Logga in

Visa fullständig version : Frukt och grönsaker!


Karl_alfred
2004-11-07, 09:46
Hur viktigt är det med frukter och grönsaker? Har själv inte alls ätit speciellt flitigt av dessa nu under de senaste månaderna.

King Grub
2004-11-07, 09:51
Det är mycket viktigt! Det går inte att ersätta vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna som finns i frukt och grönsaker och vänta sig samma effekt som av "the real thing"!

The 6-a-day study: effects of fruit and vegetables on markers of oxidative stress and antioxidative defense in healthy nonsmokers.
Lars O Dragsted, Anette Pedersen, Albin Hermetter, Samar Basu, Max Hansen, Gitte R Haren, Morten Kall, Vibeke Breinholt, Jacqueline JM Castenmiller, Jan Stagsted, Jette Jakobsen, Leif Skibsted, Salka E Rasmussen, Steffen Loft and Brittmarie Sandström, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 6, 1060-1072, June 2004

Background: Fruit and vegetables contain both nutritive and nonnutritive factors that might contribute to redox (antioxidant and prooxidant) actions.

Objective: We investigated the relative influence of nutritive and nonnutritive factors in fruit and vegetables on oxidative damage and enzymatic defense.

Design: A 25-d intervention study with complete control of dietary intake was performed in 43 healthy male and female nonsmokers who were randomly assigned to 1 of 3 groups. In addition to a basic diet devoid of fruit and vegetables, the fruit and vegetables (Fruveg) group received 600 g fruit and vegetables/d; the placebo group received a placebo pill, and the supplement group received a vitamin pill designed to contain vitamins and minerals corresponding to those in 600 g fruit and vegetables. Biomarkers of oxidative damage to protein and lipids and of antioxidant nutrients and defense enzymes were determined before and during intervention.

Results: Plasma lipid oxidation lag times increased during intervention in the Fruveg and supplement groups, and the increase was significantly higher in the former. Plasma protein carbonyl formation at lysine residues also increased in both of these groups. Glutathione peroxidase activity increased in the Fruveg group only. Other markers of oxidative damage, oxidative capacity, or antioxidant defense were largely unaffected by the intervention.

Conclusions: Fruit and vegetables increase erythrocyte glutathione peroxidase activity and resistance of plasma lipoproteins to oxidation more efficiently than do the vitamins and minerals that fruit and vegetables are known to contain. Plasma protein carbonyl formation at lysine residues increases because of the vitamins and minerals in fruit and vegetables.

Grahn
2004-11-07, 10:02
Tom jag en ohjälplig antivegitarian har börjat ta grönt på middagstallriken ;) tycker mig märka en klar hälsofördel.

Karl_alfred
2004-11-07, 10:04
Tack för svaret Grub men ska jag va helt ärlig så förstod jag nästan inte ett smack av slutsattsen :( Förutom att det var väldigt bra med frukt och grönisar.

Min grönsakstallrik ser ut så här när jag orkar göra en, duger den =P?: gurka, paprika (röd o grön), rödlök, morot.

Vad bör jag lägga till? En frukt kanske gillar t ex. äpple =)

Karl_alfred
2004-11-07, 10:06
Tom jag en ohjälplig antivegitarian har börjat ta grönt på middagstallriken ;) tycker mig märka en klar hälsofördel.
Intressant!

King Grub
2004-11-07, 10:08
Du bör äta olika frukter och grönsaker; variera dig helt enkelt. Säg minst 500 gram grönsaker per dag, frukt ej inräknad. Inte sallad, gurka, majs och liknande, utan bra saker som broccoli, brysselkål, blomkål, gröna bönor, t ex, förutom de du räknade upp. Färdiga grönsaktblandningar är praktiska. Frukt är det fritt fram med allt.

Karl_alfred
2004-11-07, 10:25
Du bör äta olika frukter och grönsaker; variera dig helt enkelt. Säg minst 500 gram grönsaker per dag, frukt ej inräknad. Inte sallad, gurka, majs och liknande, utan bra saker som broccoli, brysselkål, blomkål, gröna bönor, t ex, förutom de du räknade upp. Frukt är det fritt fram med allt.
Okej då plockar jag gurkan, men shit allt de du räknade upp får mig att kvälja och kallsvettas :cryout: Paprika, morot, rödlök, kan jag ju behålla, men vad mer är ok? Tomat? Vitkål? gröna ärtor? Oliv?

Som frukt tar jag en banan och ett äpple om dagen :)

Deffar just nu så antar att det är viktigt att dessa kalorier också räknas, så jag kanske ska skära lite på något annat t ex. pasta i mitt deffschema för att kunna få med detta? Kan ju låta läjligt men en banan innehåller ju t ex. 23gram kolisar ungefär så om man räknar allt så blir det ju en del :)

Grahn
2004-11-07, 10:27
Tja som grönsaksnybörjare så är väl optimalt lite högt att sikta, väljs grönsaker du klarar av.

King Grub
2004-11-07, 10:31
Okej då plockar jag gurkan, men shit allt de du räknade upp får mig att kvälja och kallsvettas :cryout: Paprika, morot, rödlök, kan jag ju behålla, men vad mer är ok? Tomat? Vitkål? gröna ärtor? Oliv?

Ju grönare och matigare saker desto bättre. Just de jag räknade upp.

Deffar just nu så antar att det är viktigt att dessa kalorier också räknas, så jag kanske ska skära lite på något annat t ex. pasta i mitt deffschema för att kunna få med detta? Kan ju låta läjligt men en banan innehåller ju t ex. 23gram kolisar ungefär så om man räknar allt så blir det ju en del :)

Ja, givetvis måste du räkna med allt. En fördel med grönsaker under deff är just att så lite energi tar så mycket plats. Ett kilo grönsaksblandning ger inte mer än 250-300 kcal.

Yankeee
2004-11-07, 10:35
Tom jag en ohjälplig antivegitarian har börjat ta grönt på middagstallriken ;) tycker mig märka en klar hälsofördel.

Hur märker du skillnad? Jag märker aldrig någon skillnad om jag äter mer eller mindre grönsaker.

Grahn
2004-11-07, 10:41
Hur märker du skillnad? Jag märker aldrig någon skillnad om jag äter mer eller mindre grönsaker.

Testa att inte äta några alls på ett år eller så ;)

Karl_alfred
2004-11-07, 10:42
Tja som grönsaksnybörjare så är väl optimalt lite högt att sikta, väljs grönsaker du klarar av.
Haha vill ju få valuta för pengarna grönisar är ju rätt dyrt :thumbup:

Karl_alfred
2004-11-07, 10:44
Ju grönare och matigare saker desto bättre. Just de jag räknade upp.



Ja, givetvis måste du räkna med allt. En fördel med grönsaker under deff är just att så lite energi tar så mycket plats. Ett kilo grönsaksblandning ger inte mer än 250-300 kcal.
Bra svar som vanligt!

Yankeee
2004-11-07, 10:46
Testa att inte äta några alls på ett år eller så ;)

Hah ja då kanske det händer grejer. Men mina erfarenheter är att man inte behöver ligga på överdrivet högt intag av frukt och grönt. Jag käkar typ en banan och en halv paprika om dagen + ev sallad, tomat. Och jag mår toppen, kanske blir annat när åldern kommer krypandes.

Grahn
2004-11-07, 10:48
Hah ja då kanske det händer grejer. Men mina erfarenheter är att man inte behöver ligga på överdrivet högt intag av frukt och grönt. Jag käkar typ en banan och en halv paprika om dagen + ev sallad, tomat. Och jag mår toppen, kanske blir annat när åldern kommer krypandes.

Åt aldrig grönsaker innan jag var typ 28 och frukt högst sällan, så jag var lite...extrem.

Annars håller jag med dig jag tror huvudsaken är att man äter några grönsaker alls.

King Grub
2004-11-07, 10:57
http://www.aish.com/graphics/articles/ChefsSpinach230x150.gif

Karl_alfred
2004-11-07, 12:06
http://www.aish.com/graphics/articles/ChefsSpinach230x150.gif
Hahaha inte illa :thumbup: Ska köpa hem lite sånt :thumbup:

Tolkia
2004-11-07, 12:40
Hur märker du skillnad? Jag märker aldrig någon skillnad om jag äter mer eller mindre grönsaker.
Tja, munvinkelragader (sprickor i mungiporna) är ju en klassiker; inte helt ovanlig hos "ungdomar" under första perioden de flyttat hemifrån ...

aliquis
2004-11-07, 13:21
Du frågade ju om vitkål, och all kål är väl nyttig, vitkål kostar ju dessutom bara några kronor/kg?
Rätt gott för att vara kål också, och grymt mättande, frågan är bara hur man får i sig en större mängd.

Karl_alfred
2004-11-07, 15:45
Du frågade ju om vitkål, och all kål är väl nyttig, vitkål kostar ju dessutom bara några kronor/kg?
Rätt gott för att vara kål också, och grymt mättande, frågan är bara hur man får i sig en större mängd.
Det är ju perfekt, köpte hem ett huv nyss 3,90kr/kg! en större mängd, ja de är väll bara att knapra :naughty:

Yankeee
2004-11-07, 15:48
Tja, munvinkelragader (sprickor i mungiporna) är ju en klassiker; inte helt ovanlig hos "ungdomar" under första perioden de flyttat hemifrån ...

Är det brist på något som leder till det?

Tolkia
2004-11-07, 22:31
Brist på järn, B-vitamin (främst kobalamin och folat), C-vitamin. Förekommer även vid atopiskt eksem och kontakteksem, bettfel, dåligt sittande tandprotes etc. - skillnaden på bristorsakade munvinkelragader och sådana orsakade av de andra nämnda anledningarna är att man i det senare fallet inte brukar behöva undra vad de beror på; dåligt anpassade löständer t.ex. märks ju ganska bra även på andra sätt.

Sverker
2004-11-08, 07:35
Brist på kobolamin ( vit-B12 ) och folacin i en tråd om frukt och grönsaker :D


B12 fixar man lätt genom att dricka 1 liter mjölk varje dag. Det ger dagsbehovet även för bjässar på 120 kg.


Enklaste sättet att få i sig det viktiga folacin ( extremt viktigt för unga flickor som vill få friska barn efter examen ) är magert kött.

Karl_alfred
2004-11-08, 09:51
Hehe började igår med mitt frukt och grönsaksätande ordentligt. Men en ska som alltid händer när jag äter äpple är att jag börjar blöda lite smått, undra varför?

King Grub
2004-11-08, 09:54
Hehe började igår med mitt frukt och grönsaksätande ordentligt. Men en ska som alltid händer när jag äter äpple är att jag börjar blöda lite smått, undra varför?

Tandköttet? Låter som parodontit; tandköttsinflammation. Ett tecken brukar vara att det börjar blöda när något grovt kommer i kontakt med det.

Karl_alfred
2004-11-08, 09:59
Tandköttet? Låter som parodontid; tandköttsinflammation. Ett tecken brukar vara att det börjar blöda när något grovt kommer i kontakt med det.
Japp helt rätt! eller :(

King Grub
2004-11-08, 10:04
Japp helt rätt! eller :(

http://netdoktor.passagen.se/sjukdomar/fakta/parodontit.shtml

Det bör du kolla upp! Det är första tecknet på begynnande tandlossning.

Metal_boy_
2004-11-08, 10:37
skulle jag varit tandlös vid det här laget :D

King Grub
2004-11-08, 10:41
skulle jag varit tandlös vid det här laget :D

Nej, det tar många år, men låter man det bara gå år efter år med blödande tandkött tills tänderna lossnar är man illa ute. Det är bakterier mellan tänderna och tandkötter, i fickor, som långsamt underminerar tändernas fundament. Väntar man för länge med att rengöra och sedan hålla rent riskerar man att ha munnen full med lösa tänder när man är 40, och då är det för sent att göra något åt saken.

HenrY
2004-11-08, 10:44
Jag får också det ibland, men jag var hos tandläkaren senast förra torsdagen för jag hade ont i en visdoms tand. Tror du tandläkaren upptäcker detta??
Om man inte nämner det dvs.

King Grub
2004-11-08, 10:48
Javisst. Är tillståndet inte långt gånget räcker det dessutom antagligen med noggrann munhygien och tandtråd varje dag för att det skall läka ut.

Yxel
2004-11-08, 12:30
Frysta grönsaksblandningar:

De förlorar inte sitt näringsvärde när man kokar dem väl?

Karl_alfred
2004-11-08, 12:39
Frysta grönsaksblandningar:

De förlorar inte sitt näringsvärde när man kokar dem väl?
Funderade på samma sak igår när jag köpte en bunt med grönsaker :)

Sverker
2004-11-08, 12:41
Frysta grönsaksblandningar:

De förlorar inte sitt näringsvärde när man kokar dem väl?

De frysta grönsakerna är redan förkokta ( blancherade ). Det går utmärkt att ha dem tinade i en sallad.
Räkna med 10 - 25 % förlust av värmekänsliga vitaminer när du kokar upp dem.

Värmekänsliga är C-vitamin och folacin. Lite mer tåliga är B1 thiamin och B2 riboflavin.
De andra vitaminerna tål en hel del.

Yxel
2004-11-08, 12:44
De frysta grönsakerna är redan förkokta ( blancherade ). Det går utmärkt att ha dem tinade i en sallad.
Räkna med 10 - 25 % förlust av värmekänsliga vitaminer när du kokar upp dem.

Värmekänsliga är C-vitamin och folacin. Lite mer tåliga är B1 thiamin och B2 riboflavin.
De andra vitaminerna tål en hel del.

Ok tack. Får ta lite extra grönsaker då ;)
Folacin vad är det? Var finns den mer, vilken typ av mat?

C-vitamin borde inte vara några problem om man dricker apelsinjuice och äter frukt.

Slartibartfast
2004-11-08, 12:53
Jag äter morötter, kålrot, huvudkål och tomater varje dag i stora mängder. Är det bra? Billigt är det åtminstone, utom kanske tomaterna, men det blir bara en hel per dag.

Sverker
2004-11-08, 13:30
Ok tack. Får ta lite extra grönsaker då ;)
Folacin vad är det? Var finns den mer, vilken typ av mat?

C-vitamin borde inte vara några problem om man dricker apelsinjuice och äter frukt.

Folacin har fått sitt namn av att man fann det i spenat ( bladgrönsaker ).

Spenat och broccolie är alltså tillsammans med lever den största källan till folacin/folsyra räknat på 100 g.

Metal_boy_
2004-11-09, 18:47
jag äter vitamineraltabletter och högst en eller 2 broccoli på talriken...man vill ju orka den energirika maten och inte bli mätt på grönsaker

Dalì
2004-11-09, 20:07
Färska dadlar?
Har de nån funktion förutom att de är fulla med fruktsocker? (antar att det är fruktsocker efterso mde är så söta & goda?)

Metal_boy_
2004-11-09, 21:14
Färska dadlar?
Har de nån funktion förutom att de är fulla med fruktsocker? (antar att det är fruktsocker efterso mde är så söta & goda?)


testa fikon istället, så får du en läcker fikonrumpa sen ;)

Dalì
2004-11-09, 22:40
testa fikon istället, så får du en läcker fikonrumpa sen ;)

Been there,done that,have that :D

LunaSpice
2004-11-10, 23:35
jag äter vitamineraltabletter och högst en eller 2 broccoli på talriken...man vill ju orka den energirika maten och inte bli mätt på grönsaker

Men hur svårt är det att värma 100-200 g grönsakmix i en skål med lite vatten i i mikron eller på spisen? Salta sedan med örtsalt och ät bredvid din mattallrik. Funkar utmärkt. Grönsaksmixar med broccoli, brysselkål, paprika, bönor, ärter etc är perfekta för detta ändamål.

King Grub
2004-11-11, 07:48
Och, som studien på första sidan visar, det går inte att ersätta grönsaker och frukt med piller och få samma antioxidativa effekt.

Mental
2004-11-11, 13:50
När ni säger grönsaksblandnigar vad menar ni då. För det som poppar upp i mitt huvud är den vanliga "ärtor majs paprika" blandningen och div överdrivet dyra wookgrönsaker.

Zakath
2004-11-11, 13:51
En påse på 500g frysta grönsaker + lite salt och oljaq är ett perfekt mål till kvällen tycker jag :thumbup: Bara att fylla på med lite extra protein sen så!

King Grub
2004-11-11, 13:53
När ni säger grönsaksblandnigar vad menar ni då. För det som poppar upp i mitt huvud är den vanliga "ärtor majs paprika" blandningen och div överdrivet dyra wookgrönsaker.

Jag brukar köpa Broccoliblandning (broccoli, blomkål, morötter) eller Sommargrönsaker (blomkål, gröna bönor, morötter och ärter).

Zakath
2004-11-11, 13:54
En sak som jag upptäckte blev underbart gott kokt med lite salt var gröna ärtor! Dem blev så goda och söta att jag börjar undra hur nyttiga dem egentligen är? :(

King Grub
2004-11-11, 14:01
En sak som jag upptäckte blev underbart gott kokt med lite salt var gröna ärtor! Dem blev så goda och söta att jag börjar undra hur nyttiga dem egentligen är? :(

Vilket av dem? Saltet eller ärterna? Ärter är inte onyttiga på något sätt, och inte salt i sig heller. Salt är det viktigaste mineralämnet. Samtidigt är inte ett överdrivet intag av salt nyttigt på något sätt, men om ditt salt på äterna bidrar till att du hamnar på en överdosering är omöjligt för mig att säga.

Zakath
2004-11-11, 14:06
Vilket av dem? Saltet eller ärterna? Ärter är inte onyttiga på något sätt, och inte salt i sig heller. Salt är det viktigaste mineralämnet. Samtidigt är inte ett överdrivet intag av salt nyttigt på något sätt, men om ditt salt på äterna bidrar till att du hamnar på en överdosering är omöjligt för mig att säga.


Det var bara lite salt, och jag brukar inte äta särskilt mycket salt heller.
Jag blev bara lite orolig om ärtorna skulle vara onyttiga eftersom de var så hemskt goda :eating:

King Grub
2004-11-11, 14:18
Ärternas näringsvärde påverkas inte.