Visa fullständig version : 1 bit bitsocker?
slowpoke
2005-02-26, 02:20
Hej igen,
Som topic lyder: vad innehåller en sockerbit och hur mycket utav det?
Vanliga bitsocker som finns på caféer, fik och hemma i kökshyllan tänker jag på. Någon skillnad mot det bruna natursockret? Suketter?
Tack på förhand!
Kalixfors 1993:
-Med 2,2 gram kolhydrat utspisa!
Suketter innehåller väl i princip ingenting av nånting?
I övrigt: http://www.slv.se/templates/ldb_result.asp?lk=&ln=socker&ug=&lg=&na=&ng=A%3AMinibas&nd=1&ma=&tb=0&un=1&tn=
King Grub
2005-02-26, 06:47
Strösocker innehåller 50% druvsocker och 50% fruktsocker.
Brunt råsocker innehåller en gnutta mineraler och spårämnen till skillnad från vitt, raffinerat socker, men det är inte nyttigt på något sätt, utan i praktiken är det samma sak.
Suketter består av en blandning av cyklamat och sackarin. Mmm... cancer i urinblåsan. :eating: I alla fall hos råttor.
Finns ju bitar gjorda med aspartam istället ifall man är tveksam till cyklamat och sackarin.
Brukar väl oftast vara en blandning av massa sötningsmedel i diverse prylar (kanske inte just i flytande sötningsmedel och sådant utan överlag)
En nackdel är väl att man får all möjligt skit, en fördel skulle ju kunna vara att mängden av respektive ämne minskar.
GrayHaven
2005-02-26, 13:19
hej jag snor tråden lite :booty:
Vilket sötningsmedel är rekommenderat till bakning och dylikt (alltså när du ska baka hemma) Om man inte vill ha just socker..en del burkar står det ju 90% mindre kolhydrater än vanligt socker osv..men det måste ju vara nåt annat som är dåligt med det då?
är det fruktsocker som gäller? eller vad tycker ni är bäst att använda?
ursäkta att jag snodde tråden *kissass*
hej jag snor tråden lite :booty:
Vilket sötningsmedel är rekommenderat till bakning och dylikt (alltså när du ska baka hemma) Om man inte vill ha just socker..en del burkar står det ju 90% mindre kolhydrater än vanligt socker osv..men det måste ju vara nåt annat som är dåligt med det då?
är det fruktsocker som gäller? eller vad tycker ni är bäst att använda?
ursäkta att jag snodde tråden *kissass*
Sukralos har ju just blivit tillåtet i Sverige och med lite tur så kommer snart en strövariant på det, är väl det enda sötningsmedlet som klarar av uppvärmning och som man alltså kan använda i bakverk. Alla andra sötningsmedel förlorar sötman om du värmer upp det för mycket, så bullarna blir ganska äckliga :D Vet inte om det är så smart att använda fruktos, visst lägre GI än vanligt socker, men vill minnas att Grub postade ju några studier som visade att överdriven konsumtion av fruktos var ganska kraftigt fettbildande.
De flesta sötningsmedel tål inte värmen i bakugnen. Antingen kokar de bort eller så bruts de ner till bittra/beska ämnen. Aspartam är ett typexempel på det.
Fruktos fungerar. Inte bra eftersom det lätt blir knäck men bakar man försiktigt och tillåter sockerkakan att bli lite kladdig går det.
Nyheten sukralose kan vara något. Det tål värme och tydligen så finns det i kakor och bakmixer i USA.
slowpoke
2005-02-26, 15:16
Svårt att räkna ut något på SLV's tabeller :( Ingen som vet konkret vad en sockerbit har för energivärden mer exakt?
Tack för alla svar!
King Grub
2005-02-26, 15:40
Svårt att räkna ut något på SLV's tabeller :( Ingen som vet konkret vad en sockerbit har för energivärden mer exakt?
Tack för alla svar!
Värdena står per 100 gram. Väg en sockerbit och dela värdet i tabellen med den vikten.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.