Logga in

Visa fullständig version : Vilket är "bäst", potatis eller ris?


Pontus
2004-12-06, 20:52
Vad är nyttigast av potatis och ris? GI, II osv... Nykokt och uppvärmt dagen efter.

Har ni tid över får ni även tala om hur pastan står sig mot riset och potatisen! :) Sökte lite men hittade inget som direkt jämförde dem.. bara lite kort. Är jag usel på att söka kan ni ju länka ;)

Griip
2004-12-06, 21:32
Ta en titt på en kines.. ta sedan en titt på en europe. :D


(Vet ärligt talat inte, men om man ska få i se samma vikt av de 2 tror jag faktiskt ris är nyttigare.)

aliquis
2004-12-06, 22:19
Näringsinnehåll, fettinlagring, muskelbyggnad och mättnadskänsla = potatis

nykokt och uppvärmd får du ta bort fettinlagringen, men värmd potatis smakar ju skit. Pastan är sämre än riset förutsatt att det är fullkornsris oavsett om pastan är fullkorn eller vit, dessutom mättar ris bättre, och är godare.

(helt ointressant men potatisen har nog bäst proteinkvalite, dock lägre mängd/100g, å andra sidan även lägre energiinnehåll så på samma mängd kcal kanske den står sig bra, aldrig tänkt på själv, om den gör det vet jag en som kommer käka potatis så det står härliga till ;D, riset har mindre protein än pastan.)

Slartibartfast
2004-12-07, 11:34
Men, men, men...

När jag gör ris och pasta kokar jag upp ca 100 g och blir mätt på det, men när jag kokar potatis blir det ca 400 g för att jag ska bli mätt!? Är det inte meningen potatis ska vara mättande?

jwzrd
2004-12-07, 11:40
Jämför kokt vikt istället.

Peter
2004-12-07, 13:15
Du kan inte jämföra vikten innan tillagningen.

100 gram potatis = 16 gram kolhydrater
100 gram pasta/ris =70-80 gram kolhydrater

Dvs du har ändå fått i dig mindre kolhydrater av 400 gram potatis jämfört med 100 gram pasta.

jim
2004-12-07, 14:18
värt att notera är tycker jag att ris ger en betydligt större mättnadskänsla / 100g är pasta... äter jag ris får jag ofta svårt att få i mig kolhydrater nog eftersom jag blir mätt i förtid..

King Grub
2004-12-07, 17:09
Men, men, men...

När jag gör ris och pasta kokar jag upp ca 100 g och blir mätt på det, men när jag kokar potatis blir det ca 400 g för att jag ska bli mätt!? Är det inte meningen potatis ska vara mättande?


Lite större vattenmängd i potäter... Du får jämföra energimängd i stället. 400 kcal från potatis mättar generellt sätt bättre än 400 kcal från pasta.

jwzrd
2004-12-07, 17:32
Sen är kokt potatis fan så mycket godare än pasta :D

Phazony
2004-12-07, 22:05
Potatis är väl mer snabba kolhydrater medans pasta(samolina) är lite långsammare

Slartibartfast
2004-12-08, 09:52
Lite större vattenmängd i potäter... Du får jämföra energimängd i stället. 400 kcal från potatis mättar generellt sätt bättre än 400 kcal från pasta.

Ok, tack! :thumbup:

Griip
2004-12-08, 11:08
Potatis är väl mer snabba kolhydrater medans pasta(samolina) är lite långsammare

Pasta = medelsnabba/snabba
Potatis = Långsamma

Så står det iaf i min bok :)

mangs
2004-12-08, 11:33
Skulle snarare säga tvärtom. Potatis är snabbare än pasta.


Jag har problematt få i mig tillräckligt med kolisar när jag käkar potatis. jag blir proppmätt väldigt snabbt men hungrig nästan direkt efter måltiden om jag äter kokt potatis. Pasta oich Ris tycker jag mättar bättre och framför allt längre men det beror säkerligen på att jag då får i imig mer kcal.

Griip
2004-12-08, 11:44
Uhh, tvärt om för mig. Är inte mätt efter jag käkat pasta i mer än 1 timme ungefär.. aja, någon all-vetande mod kommer säkert snart :D

aliquis
2004-12-08, 13:28
potatis mättar bättre, även för mig, gi är högre om det är nykokt potatis, men nu var det ju tal kyld och då är gi mycket lägre.

King Grub
2004-12-08, 17:08
Pasta = medelsnabba/snabba
Potatis = Långsamma

Så står det iaf i min bok :)


Då bör du köpa en ny bok. ;)

kal_erixon
2004-12-08, 17:30
pasta är väl långsamt och potatis snabbt för böveln?

King Grub
2004-12-08, 17:38
Pasta innehåller långsamma kolhydrater, med undantag för gnocchi och lasagneplattor, i princip. Potatisens GI beror mycket på sort, men framförallt på tillagning. Nykokt är i de flesta fall medelsnabba, medan nedkyld är superlångsamma. Ju mer raffinerad potatisprodukten är, desto snabbare: kokt -> hemgjort mos -> pulvermos, t ex.

kal_erixon
2004-12-08, 18:00
nerkyld som i legat i kylen (kall) eller nerkyld som i frusen?

Supercharger
2004-12-08, 18:06
nerkyld som i legat i kylen (kall) eller nerkyld som i frusen?


Vilket av dem två är lättast att äta tror du?

kal_erixon
2004-12-08, 18:12
Vilket av dem två är lättast att äta tror du?

med tanke på att kall potatis är skitäkligt så...frusen?

Supercharger
2004-12-08, 18:33
med tanke på att kall potatis är skitäkligt så...frusen?


Gör nån sorts röra då med kall potatis. Kanske en potatissallad? Finns nog ett par recept i matlagning/recept-delen av forumet.

snej
2004-12-08, 19:52
Eller så värmer man den igen.. Det är fortfarande jävligt långsamma kolhydrater, även om gi´t ökar liiiite igen.

Fortfarande inte särskilt gott iof, men godare än o äta den kall iaf.

aliquis
2004-12-08, 21:43
Pasta innehåller långsamma kolhydrater, med undantag för gnocchi och lasagneplattor, i princip. Potatisens GI beror mycket på sort, men framförallt på tillagning. Nykokt är i de flesta fall medelsnabba, medan nedkyld är superlångsamma. Ju mer raffinerad potatisprodukten är, desto snabbare: kokt -> hemgjort mos -> pulvermos, t ex.
Den gnocchin lär ju inte vara "pastan" isf, varför skulle just den ha högre? Det lär ju vara den kokta potatisgeggan.

aliquis
2004-12-08, 21:44
oh, fryspommes i ugn blir asbra, de har ju kylts rejält ;D

King Grub
2004-12-09, 17:42
Den gnocchin lär ju inte vara "pastan" isf, varför skulle just den ha högre? Det lär ju vara den kokta potatisgeggan.

Jo, pastan. Större yta = lättare för enzymerna att bryta ned kolhydratstrukturen. Ju snirkligare form, desto lägre GI. Jag har postat referensen i någon tidigare tråd.

Slartibartfast
2004-12-10, 10:48
Om man mosar potatisen med en stamp och äter sås till, så blir ju det ganska gäggigt. Blir det inte högt GI av det hela?

m1cke
2004-12-10, 16:51
Ja, GI blir högre då du "behandlar" potatisen, kör du med elvisp så blir det ännu högre GI då den finfördelar mer..
Visserligen så kanske du äter en fet sås till och då sänker GI på totalen..

Slartibartfast
2004-12-10, 17:21
Ja, GI blir högre då du "behandlar" potatisen, kör du med elvisp så blir det ännu högre GI då den finfördelar mer..
Visserligen så kanske du äter en fet sås till och då sänker GI på totalen..

Jag kör inte med visp, Grub ske lov!

Men blir det inte lite samma sak då såsen slaskar till allting? Som att vispa, menar jag.

Wain
2004-12-10, 22:15
Gnocchi har ju ca 30-40 % längre koktid än övriga pastasorter, borde inte det vara ett tecken på lägre GI?
:cryout:

Mac
2004-12-11, 10:55
makaroner och gnocchi har väl ganska lika formsättning....och makaroner har väl ett GI på 70? varför har då gnocchi högre?

Drutt
2004-12-11, 12:12
Du kan inte jämföra vikten innan tillagningen.

100 gram potatis = 16 gram kolhydrater
100 gram pasta/ris =70-80 gram kolhydrater

Dvs du har ändå fått i dig mindre kolhydrater av 400 gram potatis jämfört med 100 gram pasta.

För att bygga lite vidare på det här resonemanget, lurar ni er inte när ni säger: "potatis har högre GI". Även om vi skulle stoppa i oss någon "snabb" potatis med GI på typ 115 så kommer väl den mycket större mängd kolhydrater som riset innehåller också få till följd att riset frigör mer insulin? Det är väl inte så att kolhydraterna står på rad för att brytas ned en och en. Kommer det 16 gram snabba kolhydrater (~115) så bör det väl ändå frigöras mer kolhydrater om man stoppar i sig 70-80 gram medelsnabba (~70)?

Eller blir verkligen insulintoppen större av potatisen? :em: