsockret för mycket: vassle ger lika stor insulinutsöndring som samma energimängd glukos.Varför skulle man vilja få ett insulinpåslag när blodsockernivån är låg?

King Grub
2005-03-16, 11:39
För att bryta katabolismen utan de snabba kolhydraternas negativa effekt? Äter du en normal frukost med lågglykemiska kolhydrater höjs ju blodsockret i alla fall, fast med mer måttlig och gynnsam kurva. Du påstår väl inte att mjölkprotein (som ger stor insulinutsöndring utan att påverka blodsockret i tillnärmelsevis samma utsträckning) är dåligt av den orsaken?

jwzrd
2005-03-16, 11:57
En liten fundering, om blodsockerstegringen är negativ för att sen triggar frisättning av "för mycket" insulin så borde väl vassle vara lika dåligt?

King Grub
2005-03-16, 12:03
En liten fundering, om blodsockerstegringen är negativ för att sen triggar frisättning av "för mycket" insulin så borde väl vassle vara lika dåligt?

Dels har du (förhoppningsvis) någon kolhydratkälla till vasslet som höjer blodsockret, så det inte blir insulinpåslag utan blodsockersteging. Sedan är det sällan frågan om sådana energimängder från vassle att det ger någon enorm insulinfrisättning över huvud taget (möjligen undantaget kring träning - och då är det positivt!). Det krävs inga mängder insulin för att bryta katabolism; tvärtom är det små mängder det handlar om, men en mindre mängd vassle ger denna insulinutsöndring snabbt. Ett mål får ju mer än gärna innehålla långsamt protein också, för aminosyreutsöndring som varar till nästa mål och för bättre proteinbalans-

Man måste ju ha någon proteinkälla i målet, och vassle förbättrar insulinkänsligheten jämfört med t ex kött.

J Nutr. 2004 Jun;134(6):1454-8.

Asia Pac J Clin Nutr. 2003;12 Suppl:S42.