handdator

Visa fullständig version : olivolja?


BigDaddy
2004-10-24, 11:38
Stämmer det att man inte ska steka med olivolja, bara tillsätta den. Om man t ex steker kycklingfilé, ska man steka den med smör(becel) eller går det bra med olivolja. Det är tydligen för lite fett på oljan.

King Grub
2004-10-24, 11:42
För lite fett på oljan? :confused:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?s=&threadid=8265&highlight=steka+olivolja

mystic[-_-]
2004-10-24, 11:44
Har du kollat på olivoljegurun på 4:an eller? :D

Frazze
2004-10-24, 11:46
Smaken förstörs (ändras i alla fall) vid höga temperaturer. Men en fin olivolja tål värme bättre än många andra oljor.

f.ö är olivolja 100% fett.

tias
2004-10-24, 19:02
Äh.... stek på bara. Jag har alltid stekt allt i olivolja, tycker det funkar super bra.

Dav0d
2004-10-24, 19:39
Men om man skiter i smaken, det är väll ändå nyttigare att steka i olivolja än vanligt becel smör eller ?

Frazze
2004-10-24, 19:41
Alltså, fettsyror oxideras lättare vid högre temperaturer. Så lite beroende på vad du ska göra. Ska du steka på högsta värmen i 20 minuter skulle jag nog skippa olivoljan.

Dav0d
2004-10-24, 20:11
Jag har jämt stekt ägg och kycklingfile i olivolja, ägget tar väll en högst 5 minuter så det borde inte vara värre eller ? Dock kycklingfilen kan ta 20 minuter men inte på högsta värmen isåfall..

Sverker
2004-10-25, 07:24
Alltså, fettsyror oxideras lättare vid högre temperaturer. Så lite beroende på vad du ska göra. Ska du steka på högsta värmen i 20 minuter skulle jag nog skippa olivoljan.

Jag skulle aldrig steka något på högsta temp i 20 minuter. Halterna av de cancerogena ämnena i den brända stekskorpan skulle bli skyhöga :D

Vill man det, så finns det annars fullständigt mättade stekfett att köpa hos leverantörerna till gatukök och storhushåll.


( inte för att gatuköken bränner maten utan för att stekfettet används till fler hamburgare under längre tid )