handdator

Visa fullständig version : Köttfärs


fredde80
2004-12-01, 21:41
Köpte ett Kg nötfärs igår, fryste in den nu ikväll.
I mitten av denna klump var färsen brun, är det någon fara med färsen då, eller är det inget att bry sig om? (Bäst före var dagens datum)

Har mina teorier om att vissa matbutiker packar om kött som inte sålts under dagen och fäster ny etikett på det, detta är ju mer känsligt med nötfärs än t.ex. entrecotê.

Vad har ni för åsikter och funderingar?

abjorn
2004-12-01, 21:54
ingen fara. ät och var glad :thumbup:

morbror_sven
2004-12-01, 21:55
Köpte ett Kg nötfärs igår, fryste in den nu ikväll.
I mitten av denna klump var färsen brun, är det någon fara med färsen då, eller är det inget att bry sig om? (Bäst före var dagens datum)

Har mina teorier om att vissa matbutiker packar om kött som inte sålts under dagen och fäster ny etikett på det, detta är ju mer känsligt med nötfärs än t.ex. entrecotê.

Vad har ni för åsikter och funderingar?
En sån där brun "klump" bildas alltid i köttfärsen efter att förpackiningen brutits. Jag tror inte att det är något att oroa sig över.

Sverker
2004-12-02, 07:00
Kött som ligger frame blir brunt. Luftens syre angriper järnet i myoglobinet ( muskels motsvarighet till hemoglobin ) och förändrar färgen från mörkt rött till brunt.

Påverkar inte köttet alls, mer än att det ser mindre aptitligt ut. Det är bara till att :eating:

Entity
2004-12-02, 13:32
Det beror på att affären du köpte köttfärsen av packar om köttfärsen och sätter på nytt bäst för datum.
Affärer brukar även malar ner lite äldre kött till köttfärs.

JAM
2004-12-03, 00:31
Det beror på att affären du köpte köttfärsen av packar om köttfärsen och sätter på nytt bäst för datum.
Affärer brukar även malar ner lite äldre kött till köttfärs.
Och hur kan du vara så säker på det...? ( :smash: )

Sverker
2004-12-03, 06:41
Det beror på att affären du köpte köttfärsen av packar om köttfärsen och sätter på nytt bäst för datum.
Affärer brukar även malar ner lite äldre kött till köttfärs.

Klart brott mot Livsmedelslagen. Anmäl till din lokala Miljö- och hälso-skyddsförvaltning omedelbart :nono:




De måste vara väldigt skickliga. :D Fryst kött och större rimmade bitar som julskinka har man hört talas om men köttfärs som blir dåligt väldigt snabbt !

flikkan_helgonet
2004-12-03, 07:59
Det beror på att affären du köpte köttfärsen av packar om köttfärsen och sätter på nytt bäst för datum.
Affärer brukar även malar ner lite äldre kött till köttfärs.

Där jag jobbar gör man aldrig så, men det beror nog på vilken affär man snackar om. Jag skulle tippa på att MAxi, Ica, Coop och Willys är ok...

physique
2004-12-03, 08:33
Nötfärs brukar väl vara frächt men blandfärs däremot görs av föregående dags slaktavfall.

Markus H
2004-12-03, 08:58
Har hört någonstans att det bruna inte alls är något farligt (som redan konstaterats) Det manska kolla efter är det där "vågiga" i köttfärsen, då är den färsk (fråga inte varför för det vet jag inte), det är vad jag hört..

marst060
2004-12-03, 09:55
Nötfärs brukar väl vara frächt men blandfärs däremot görs av föregående dags slaktavfall.

Suck... Nej... Blandfärs är Nöt och Fläskfärs blandat. Exakt lika mycket slaktavfall som vanlig nötfärs.

physique
2004-12-03, 10:42
Suck... Nej... Blandfärs är Nöt och Fläskfärs blandat. Exakt lika mycket slaktavfall som vanlig nötfärs.

k..

Inte enligt polaren som jobbat på en 20 olika matvaruhus.

Andyh
2004-12-03, 13:06
k..

Inte enligt polaren som jobbat på en 20 olika matvaruhus.

Precis!

Min kompis mammas kusin jobbade på ett ställe där dom fick besök av en kille som hade träffat en vars pappa hade jobbat i tuuuuusen affärer och han sa att det var nermald koballe i köttfärsen

physique
2004-12-03, 15:12
Köttfärs: När man slaktar nötkreatur får man köttbitar. En del köttbitar, tex filen smakar mums som den är och säljs därför som den är. Tyvärr finns det vissa köttdelar på kossan som är sega och trådiga. Dessa köttdelar maler man ned till nötfärs. Sen förekommer det förstås annat i kvarnen med men detta är huvudingrediensen.

Blandfärs: När man slaktar nötkreatur får man en hel del slamsor, hinnor och fettbitar som är svårt att sälja. Detta maler man ned tillsammans med andra köttbitar som blivet över till blandfärs. I blandfärsen kan det även förekomma köttbitar med kort hållbarhetsdatum som affären inte lyckats sälja då dessa passar bra till färs. Även samma ingredienser som nötfärs består av kan återfinnas även i blandfärs.

Detta är vad min kompis berättat och jag litar och tror på det.

Sen att personer som marst060 och Andyh blir upprörda över det kan jag inte förklara.

Jag förmedlar bara kunskap sen är det upp till var och en att ta del av denna om man så önskar.

z_bumbi
2004-12-03, 15:18
physique: Att bland i blandfärsen står för att det är en blandning av nöt- och fläskfärs brydde sig kompisen inte om att berätta?

skaparn
2004-12-03, 15:23
Jag förmedlar bara kunskap sen är det upp till var och en att ta del av denna om man så önskar.

Nej, du sprider myter. Skillnaden är enorm.

physique
2004-12-03, 15:33
Jo jag är medveten om att det är en blandning av både fläsk och nöt i blandfärs. Detta exkluderar inte att det innehåller mer "slaktavfall" än i nötfärs. Men skitsamma det är uppenbart att ni anser något och jag något annat.

HenrY
2004-12-03, 16:27
Hur länge håller köttfärsen egentligen??
Står 2 dagar på förpackningen oftast...men den kanske håller längre??

Sverker
2004-12-03, 17:37
Hur länge håller köttfärsen egentligen??
Står 2 dagar på förpackningen oftast...men den kanske håller längre??

Köttfärs som mals i butiken har en hållbarhet på 1 eller kanske 2 dagar.

Trenden är att mer kött mals centralt i större fabriker. Där kan hygienen vara enormt mycket bättre och köttet kan packas helt syrefritt ( fyller med kvävgas och koldioxid ). Hållbarheten blir nu 5 eller t o m 7 dagar.

Sverker
2004-12-03, 17:42
Jo jag är medveten om att det är en blandning av både fläsk och nöt i blandfärs. Detta exkluderar inte att det innehåller mer "slaktavfall" än i nötfärs. Men skitsamma det är uppenbart att ni anser något och jag något annat.


Det finns en brist i din förmodan och det är ren logistik :nono:

Slakt och styckning sker idag på ett fåtal slakterier i Sverige.

Malning och förpackning sker på helt andra ställen. Till dessa butiker eller fabriker kommer köttet sorterat och förpackat i lådor eller backar.

physique
2004-12-03, 18:13
visst jag har nog fel

sverker är ändå "bäste svensk" :bow:

bubbe
2004-12-03, 18:40
Hur länge håller köttfärsen egentligen??
Står 2 dagar på förpackningen oftast...men den kanske håller längre??

dom gånger jag har sparat köttet två dagar som det ska hålla enl förpackningen så tycker jag det har smakat sämre, inte riktigt dåligt utan bara något rutten smak. blir därför tyvärr att resterna efter den dagens gryta hamnar i soporna istället för kylen. (vilket i sig är skandal, kasta mat????)

fredde80
2004-12-03, 19:01
Varför inte laga allting på samma gång, sen är det betydligt tåligare och kan ligga och vänta på att bli uppätet i kylen :p

bubbe
2004-12-03, 22:36
Varför inte laga allting på samma gång, sen är det betydligt tåligare och kan ligga och vänta på att bli uppätet i kylen :p

nja, man kanske köper köttfärsen, dagen innan man tillagar den.
Eller låt mig rätta, nu mera köper jag bara samma dag jag ska laga den.

Cilia
2004-12-04, 14:07
I min affär mal dom köttet på plats. Tar den slut tar dom en köttbit och går ut och mal. Sedan är det inte den billigaste mataffären nog närmare den dyraste. Men det känns som om det är riktigt bra kvalitet.

Men till bubbe, om man tillagar köttfärsen så håller den ju längre utan att ruttna. Sedan brukar jag frysa in den så kan man ta fram potionsstorlekar och äta när det passar

bubbe
2004-12-04, 16:48
I min affär mal dom köttet på plats. Tar den slut tar dom en köttbit och går ut och mal. Sedan är det inte den billigaste mataffären nog närmare den dyraste. Men det känns som om det är riktigt bra kvalitet.

Men till bubbe, om man tillagar köttfärsen så håller den ju längre utan att ruttna. Sedan brukar jag frysa in den så kan man ta fram potionsstorlekar och äta när det passar

hmm, jo har faktiskt vart på väg att torka egen lagad köttfärssås, mest för att använda under sommar aktiviterna.

johanhej
2014-07-17, 17:01
Bumpar denna tråd.

För första gången någonsin för mig så hade nötfärsen mörknat. Färsen köptes igår, och hade en bäst-före-datum på söndag. Den hade fått en hyffsat genomgående brunliknande ton, och hade en smör-liknande doft. Har dålig koll på hur nötfärs vanligen luktar, men detta kanske är normalt?

Hursomhelst har jag stekt upp färsen. Vågar man sig på att äta den tro?

Spjuven
2014-07-17, 19:34
Bumpar denna tråd.

För första gången någonsin för mig så hade nötfärsen mörknat. Färsen köptes igår, och hade en bäst-före-datum på söndag. Den hade fått en hyffsat genomgående brunliknande ton, och hade en smör-liknande doft. Har dålig koll på hur nötfärs vanligen luktar, men detta kanske är normalt?

Hursomhelst har jag stekt upp färsen. Vågar man sig på att äta den tro?

Jag hade ätit den. Sålänge köttet inte är grönliknande eller luktar illa brukar det inte vara någon fara.

Sniggel
2014-07-17, 20:28
"Smör-liknande doft" har jag också upplevt (när det gäller fläskkött, köper i princip aldrig nöt). Det ska inte vara någon fara vad jag förstått. I princip så luktar det illa när det är illa (undantagsfall om någon mer exotisk och luktfri patogen har smittat köttet) :P

De ggr jag fått dåligt kött har det inte varit nån tvekan på lukten iaf. Man öppnar förpackningen med kniv och får en "o fy fan-reaktion".