handdator

Visa fullständig version : Chokladblandning


Tomtenisse
2005-01-11, 23:02
Blandade precis lite lättkesella, kakaopulver och fruktsockar. Riktigt gott, kan tänka mig att det gör sig bra även i frysen. Undrar dock hur dåligt fettet i kakaon är. Antar att det är mest mättat eller? 22 % fett var det iaf.

Prankie
2005-01-12, 00:06
kakao har bra fett! :)

Tomtenisse
2005-01-12, 09:08
Fast fettet i choklad är ju dåligt väl, är det annorlunda i kakao? Såg att chokladpudding innehåller fettreducerad kakao, nån som vet hur man kan få tag i det?

King Grub
2005-01-12, 09:16
Fast fettet i choklad är ju dåligt väl, är det annorlunda i kakao? Såg att chokladpudding innehåller fettreducerad kakao, nån som vet hur man kan få tag i det?

Den mättade fettsyran i kakao och choklad är främst stearinsyra; det roliga med den är att den till skillnad mot andra mättade fettsyror höjer den inte LDL kolesterolet eller det totala blodkolesterolet, utan HDL-kolesterolet, det "goda" kolesterolet!

Och man skall inte glömma att kakao innehåller massor av antioxidanter och inte alls är onyttigt.

"The total antioxidant capacities from ABTS and DPPH assays were highly correlated with phenolic content (r2 = 0.981 and 0.967, respectively) and flavonoid content (r2 = 0.949 and 0.915). These results suggest that cocoa is more beneficial to health than teas and red wine in terms of its higher antioxidant capacity."

J Agric Food Chem. 2003 Dec 3;51(25):7292-5. Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine.

Tomtenisse
2005-01-12, 09:39
Innebär det att man även kan inta 70- och 90-procentiga chokladkakor utan att lägga på sig överflödigt fett eller? Fast en hundragramskaka innehåller ju 40-50 g fett så det blir kanske lite väl mycket, kan ta någon ruta åt gången kanske?

King Grub
2005-01-12, 09:42
Innebär det att man även kan inta 70- och 90-procentiga chokladkakor utan att lägga på sig överflödigt fett eller? Fast en hundragramskaka innehåller ju 40-50 g fett så det blir kanske lite väl mycket, kan ta någon ruta åt gången kanske?

Det är klart att du kan lägga på dig fett; äter du mer än du gör av med lägger du på dig fett, oavsett varifrån överskottsenergin kommer. Och choklad innehåller mycket kalorier. Och gott är det. ;) Givetvis får du ändå hålla kolla på energiintaget, även om det du äter är nyttigt. Det går att äta sig fet på fullkornsris, torsk och broccoli också, bara det ger mer energi än du gör av med, utslaget på en 24-timmarsperiod, eller vilken tidsrymd du nu använder som referens.

Tomtenisse
2005-01-12, 09:52
Jo men jag menar att man kan ha det som fettkälla vid en måltid. Ponera att man som mellan mål käkar ett äpple och en proteindrink. Då kanske man kan komplettera med två rutor choklad och få sig typ 10 g fett, vilket väl är lagom. Fast om måltiden i sig redan innehåller lagom mängd fett är det ju inte bra såklart. Fast det finns väl mer optimala fettkälllor?

King Grub
2005-01-12, 10:11
Du behöver ju inte äta choklad till varje mål.

Tomtenisse
2005-01-12, 11:54
Men är fettet från riktigt mörk choklad lika bra som vilken annan fettkälla som helst, typ jordnötter? Som det är nu har jag nämligen jordnötter som mesta fettkälla.

King Grub
2005-01-12, 12:11
Vilket fett som är bäst är svårt att svara på, då det avgörande är den sammansättningen av fettsyror totalt, allt du äter medräknat, under dygnet som helhet.

Tomtenisse
2005-01-12, 13:06
Fast hur ser sammansättningen av mättade, omättade och fleromättade fettsyror ut i choklad? Antar att det är större andel mättat än i tex nötter och fisk.

Sverker
2005-01-12, 14:26
Fast hur ser sammansättningen av mättade, omättade och fleromättade fettsyror ut i choklad? Antar att det är större andel mättat än i tex nötter och fisk.


Här kanske:

http://www.shenet.se/ravaror/kakaosmor.html


Eftersom kakaosmör är relativt dyrt så ersätts det ofta med CBE (Cocoa Butter Equivalents) som är fetter som liknar kakaosmöret men inte innehåller samma fettsyror. Ofta är CBE härdade fetter.
Kanske en anledning att köpa kvalite ?