Visa fullständig version : Min mat är tråkig
Måste bara få skriva av mig...
Hungrig/måste ha mat:
Kokar vatten
Häller i ris
Häller i linser
väntar
Häller i grönsaker
Häller av vatten
På med salt o ketchup
Spara hälften att ha till nästa gång
Förvara eventuellt i rumstemperatur eller kylskåp 4-10 timmar
Hur gott tror ni det är? Nej just det. Inte 25ggr/vecka heller :(
Vill ha potatismos/potatisklyftor/potatisgratäng/sojaproteinstrimlor/frukt/wok eller något men då skiter sig ju proteininnehållet och man får massa onödig energi, sojaproteinstrimlorna (eller nutanaburgare) löser ju det men jag har inte råd med skiten, burgarna är typ 210 gram o kostar väl en 30-35kr, sojaproteingrejerna fanns bl.a. på bonestos websida, 50% protein men 2.2kg för 440kr + frakt.... Känns som det blir ensidigt med bara sådant protein med, mitt sojaproteinisolat är ju billigare/gram protein men det lär ju vara än mindre komplett.
Falafel o dylikt är gott med men näringsvärdet suger, 300gram för en 25-30kr, 6gram protein, 25g kolhydrater o 9gram fett/100g, duger ju inte, framförallt inte om det skall kompletteras med ÄNNU MER JÄVLA KOLHYDRATER I FORM AV ÄCKLIGT JÄVLA RIS ELLER PASTA. Än sämre med potatis.
Blä, jag vill ha all tid i världen o pengar, ser ut som en jävla soptipp här också för jag har aldrig ork/motivation/tid(?) att städa, samma sak gällande maten + pengar som sagt. Vad fan ska jag äta imorrn?
Bröd brukar ju vara gott men jag är rätt trött på det med, godare än äckliga linser o ris dock.
vildängel
2004-11-16, 23:32
Du kan väl göra wok med bönor, linser eller kikärtor i? Om man inte har i bönorna för länge håller de sig ganska "spänstiga". Vad menar du med att det blir för mycket kolhydrater?
Sallader med baljväxter i är också gott.
Linsgegga med sötsur sås är iaf ett alternativ till linsgegga med ketchup :rolleyes:
Grytor med kikärtor och bönor är inte så svårt att fixa, om man kryddar dem lite olika och har i olika grönsaker blir det lite variation. Man kan basera dem på krossade tomater, kokosmjölk eller en kombination av båda.
Linssoppa är en riktig höjdare tycker jag, även om jag faktiskt inte är världens största fan av linser. Bönor och kikärtor är mkt godare.
Vitlöksmarinerade bönor är också asgott och kan ätas till det mesta, bara som de är.
Kan återkomma om jag kommer på nåt roligare ;)
EDIT: Vegetarisk lasagne med linsmojs i är inte så svårt, samma sak med sojabönsgratäng.
Häll i kidneybönor, fullkornspasta, ärtor, hackad rödlök, olivolja i en burk och rör om. Jag som är allätare har även i tonfisk, men det borde ju ändå blir hyfsat med protein utan tycker jag. Gott är det ialla fall om inget annat.
Jag måste säga att jag är imponerad av er veganer (Även om jag inte förstår mig på det). Jag hade inte klarat en dag utan kött, fisk eller fågel. ;)
aliquis: Du äter bröd men tycker det är för mycket kolhydrater i pasta?
Mitt standard svar är väl att koka bönor och frysa in, plocka fram olika typer då och då.
Att fixa en kokbok låter inte heller som någon dum idé samt kanske komma över kolhydratsnojan?
bumbi: faktiskt högre proteinandel i bröd än pasta, men bröd äter jag för att det är gott, pasta äter jag för att jag måste, särskilt smaskens är det ju inte, skulle lika gärna kunna äta bara baljväxter där... baljväxter med bröd kanske vore något ;D
Vad gäller kokbok suger dem allihop, antingen äre massa outvecklade-kycklingfoster o kossebäbismat ;D eller så är det sämst energifördelning. Vildängels tips var ju dock bra, sötsur sås känns dock för onyttig (uncle bens med), att gegga ihop linser eller något anant med lök o krossade tomater är ok, men jag hinner ju aldrig med :(
Linssoppa går fort att göra men tar en jävla tid att kallna till ätbar temperatur, så därför skiter den sig ofta.
Tänk inte så mycket, du är värd att bara släppa såna tankar ett tag! 2g protein/kg är väl inte så svårt? Ät resten av saker du tycker är gott :thumbup: Lite omväxling kommer absolut inte skada, även om det inte är "optimalt"!
bumbi: faktiskt högre proteinandel i bröd än pasta, men bröd äter jag för att det är gott, pasta äter jag för att jag måste, särskilt smaskens är det ju inte, skulle lika gärna kunna äta bara baljväxter där... baljväxter med bröd kanske vore något ;D
Nu får du rycka upp dig lite..
Att du inte tycker om vissa saker kan ju ingen här göra något åt skulle jag tro?
Vad gäller kokbok suger dem allihop, antingen äre massa outvecklade-kycklingfoster o kossebäbismat ;D eller så är det sämst energifördelning.
En kokbok har jag främst för att få nya idéer för att vidareutveckla det jag brukar laga, jag kan inte äta en hög med saker så jag får hela tiden ändra på recept men det funkar det också.
Man får inte låsa sig vid de saker som ingår i maten utan man måste se möjligheterna och veta vad man kan ersätta allt med.
Kryddor är ett helt klart underskattat moment i mycket av matlagningen då det finns så mycket att testa och blanda.
Är energifördelningen i ett recept dålig får man ju helt enkelt ändra på det så man får det man är ute efter, så svårt är det inte att tillsätta mer av proteinkällan och mindre av kolhydraterna eller vad man nu vill minska på.
Vildängels tips var ju dock bra, sötsur sås känns dock för onyttig (uncle bens med), att gegga ihop linser eller något anant med lök o krossade tomater är ok, men jag hinner ju aldrig med :(
Linssoppa går fort att göra men tar en jävla tid att kallna till ätbar temperatur, så därför skiter den sig ofta.
Att du inte hinner göra någon mat gör ju att det hela faller då alla som tränar får prioritera att fixa maten över mycket annat, storkok och frys är som vanligt en del av lösningen. Storkok och kyl funkar det också om man vet hur man varierar maten man lagat.
Att något tar lång tid att kallna och att du därför inte lagar det var bland det värsta jag läst hittils, det är ju bara att kyla av det...
Hmm, du skriver inget om sojamjölk, lite kolhydrater är det iaf. Ganska stor andel fett, men bra fett. Du vet iofs allt det här redan, men det kanske behöver upprepas/påminnas :)
Gröt på div. bra gryn (krossat bovete, quinoa, heter det så? osv.) och sojamjölk + lågkalorikräm om du inte vill få sådana kolhydrater.
Metal_boy_
2004-11-18, 22:44
svaret är att du är vegan...inte undra på att du är trött på maten..börja äta kyckling, fisk o kött så har du lite mer roligt ...bara ett tips :thumbup:
Vad menar du med att det blir för mycket kolhydrater?
Bönor innehåller mycket kolhydrater från början, lägger du till en kolhydratskälla som pasta blir det kaka på kaka, liksom.
Aliquis: Jag lider med dig, men det är ett val du har gjort, och om du vill fortsätta med det valet får du nog inse att du har begränsat dig rätt rejält i vad du skall äta, speciellt om du skall bygga muskler. Det handlar om att prioritera. Men visst, jag lider med dig..i 1½ år åt jag mat jag inte tyckte om. Jag gick från att älska mat till att varje måltid blev hemsk.
vildängel
2004-11-19, 11:56
Bönor innehåller mycket kolhydrater från början, lägger du till en kolhydratskälla som pasta blir det kaka på kaka, liksom.
Jo, men eftersom han redan från början äter ris med linser så har han ju redan kolhydratskällan där... Då borde det inte spela nån roll om han käkar pasta och grönsaker istället för riset tänkte jag.
jag känner igen mig rätt myckjet i det du skriver, speciellt det med städningen :smash:
Testa detta receptet, det är jättegott, billigt och lätt att göra:
Fräs en lök i olja och tillsät sen en burk kikärter. Stek dem tillsammans i några minuter, rör INTE om med sked för då mosar du dem och det blir gegga av allt. Sen tillsätter du vatten och kryddar med salt, kanel och svartpeppar. uteslut inte kanelen även ifall du tycker det verkar konstigt, lita på mig det blir gott. Låt det koka i några minuter och tillsätt sedan ris. När det har kokat i typ 5 minuter sänker du till 1:an och låter det stå ca 15 min, eller tills riset är klart. Du kan röra om då och då så att allt blandar sig, men var försiktig så att du inte mosar kikärterna.
Hopas du gillar det.
förresten, hur mycket vatten du ska ha i beror så klart på hur mycket ris du ska göra. 3 dl ris borde bli bra i relation till kikärterna. Det går utmärkt att ställa det i kylskåpet över natten och äta resten nästa dag också.
Jo, men eftersom han redan från början äter ris med linser så har han ju redan kolhydratskällan där... Då borde det inte spela nån roll om han käkar pasta och grönsaker istället för riset tänkte jag.
Alltså, när jag äter ris o linser är det ca 2/3 linser o 1/3 ris det rör sig om. Naturligtvis äter jag med pasta med ibland, det var inte så jag menade. Jag hatar inte smaken på pasta. Pastan innehåller en större andel protein än riset också. Saken är väl bara den att vete kan jag ändå få från bröd, men inte ris, mao får jag en större variation av råvarorna om jag äter ris. Potatis är ju dock näringsrikare men har ännu mindre protein, visserligen av rätt bra kvalite i sig men jag vet inte hur bra det kompleterar baljväxternas protein, i vilket fall som helst är det väldigt små mängder.
Och det är inte mängden kolhydrater eller mat som är problemet, jag kan redan nu äta mer än jag känner för om det är så (borde väl göra det...). Men fördelningen blir så knepig. Säg att jag skulle äta potatismos med falafel, potatismoset gjort på potatis med lite havre-/sojagrädde, (om jag gjorde det skulle det dock vara typ 3 potatisar o 1-2 morötter så det blir ju inga mängder potatis) det skulle då vara bara kolhydrater o fett, och knappt något protein. Äter jag bönor till blir det ca 1/3 protein i dessa, men väljer jag falafel istället är vi nere på typ 1/8 av energiintaget. Så hela måltiden får kanske 8 energiprocent protein eller så.
Tar jag då en produkt baserad på sojaproteinkoncentrat så får jag ju mer protein och kommer undan från en massa kolhydrater, men då minskar ju variationen och det blir rätt likt mitt sojaproteinisolat ändå.
Quinoa är schysstare än ris i matlådan har jag märkt, ris = torrt o tråkigt. Brukar även köpa findus herrgårdsgrönsaker eller sommargrönsaker, tog broccoli mexicana eller vad den heter senast, den är lite för dyr för min ekonomi (ca 80-90% dyrare) och inte lika näringsrik men bra mycket godare, och vips blev de vanliga måltiderna ätbara igen... köpte även med lite trocamare/herbamare för då får jag iaf lite smak utan att anstränga mig, buljongtärningar fungerar ju också.
jag känner igen mig rätt myckjet i det du skriver, speciellt det med städningen :smash:
När jag flyttade hemifrån sket jag i skolan o allt o gjorde inte ett skit, då städade jag en 2ggr i veckan iaf, dammsugning, torka golven, damma... Nu händer det typ aldrig, för jag är trött o har annat jag måste fixa, kastruller med bönor kokar alltid över så även om man gör rent spisen är den geggig redan efter en måltid igen och jag blir så förbannat trött på det så jag skiter i det, bara jag som är här ändå. Hyresvärden har tagit bort de flesta källsorteringskärl eftersom personerna här är så jävla puckade att de ändå slänger soporna i dem, när jag handlar ställs skiten på hallgolvet, när jag behöver något hämtar jag just det, men häller ut innehållet först ;D, jag skriver ut mycket jag vill läsa från internet och papprena sprids ju ut överallt, osv.
Skillnaden är att när jag städade gjorde jag det för att det skulle vara fint när någon kom hit på besök (och man trivs väl lite bättre), men nu kommer det ändå aldrig någon o då har det inte särskilt hög prio.
jag känner igen mig rätt myckjet i det du skriver, speciellt det med städningen :smash:
Testa detta receptet, det är jättegott, billigt och lätt att göra:
Fräs en lök i olja och tillsät sen en burk kikärter. Stek dem tillsammans i några minuter, rör INTE om med sked för då mosar du dem och det blir gegga av allt. Sen tillsätter du vatten och kryddar med salt, kanel och svartpeppar. uteslut inte kanelen även ifall du tycker det verkar konstigt, lita på mig det blir gott. Låt det koka i några minuter och tillsätt sedan ris. När det har kokat i typ 5 minuter sänker du till 1:an och låter det stå ca 15 min, eller tills riset är klart. Du kan röra om då och då så att allt blandar sig, men var försiktig så att du inte mosar kikärterna.
Hopas du gillar det.
förresten, hur mycket vatten du ska ha i beror så klart på hur mycket ris du ska göra. 3 dl ris borde bli bra i relation till kikärterna. Det går utmärkt att ställa det i kylskåpet över natten och äta resten nästa dag också.
Låter helt ok, brukar inte ha kanel i maten men kanel är ju gott så varför inte, finns säkert en jäkla massa indiska recept som skulle vara helt ok. 3dl ris? Snackar du torkat format nu? Till en burk kikärtor? Jag är nog mer för motsvarande 1.5 burk kikärtor o 1dl ris ;D
Låter helt ok, brukar inte ha kanel i maten men kanel är ju gott så varför inte, finns säkert en jäkla massa indiska recept som skulle vara helt ok. 3dl ris? Snackar du torkat format nu? Till en burk kikärtor? Jag är nog mer för motsvarande 1.5 burk kikärtor o 1dl ris ;D
Det kan du väl göra, men jyst detta receptet ser ut så här, det är inte meningen att det ska vara lika mycket kikärter som ris, utan mest ris. Sen kan du äta sallad eller tex yoghurt eller någon typ av tzatziki till.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.