Logga in

Visa fullständig version : Eget GI...


Hoffa
2004-09-25, 16:17
Finns det någon sida eller liknande där man
kan lära sig hur man kan räkna ut GI på
livsmedel som inte har testats?

Man kan i och för sig bara gissa fram ett
värde, men om man kollar ingredienserna och
konsistensen så kan man får ett ungefärligt värde
kanske? Men man måste veta vad som påverkar
GI:et upp eller ned. Samma sak med II ocskå
om man kan gissa lite där med bra kunskap.

Innehåller det socker som inte behöver "göras"
om i levern eller liknande så blir det ju högre
eftersom det kan gå direkt ut i blodet (druvsocker,strösocker osv)
Medans fruktos går saktare (runt 32).
Lakots är lite högre men ändå sakta tror jag.

Att GI:et hos kolhydrats rika livsmedel sänks
om man äter det med fett och protein vet jag redan.
Något mer som påverkar måltidens GI upp/ned?

King Grub
2004-09-25, 16:27
Finns det någon sida eller liknande där man
kan lära sig hur man kan räkna ut GI på
livsmedel som inte har testats?

http://www.glycemicindex.com/gi-testing.htm

Hoffa
2004-09-25, 21:15
Menar du att:

The GI values of foods must be measured using valid scientific methods. It cannot be guessed by looking at the composition of the food.

Det stod nämligen inte något om vad som kännetecknar
mat med lågt GI resp högt GI osv.

King Grub
2004-09-26, 06:23
The GI values of foods must be measured using valid scientific methods. It cannot be guessed by looking at the composition of the food.

Ja. Man måste ta statistiskt säkerställda blodsockerprov från ett flertal personer och låta prover genomgå biokemiska analyser.

Du får räkna med att punga ut kanske 5000-10000 kronor per livsmedel du vill ha testat, mer om du vill ha insulinindex också.

Visst kan du gissa dig till värdena baserat på vad du vet om liknande livsmedel, men då blir det just det: gissningar, som ibland kan slå helt fel, just med tanke på det du nämner.

Och ditt eget, personliga blodsocker- och insulinsvar kan du ändå aldrig veta genom att se ens ett professionellt uppmätt GI; GI- och II-värdena är mått för att jämföra olika livsmedel med varandra, inte hur mycket insulin som utsöndras för just dig. Det kan variera oerhört från person till person, även om dessa äter identiska mål.

"The GI value of a food is determined by feeding 10 or more healthy people a portion of the food containing 50 grams of digestible (available) carbohydrate and then measuring the effect on their blood glucose levels over the next two hours. For each person, the area under their two-hour blood glucose response (glucose AUC) for this food is then measured. On another occasion, the same 10 people consume an equal-carbohydrate portion of glucose sugar (the reference food) and their two-hour blood glucose response is also measured. A GI value for the test food is then calculated for each person by dividing their glucose AUC for the test food by their glucose AUC for the reference food. The final GI value for the test food is the average GI value for the 10 people."

Hoffa
2004-09-26, 11:38
Och ditt eget, personliga blodsocker- och insulinsvar kan du ändå aldrig veta genom att se ens ett professionellt uppmätt GI; GI- och II-värdena är mått för att jämföra olika livsmedel med varandra, inte hur mycket insulin som utsöndras för just dig. Det kan variera oerhört från person till person, även om dessa äter identiska mål.


Har det gjorts några tester som har visat på hur mycket
mindre insulin en person utsöndrar som har bra insulinkänslighet
gentemot en som har dålig insulinkänslighet vid exakt samma
intag av mat, mängd och makronutrienter.

Alltså: Haile Gebresselaisse (10 000 m löpare) och Göran Persson (statsministern)
äter två identiska mål, exakt samma mängd och samma innehåll och
måltiderna dagarna innan har varit identiska och alla fysiska och psykiska förhållanden också såsom sömn och träning.

Förmodligen utsöndrar Haile mindre insulin än Göran?
Men hur mycket mindre? (ungefär)
Vill veta hur mycket stor skillnad en bra insulinkänslighet kan
betyda för insulin utsöndringen.

Har det alltså gjorts några tester som visar på
hur mycket mindre insulin som utsöndras (cirka)
om man har bra insulinkänslighet gentemot en dålig.