handdator

Visa fullständig version : Proteinupptagning


tegel
2004-10-19, 19:57
Det finns ju olika typer av protein, typ vassle, kassein och soja (finns säkert flera..) och de har olika upptagningshastighet. Så långt är jag med..förresten är upptagningshastigheten tiden det tar för proteinet att brytas ner till amonisyror som kan tas upp av kroppen?

I alla fall, vassle tas ju upp snabbast av kroppen, men hur snabbt tas t.ex. kassein upp? Beror naturligtvis säkert på induviduella förutsättningar osv.. men finns det något ungefärligt värde? Man vill ju ogärna lämna kroppen utan protein efter sitt pass, därför vore det intressant att veta när man ska se till att få i sig de olika portionerna av protein. Vassle direkt efteråt är ju givet men sen..?

King Grub
2004-10-19, 20:17
Vassle är snabbast, även om det finns variationer där också, från 20 minuters toppning av aminosyreutsöndring för vissa hydrolysat till över timmen för koncentrat. Kasein är långsammast med aminosyreutsöndring upp till sju timmar, om man kombinerar det med rätt livsmedel (fett, t ex), tror jag mig ha sett.

All vanlig mat hamnar mittimellan, även om de räknas som långsamma hela bunten.

http://jp.physoc.org/cgi/content/full/549/2/635

http://www.nutrition.org/cgi/content/full/132/10/3228S

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/280/2/E340

http://www.pnas.org/cgi/content/full/94/26/14930