handdator

Visa fullständig version : lax i ugn


Arwen
2004-09-21, 10:30
hela laxfiléer brukar vara billigt i frysdisken, och j*vligt enkelt att tillaga

tina fisken
gnid in salt & vitpeppar
pensla med smaksatt olivolja, gärna Fritjofsson´s lemone

in i ugnen på ca 125C

glömde kolla tiden, men känn på fisken efter en halvtimme, och sedan var 5:e minut tills den känns klar

serveras med kokt potatis och en vinigrette på olivolja, vinäger & lite finhackad färsk basilika

Njut & känn hur musklerna växer....

Jax
2004-09-21, 14:06
Varför så låg temperatur?

Jag brukar köra min i 20 min på 225 grader.

Arwen
2004-09-21, 14:23
tycker att laxen blir godare vid lägre temperatur, blir lätt torr & trist om man kör högre, men det är ju en smaksak

Jax
2004-09-21, 15:20
Jo det är sant. Men blir den torr av 225 grader så har du haft inne den för länge. Men jag kan tänka mig att den blir saftigare i lägre temp, men 125 verkar väldigt lågt. Men har man gott som tid så...

CC81
2004-09-21, 17:40
Du förstör även det bra fettet i laxen om du tillagar den på för hög värme.

Jax
2004-09-21, 18:45
Förstör?
Gör det omättade mättat eller vadå?

Arwen
2004-09-21, 19:42
kör låg temp även när jag "kokar" lax, brukar köpa frysta laxkotletter, kokar upp saltat vatten, tar lägger i fisken (tinad!) och tar av kastrullen från plattan och låter det stå med lock ca 10-15 minuter, blir oftast kanon, avskyr när den blir torr och trådig.

fan, det här kan ju bli samma hög/låg-debatt som när det gäller hög- eller låg-reps..... ;)

-GP-
2004-09-23, 16:29
Förstör?
Gör det omättade mättat eller vadå?
Han syftar mest troligt på att fettet lättare oxiderar vid en hög temperatur.