Visa fullständig version : grönsaker
va får de egentligen för negativa följder att grilla dom, eller steka dom på hög värme? e de bara vitamin c som "dör" eller påverkas nåra andra oxå?
(de e ju oxå negativt att koka dom men beror de på värmen eller på att man "kokar ut" vitaminerna ur dom..?)
:)
Nitrometan
2004-07-12, 10:15
Du behöver ju inte grilla dem i timmar... Bara värm upp dem så de blir goda.
Ett grönsaksspett är ju gott att grilla såhär på sommaren. Givetvis med en rejäl bit mördat djur till.
joo de eklart fast grejjen e att de e ju såå gott att bränna dem så de får stekyta:eating: :eating:
Jag TROR (obs. tror) att det främst är de vattenlösliga vitaminerna som påverkas (C, B-komplexet m.m.). Vad gäller kokning så SÄGS det ju att diverse näringsämnen skulle lakas ur i kokvattnet, vilket skulle göra att t.ex. ångkokning är bättre än vanlig kokning, men jag vet egentligen inte hur sant det är. Helst klart lakas dock en hel massa SMAK ur, i synnerhet om man skalar grönsaker, potatis etc. innan man kokar dem (och NÅGOT h amnar ju i kokvattnet; kolla hur vattnet ser ut när man häller av det). Ett tips är att kolla vad Apotekets och Livsmedelsverkets hemsidor har att säga i saken.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.