Visa fullständig version : Vitlök, svälja utan att tugga?
Ska försöka hålla mig borta från förkylningar i bästa mån nu och undrar om upptaget av vitlökens vitaminer, mineraler (etc?) tas upp lika bra om man sväljer hela vitlöksbitar!?
Har köpt in Vitamin C och fiskolja, men funderar på vitlökskapslar om man inte kan svälja klyftorna hela... Tack på förhand
/Johannes
vitaminer är viktigt
men kanske viktigast är att du håller igång med en bra kondition och rör dig i övrigt.
se dock upp för överträning!
Originally posted by hejduck
vitaminer är viktigt
men kanske viktigast är att du håller igång med en bra kondition och rör dig i övrigt.
se dock upp för överträning! Vitaminer käkar jag =) (Vitamin C och MittVal Sport), men hur är det med ursprungsfrågan:
Ger det samma "effekt" om man sväljer vitlöksklyftor hela som tuggade?
kan inte på något sätt påvisa att jag har rätt i det här men oavsett vilken form vitlöken är så hamnar den ju tillslut i magen... Den kommer att brytas ner av magsafterna å tas upp via det andra...
Enda problemet jag ser att det kanske är lite knepigt att svälja;)
Originally posted by .olof.a
kan inte på något sätt påvisa att jag har rätt i det här men oavsett vilken form vitlöken är så hamnar den ju tillslut i magen... Den kommer att brytas ner av magsafterna å tas upp via det andra...
Enda problemet jag ser att det kanske är lite knepigt att svälja;) Iofs, men då är frågan om magen kommer har problem med detta nerbrytande.. Tuggandet är ju också en del av nerbrytningsprocessen, men jag vet ej =)
(varför har du AFanatic som avatar?)
Originally posted by tejpis
Iofs, men då är frågan om magen kommer har problem med detta nerbrytande.. Tuggandet är ju också en del av nerbrytningsprocessen, men jag vet ej =)
(varför har du AFanatic som avatar?)
borde väll bara ta längre tid att bryta ner? ...vet inte, tog bara en...
Originally posted by .olof.a
borde väll bara ta längre tid att bryta ner? ...vet inte, tog bara en... Förmodligen men jag vill ha 100% svar ju :cool:
Originally posted by tejpis
Ska försöka hålla mig borta från förkylningar i bästa mån nu och undrar om upptaget av vitlökens vitaminer, mineraler (etc?) tas upp lika bra om man sväljer hela vitlöksbitar!?
Har köpt in Vitamin C och fiskolja, men funderar på vitlökskapslar om man inte kan svälja klyftorna hela... Tack på förhand
/Johannes
Två av vitlökens mest undersökta verksamma beståndsdelar är allicin och ajoen. Just allicin är faktiskt känsligt för surt pH, vilket talar för att kapslar som löses upp i tarmkanalen är bättre än t.ex. vitlökspulver. Använder man vitlök i matlagningen, ska man också vara medveten om att värme och olja inverkar negativt på allicin.
Mot bakgrund av detta verkar det som om vitlökskapslar vore det bästa alternativet om du är ute efter vitlökens farmakologiska effekter på immunförsvaret, i alla fall så länge vi pratar om allicin.
Notera dock att allicin och ajoen sannolikt inte är de enda två substanserna i vitlök som påverkar kroppen, vilket innebär att stora mängder vitlök i matlagningen säkerligen kan ge effekt. Om inte annat finns det en hel bunt antioxidanter i, och de påverkar immunförsvaret positivt.
Ett tips angående vitamin C-tillskott: eftersom vitamin C uppskattas svara för endast 20% av effekten från frukt och grönt, är det absolut smartast att äta frukt, grönsaker och bär istället. Det är de övriga 2000-4000 olika antioxidanterna som ger den största effekten på kroppen. Ta hjälp av en ORAC-tabell för att hitta de bästa vegetabilierna - eller gå efter färgintensitet. Ju starkare färg, desto mer antioxidanter. (Jfr t.ex. broccoli med isbergssallat.)
Lycka till!
smart, har aldrig tänk på det där med att svälja :D.
ska prova...bör nog starta med små klyftor.
:laugh:
LunaSpice
2004-07-09, 09:33
Originally posted by Anki
Ju starkare färg, desto mer antioxidanter. (Jfr t.ex. broccoli med isbergssallat.)
Dessutom...mkt grönt -> mkt klorofyll -> mkt magnesium. :D
Originally posted by Anki
Två av vitlökens mest undersökta verksamma beståndsdelar är allicin och ajoen. Just allicin är faktiskt känsligt för surt pH, vilket talar för att kapslar som löses upp i tarmkanalen är bättre än t.ex. vitlökspulver. Använder man vitlök i matlagningen, ska man också vara medveten om att värme och olja inverkar negativt på allicin.
Mot bakgrund av detta verkar det som om vitlökskapslar vore det bästa alternativet om du är ute efter vitlökens farmakologiska effekter på immunförsvaret, i alla fall så länge vi pratar om allicin.
Notera dock att allicin och ajoen sannolikt inte är de enda två substanserna i vitlök som påverkar kroppen, vilket innebär att stora mängder vitlök i matlagningen säkerligen kan ge effekt. Om inte annat finns det en hel bunt antioxidanter i, och de påverkar immunförsvaret positivt.
Ett tips angående vitamin C-tillskott: eftersom vitamin C uppskattas svara för endast 20% av effekten från frukt och grönt, är det absolut smartast att äta frukt, grönsaker och bär istället. Det är de övriga 2000-4000 olika antioxidanterna som ger den största effekten på kroppen. Ta hjälp av en ORAC-tabell för att hitta de bästa vegetabilierna - eller gå efter färgintensitet. Ju starkare färg, desto mer antioxidanter. (Jfr t.ex. broccoli med isbergssallat.)
Lycka till! Tack så jättemycket för att du tog din tid!
Originally posted by tejpis
Tack så jättemycket för att du tog din tid!
Ingen orsak!:)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.