handdator

Visa fullständig version : en dl rapsolja om dagen!


physique
2004-09-23, 11:55
Hej!

Jag har på senare tid ändrat min kost och käkar nu 5 mål om dagen. Men jag har slutat öka i vikt/styrka (nästan iaf). Tänkte att det kanske beror på att jag äter mycket nyttigare nu med. Planerar att slurpa i mig lite olja till varje mål numera.

Så tror ni att en dl olja om dagen blir = jättefetto eller mera muskler?

Glen
2004-09-23, 12:11
Det beror på hur mycket du väger, hur mycket fett du får i dig från annat håll och vilket energiintag du vill ligga på. Standard är väl att rekommendera 1 g fett/kilo kroppsvikt/dag, så det är bara att sätta sig ner och räkna. Personligen så fattar jag inte att folk vill dricka olja, det finns ju feta saker man kan äta som dessutom är goda, säg exempelvis fet fisk eller nötter. (eller kladdkaka... :MrT: )

aliquis
2004-09-23, 12:14
Jag tror det finns bättre mat att öka ditt intag utav, varför inte ta en frukt mellan/före varje måltid exempelvis?

physique
2004-09-23, 12:16
tja man vill väl ha det "nyttiga" fettet, och även om nötter och avokado är godare än att slurpa olja så är det DYRT!, för en student iaf.

skall kanske försöka hitta en såndär våg som man kan mäta gram med och räkna lite

Väger 95 kilo för tillfället, vägde 86 innan sommaren då jag började träna

edit: frukt innehåller väl bara lite kolhydrater? men jo jag käkar redan en del banan och melon (billigt)

King Grub
2004-09-23, 13:19
Så tror ni att en dl olja om dagen blir = jättefetto eller mera muskler?

Varken eller. Du blir fet av ett energiöverskott, inte fett i sig. Och inte omvandlas det till muskler heller. Det får du svettas för. :bpump:

z_bumbi
2004-09-23, 19:23
Varför inte kombinera olika fettkällor? Olja innehåller ju inte samma nyttigheter som jordnötter, nötter mm gör, sen kan man ju spana på resterande matintag och se om man kanske inte i onödan väljer de magraste alternativen av allt som man äter.

Att lägga till mycket olja är i mina ögon en tillfällig grej när man inte är van att mycket mat, när man blivit van så kan man fasa ut den energin och äta annan mat istället.

aliquis
2004-09-23, 20:50
200gram hasselnötter/mandel kostar 10kr, dyrt?

Sverker
2004-09-24, 06:43
En dl olja är ju över 800 kcal :eek:

Man kan äta mycket godare för de 800 kalorierna.

Kokta ägg med rejäl klick majonäs. Majonäsen är gjord på ren rapsolja. Skinka med Smörgåspikles. Kaviar, rejält salt, men gott och med raps där också.

Tolkia
2004-09-24, 07:31
Instämmer med föregående ... och SÅ billigt är faktiskt inte olja om du inte skall köpa någon billig frityrolja a la McDonalds.

physique
2004-09-24, 07:32
En dl olja är ju över 800 kcal :eek:


Oj det var färst, skall kanske planera mitt födointag lite mer innan jag gör något drastiskt.

Visst inte att mandel var så billigt (det är gott med!), får inhandla några påsar.

pellepedal
2004-09-24, 08:34
Under perioder kör jag med 3-5 matskedar olivolja fördelat över dagen nerblandat i proteindrinkarna för att få upp kcalintaget och få fart på viktökningarna.
Det har fungerat bra. Har inte upplevt det som om jag bara går upp i fett.

Det ska helst vara extra virgin olja.

lauria
2004-09-24, 08:59
En dl olja är ju över 800 kcal :eek:

Man kan äta mycket godare för de 800 kalorierna.

Kokta ägg med rejäl klick majonäs. Majonäsen är gjord på ren rapsolja. Skinka med Smörgåspikles. Kaviar, rejält salt, men gott och med raps där också.


Lite off topic: Jag har funderat på de dära om majonäs...Är det nyttigt eller onyttigt? efter att det som sagt är rapsolja som är fettet??? :eating:

Sverker
2004-09-24, 18:27
Sticker nog i ögonen på någon ifall man säger att majonäs är hälsomat :D

Något med 75 % fett brukar inte uppfattas som hälsosamt men fettet är till 9/10 rapsolja och till 1/10 äggula.

Senap påstås höja ämnesomsättningen ( tveksamt ).

Socker ger lite kalorier och lite GI men ättikan sänker Gi på maten samtidigt.


Summa sumarum: Bra !

Sverker
2004-09-24, 18:29
Var det rapsoljan du undrade över ?

Den är bra. 60 % av oljan är omättad och halten Omega-6 till Omega-3 är bra ( 2 : 1 )

En utmärkt olja alltså eftersom kalorierna bör komma från omättat fett i kosten.

Ulf A Big
2004-09-24, 19:18
Var det rapsoljan du undrade över ?

Den är bra. 60 % av oljan är omättad och halten Omega-6 till Omega-3 är bra ( 2 : 1 )

En utmärkt olja alltså eftersom kalorierna bör komma från omättat fett i kosten.

Är du helt säker på det? Ännu en skröna från vissa sk näringsspecialister på denna planet :hbang:
Jag tycker att det är helt fel. Inte mer är 10% av energiintaget skall komma från fleromättat fett och kanske 15-20% enkelmättat resten bör nog vara mättat fett från kött för att kroppen ska må bra och klara oxidationerna på ett bra sätt.

Sverker
2004-09-24, 19:44
Visst skall det fleromättade fettet inte utgöra mer än 10 % av energiintaget.

Men varför skall det mättade fettet utgöra 2/3 av fettet ?
Finns knappt någon naturlig fettkälla med så hög andel mättat fett.
Talg innehåller 45 % mättat fett, ister kring 40 %, kakaosmör är riktigt illa med 60 % mättat fett och kokos är sämst med 80 % mättat.

Finns ingen som rekommenderar ischoklad för god hälsa.

Ser man på oxidationsbenägeheten är det omättade fettet nästan lika stabilt som det mättade när det väl kommit in i kroppen.


Självklart skall man till sitt fett också äta grönsaker med naturliga antioxidanter :thumbup:

Ulf A Big
2004-09-24, 20:55
Visst skall det fleromättade fettet inte utgöra mer än 10 % av energiintaget.

Men varför skall det mättade fettet utgöra 2/3 av fettet ?
Finns knappt någon naturlig fettkälla med så hög andel mättat fett.
Talg innehåller 45 % mättat fett, ister kring 40 %, kakaosmör är riktigt illa med 60 % mättat fett och kokos är sämst med 80 % mättat.

Finns ingen som rekommenderar ischoklad för god hälsa.

Ser man på oxidationsbenägeheten är det " Enkel" omättade fettet nästan lika stabilt som det mättade när det väl kommit in i kroppen.


Självklart skall man till sitt fett också äta grönsaker med naturliga antioxidanter :thumbup:

Var inte riktigt tydlig i mitt anförande. Det beror ju helt på hur stor del av energin som skall komma från fett. När det gäller det mättade fettet kan det ju variera i kvalité pga ursprunget t ex vilt innehåller en mycket bra sammansättning av fettsyror vilket oftast inte tamboskap gör. Menar jag förstår inte vad kokosfett har med det här att göra. Men Kitavabefolkningen äter mycket kokosfett och har inte några som helst problem med hjärt- och kärlsjukdomar....

Det mättade fettet är till stor del byggnadsmaterial till många processer och hormoner i den mänskliga kroppen.
När det gäller kolesterolets dåliga rykte kommer det sig av att man feltolkade en studie 50-talet som har gjort att många tror att det är det som är det som är det farliga som skapar hjärt och kärlsjukdomar.(Senare studier har påvisat att kolesterolet skyddar mer än det skadar) Men orskarna till hjärt- och kärlsjukdomar är mer en fråga om livstil (Rökning/alkohol/stress/depression) och dåliga kost- och motionsvanor.
Ulf

Sverker
2004-09-25, 07:25
Svaret var bara ett påpekande om att det knappt finns någon fettkälla med så hög andel mättat fett.
Det skulle alltså vara svårt att utföra studier på någon grupp som äter 2/3 mättat fett eftersom det inte finns någon sådan fettkälla.
Gränsfallet var kakaosmör och den enda naturliga fettkälla jag kunde komma på var kokosfett med 80 % fett. Mestadels lite kortare mättade fettsyror.

Naturligtvis finns det fullständigt härdade oljor med 100 % mättat fett men de används mest till stekhällar i gatuköt.



Sedan ville jag påpeka att omättat fett, dvs oljesyran är helt stabil i mäniskokroppen och inte alls villig att angripas och oxideras. Det är ju en anledening till att just vårat kroppsfett och fettet i djur som gris och nöt faktiskt innehåller mest oljesyra. Stabil och lagom smidig vid 37°.

Hela ideén med att äta omättat fett bygger ju på studier från befolkning i medelhavet. De äter mer olivolja än övriga grupper i Europa och USA och har lägre frekvens av hjärt och kärlsjukdomar.