handdator

Visa fullständig version : Protein uppbyggnad


bamse_med_b
2005-02-08, 20:14
Efter en diskution på gymmet undrar jag nu:
Är det olika uppbyggnad på proteinet i olika sorters kött. D.V.S. Skillnaden på uppbyggnaden av proteinet i tex fläsk- och nätkött respektive fisk och fågel. Vet att det är olika %-sats protein men vist ser uppbyggnaden av proteinet lika dant ut? D.v.s procent av olika aminosyrer i proteinsyntesen m.m. Vart kan man hitta forsknings rapporter på detta så man kan stärka sina argumment?

King Grub
2005-02-08, 20:35
Alla proteiner innehåller alla aminosyror fast i olika mängder vad gäller de olika aminosyrorna.

SLV har tabeller.

Sverker
2005-02-09, 07:18
Proteinet som utgör själva muskelfibrerna, aktin och myosin, är så grundläggande för funktionen och det är nästa inga skillnader på aminosyrorna mellan fågel, nötdjur , gris, mäniska. Detta protein utgör 1/2 eller 2/3 av proteininnehållet i kött ( vad jag minns men kan ha fel ! ).

Det som skiljer är alla de protein som är enzymer och sköter om ämnesomsättningen i muskeln. Ett djur som en ko förbränner en hög andel fett och har en viss uppsättning enzymer för det. Grisen har en mer blanda ämnesomsättning har en liten annorlunda uppsättning osv.

Gör som King Grub skriver, titta i SLVs tabeller.

Lizard
2005-02-09, 07:40
..vilket leder till den häpnadsväckande, men motbjudande, tanken att det ideala proteinet är att äta människa....


Lizard

Sverker
2005-02-09, 08:01
..vilket leder till den häpnadsväckande, men motbjudande, tanken att det ideala proteinet är att äta människa....


Lizard

Är nog inte så idealiskt faktiskt. Hård muskelaktivitet, dvs träning, förbränner en relativt stor andel av de grenade aminosyrorna. Vilket skulle leda till brist på dessa.

King Grub
2005-02-09, 08:05
Vi får ta ett välgött, inaktivt exemplar. http://pages.prodigy.net/indianahawkeye/newpage21/15.gif

Lizard
2005-02-09, 08:08
Är nog inte så idealiskt faktiskt. Hård muskelaktivitet, dvs träning, förbränner en relativt stor andel av de grenade aminosyrorna. Vilket skulle leda till brist på dessa.

Men, i normalfallet finns väl en balans av dessa och den sammantagna aminosyreprofilen torde vara i direkt proportion mellan den ätna och det ätandes (kannibalen)...? :eating:


Lizard

Nitrometan
2005-02-09, 10:48
Vi får ta ett välgött, inaktivt exemplar. http://pages.prodigy.net/indianahawkeye/newpage21/15.gif

Det finns några stycken såna här på jobbet. Lunchen är fixad! *popcorn*