Visa fullständig version : Närignsinnehållet i torkad frukt jämfört med färsk frukt
Semiramis
2004-11-09, 15:38
Jag tycker att torkad frukt är perfekt som en del i ett mellanmål, gott, portabelt och energitätt. Hur står sig näringsinnehållet i torkad frukt jämfört med färsk frukt, jag vet att energiinnehållet är mycket högre men hur är det med vitaminer, mineraler och antioxidanter etc?
det mesta finns väl kvar så käka på.
Jag tittade snabbt i Livsmedelsdatabasen.
Vindruvor innehåller 81 % vatten och 11 mg C-vitamin per 100 g.
Russin torkas till 15 % vatten och borde då innehålla 5 ggr mer C-vitamin dvs 60 mg, tror man.
Nu är det inte så utan C-vitaminet förstörs vid torkningen och russin innehåller 3 mg C-vitamin per 100 g.
Mineraler förstörs inte och läcker inte heller ut när man torkar frukten så halterna magnesium, kalium, kalcium etc är fortfarande de samma när man räknar mot mängden färsk frukt.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.