handdator

Visa fullständig version : Fastbränd gröt


30cm
2004-08-02, 14:44
När jag kokar gröt så bränns blir det ibland fastbränt i bottnen. Protein kan stelna vilket kallas "koagulera". Till min dumma fråga...
Kan proteinet typ koagulera och fastna på bottnen så att man får i sig kolhydraterna och fettet men proteinet lämnas på bottnen

King Grub
2004-08-02, 15:13
Det är nog inget enskilt näringsämne som har bränt och fastnat, utan helt enkelt den grynmassa som varit närmast den för heta kastrullbotten.

30cm
2004-08-02, 15:35
Har du nån undersökning som bevisar det :MrT:
:em:

edit: dåligt skämt, tack Grub.

King Grub
2004-08-02, 16:35
Originally posted by 30cm
Har du nån undersökning som bevisar det :MrT:
:em:

Om jag säger att månen inte är en grönmögelost, måste du ha en studie som bevisar det för att tro på det? :D

Sverker
2004-08-02, 18:09
Vi kan säga så här:

Hade det gått att separera ut havreproteinet genom att bränna det i botten på stora grytor så hade samtliga ( billiga ) gainers på marknaden innehållit OPI, Oat-Protein-Isolate som andra råvara efter maltodextrin:D

Metal_boy_
2004-08-02, 19:00
Originally posted by King Grub


Om jag säger att månen inte är en grönmögelost, måste du ha en studie som bevisar det för att tro på det? :D

vissa ställer ju sånna krav för att inse fakta :D

Kalleh
2004-08-02, 21:01
Rör om i gröten medan du kokar den så slipper du diska skiten med våld;)

jakke
2004-08-02, 21:04
Bästa sättet att inte bränna fast gröten är mycket vatten och sänka temp. ganska mycket när det börjar koka upp.

Whey
2004-08-13, 20:55
Bästa sättet att inte bränna fast gröten är mycket vatten och sänka temp. ganska mycket när det börjar koka upp.
Jag kokar i teflonkastrull och det kan i princip inte bränna fast...

MyungChul
2004-08-13, 22:04
Fastbrännd gröt får man loss relativt enkelt om man låter det stå i vatten en stund :thumbup:

LisaOoo
2004-08-14, 09:46
Varför koka i kastrull? Kör i micron istället! Det går mycket fortare och dessutom blir det mindre disk.

MyungChul
2004-08-14, 09:51
jag personligen gillar inte att köra i micron.. för det skvätter och har sig så man måste rengöra i princip lika mycket ändå.. och trevligare att köra på spisen då man har lite mer "kontroll" över vad som händer :smokin:

King Grub
2004-08-14, 09:58
Varför koka i kastrull? Kör i micron istället! Det går mycket fortare och dessutom blir det mindre disk.

Högt GI kanske avskräcker?

Whey
2004-08-14, 09:58
Varför koka i kastrull? Kör i micron istället! Det går mycket fortare och dessutom blir det mindre disk.
Därför att vi har GI-noja :P

manlix
2004-08-14, 11:52
Hmm, får man ökat GI-värde av att köra den i micron? Varför?

Väldigt smidigt att göra i micron annars. Inget skvätt alls.

King Grub
2004-08-14, 11:54
Hmm, får man ökat GI-värde av att köra den i micron? Varför?

Väldigt smidigt att göra i micron annars. Inget skvätt alls.


De vattenlösliga, GI-sänkande fibrerna tränger inte ut på samma sätt i micro. Lustigt nog kan micrad gröt få högre GI än okokta gryn. Detta fenomen är ännu utan förklaring, men antas bero på förändringar i kolhydraternas struktur på något sätt.

manlix
2004-08-14, 12:18
Hmm, okej. Kanske dags att börja koka i kastrull nu då. :P

Sallae
2004-08-14, 12:42
det är juh framförallt godare när man kokar den :eating: