Visa fullständig version : Behöver vi fibrer?
fabiansthlm
2023-12-21, 14:14
Jag har svårt att hitta bra studier som styrker nyttan med att äta fibrer.
Fibrer sägs alltid vara så viktigt men är det så?
Det är lätt att se att industrin har en del för vurmandet av fibrer men det kanske är bevisat alltid nyttigt och essentiellt?
https://www.youtube.com/watch?v=4KrmpK_Lckg
Jag har läst anekdotiska berättelser om många som botat sin IBS/IBD, blivit av med sina besvär från divertikulit när du slutat med fibrer i kosten.
Jag har läst anekdotiska berättelser från de som ätit carnivore som fått dessa besvär.
Men jag läser inte lika många som blivit av med vad det nu är genom att öka eller börja med fibrer.
Vad jag läst så är ju bakteriefloran i tarmarna en annan än jämfört med en någon som äter en mer strikt keto-diet eller rent av carnivore mot en som äter vegetariskt eller omnivore.
Det kan ju lika gärna vara att de som börjar med carnivore-diet utesluter annat som stökar till det i tarmarna. T.ex sädesslag, socker, ultraprocessat skit osv.
Jag äter själv ganska mycket grönsaker och frukt och har lite problem med IBS.
Nu är jag extremt förvirrad vad gäller eventuell nytta med fibrer eller ej.
Kanske vattenlösliga är snällare mot tarmarna, om nu antar att fibrer generellt kan vara "dåligt"?
Slutfrågan är igen, är det bevisat att människor mår bra av att äta fibrer?
King Grub
2023-12-21, 14:18
Kostfiber är inte essentiellt, men de stora översikterna pekar på en rad hälsofördelar.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522028131
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561423003631
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9511151/
Kan man kompensera lågt fiberintag med psylliumfrö? Någon matsked, svepa med vatten.
Jag gör så dagarna jag inte "orkar" äta grönsaker/fiberrikt.
King Grub
2023-12-21, 14:41
Psylliymfrön är nästan bara fibrer.
Såna frön rekommenderas starkt till gravida. Så jag har strösslat ner i kvargen när vi haft över hemma. Gör sig bättre över natten.
Psylliymfrön är nästan bara fibrer.
Tackar.
Tänkte mest om det var 'fel typ' av fibrer eller något. :p
Så folk som äter otroligt fiberfattigt, känns toppen för dem att äta någon matsked psylliumfrö per dag.
Jag äter själv ganska mycket grönsaker och frukt och har lite problem med IBS.Något som avgör vad det rör sig om är vid vilken tidpunkt magproblem uppstår efter matintag. Dyker dessa upp någon timma efter intag så är det sannolikt problem i tunntarmen, kanske oftast i form av att tjocktarmsbakterier vandrat sig upp där.
Slutfrågan är igen, är det bevisat att människor mår bra av att äta fibrer?En frisk människa mår bra av att få i sig så kallade prebiotiska fibrer eftersom dessa göder bakterier som ger ifrån sig nyttoeffekter.
Inom sociala kretsar där man förespråkar att enbart äta animalier, eller till och med enbart kött, så har vissa uppvisat bra värden för tarmfloran. Något som kan tyda på att bakterierna isåfall finner andra vägar att föröka sig på när växter utesluts.
Thunde12
2023-12-23, 06:41
Något som avgör vad det rör sig om är vid vilken tidpunkt magproblem uppstår efter matintag. Dyker dessa upp någon timma efter intag så är det sannolikt problem i tunntarmen, kanske oftast i form av att tjocktarmsbakterier vandrat sig upp där.
En frisk människa mår bra av att få i sig så kallade prebiotiska fibrer eftersom dessa göder bakterier som ger ifrån sig nyttoeffekter.
Inom sociala kretsar där man förespråkar att enbart äta animalier, eller till och med enbart kött, så har vissa uppvisat bra värden för tarmfloran. Något som kan tyda på att bakterierna isåfall finner andra vägar att föröka sig på när växter utesluts.
Är du dietist?
bunkrulle
2023-12-23, 08:57
Är du dietist?
Tror inte det. Eftersom dietister bara får förespråka "etablerad fakta". Detta är ny fakta.
På samma sätt som tandläkare rekommenderar munskölj trots att det sedan över 30 år tillbaka konstaterats vara direkt motverkande föe god tandhälsa och hälsa i övrigt.
"Etablerad fakta".
Perramja
2023-12-24, 09:44
Tror inte det. Eftersom dietister bara får förespråka "etablerad fakta". Detta är ny fakta.
På samma sätt som tandläkare rekommenderar munskölj trots att det sedan över 30 år tillbaka konstaterats vara direkt motverkande föe god tandhälsa och hälsa i övrigt.
"Etablerad fakta".
SIBO är mycket väl etablerad fakta och diagnos, knappast något nytt för vare sig läkare eller dietister. I så fall är det du som inte hänger med gällande uppdateringar i den världen, en bekant till mig som jobbar som tarmspecialist på universtetsjukhuset jobbar med detta dagligen. Börjar till och med diskuteras som en grunddiagnos gällande många IBS fall. Man kan få diagnosen fastställd genom exempelvis utandningsprov för att mäta förekomsten av metan och väteproducerande bakterier i tunntarmen via sjukvården eller via remiss från dietist. Man kan också erbjudas behandling i form av amoxicillin samt få råd gällande diet för att svälta ut bakterierna.
Själv testade jag genom min läkarbekants råd två veckor med en så kallad elementaldiet för att svälta ut eventuella ovälkomna gäster och magfunktionen var som ny efteråt rätt om dieten var jobbig.
Man kan också erbjudas behandling i form av amoxicillin samt få råd gällande diet för att svälta ut bakterierna.
Själv testade jag genom min läkarbekants råd två veckor med en så kallad elementaldiet för att svälta ut eventuella ovälkomna gäster och magfunktionen var som ny efteråt rätt om dieten var jobbig.
Vilket är en anledning till att en del som provar på att bara äta kött får en perfekt fungerande mage. Men att enbart svälta de onda bakterierna fungerar många gånger i längden inte. Det beror på att de går i ide när det inte finns mat tillgängligt. Alltså uppstår ofta samma problem igen ett tag efter att man återintroducerat maten som man tidigare inte tålde. Man får fortsätta trycka i sig de bakteriedödande ämnena ett tag efter då man återintroducerat sådant bakterierna livnär sig på, eftersom det lockar ur dem ur deras skyddande viloläge.
Varför vill man inte ha lösliga fibrer som kan bromsa glukosupptaget ?
Varför vill man inte ha olösliga fibrer som ger tjocktarmen något att arbeta emot ? Motveka fickbildning alltså.
Perramja
2023-12-25, 12:09
Vilket är en anledning till att en del som provar på att bara äta kött får en perfekt fungerande mage. Men att enbart svälta de onda bakterierna fungerar många gånger i längden inte. Det beror på att de går i ide när det inte finns mat tillgängligt. Alltså uppstår ofta samma problem igen ett tag efter att man återintroducerat maten som man tidigare inte tålde. Man får fortsätta trycka i sig de bakteriedödande ämnena ett tag efter då man återintroducerat sådant bakterierna livnär sig på, eftersom det lockar ur dem ur deras skyddande viloläge.
Det kan jag förstå, lite som en elementaldiet fast utan enbart flytande föda. Har det samma effekt dock? Kan inte bakterier anpassa sig utefter vilken föda man ger dem? I en elemataldiet "äter" man ju enbart aminosyror, lipider och snabba kolhydrater som tas upp längs upp i tunntarmen (jag körde på honung). Har du någon aning om hur länge bakterierna klarar av att stänga ner helt innan de dör? Jag gick på lite rekommenderade örter några veckor efter dieten, bland annat oregonoolja, neem och berbrerine. Har faktiskt inte fått tillbaka besvären och det är snart ett år sedan. Äter sammanfattande husmanskost minus mjölk då jag tål det dåligt. Dock har jag alltid FODMAP i baktanke men är inte strikt på den dieten.
Min SIBO uppkom i samband med en kraftig antibiotikakur mot borrelia, magen blev aldrig densamma efter det. Innan dess hade jag en mage av stål, så jag vill inte tro att maten i sig på något sätt var fel men att antibiotikan skapade en dysbios i ett väl fungerande system.
Varför vill man inte ha lösliga fibrer som kan bromsa glukosupptaget ?
Ersätter man något kolhydratrikt som ris med något mindre kolhydratrikt som fullkornsris blir alltså nettokolhydraterna lägre, cirka 76g kontra cirka 68g. Vid mätning med blodglukosmätare kommer blodsockret alltså ändå vara skyhögt efter intag eftersom det fortfarande är så pass rikt på kolhydrater.
Varför vill man inte ha olösliga fibrer som ger tjocktarmen något att arbeta emot ? Motveka fickbildning alltså.
Får man divertiklar om man inte käkar olösliga fibrer? Enligt en studie var ett högre intag av fibrer förknippat med fler inflammerade divertiklar (divertikulit):
In conclusion, we found that a high-fiber diet and more frequent bowel movements were associated with an increased rather than a decreased prevalence of diverticulosis. (A High-Fiber Diet Does Not Protect Against Asymptomatic Diverticulosis (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724216/))
Det kan jag förstå, lite som en elementaldiet fast utan enbart flytande föda. Har det samma effekt dock? Kan inte bakterier anpassa sig utefter vilken föda man ger dem?En del verkar i alla fall tyda på att man kan ha en hälsosam tarmflora trots lågt eller inget fiberintag. Onda bakterier som normalt sett inte hör hemma i tunntarmen tycks tryckas ned ordentligt med dessa olika kurer som finns, vilket också förklarar att man delvis eller helt och hållet blir av med sjukdomssymptom som dessa bakterier orsakar.
I en elemataldiet "äter" man ju enbart aminosyror, lipider och snabba kolhydrater som tas upp längs upp i tunntarmen (jag körde på honung). Har du någon aning om hur länge bakterierna klarar av att stänga ner helt innan de dör?Jag har inte koll på hur länge de klarar av detta eller om de överhuvudtaget kan dö ut helt utan att ta till något som aktivt motarbetar dem.
Jag gick på lite rekommenderade örter några veckor efter dieten, bland annat oregonoolja, neem och berbrerine. Har faktiskt inte fått tillbaka besvären och det är snart ett år sedan.
Du gjorde precis det man bör göra. Efter dieten återintroducerade du sådant dessa onda bakterier livnär sig på, för att på så vis locka ur dem ur deras viloläge, samtidigt som du även fick i dig naturligt förekommande bakteriedödande ämnen som ger sig på de bakterier du ville utrota. Det enda som saknas vore möjligen probiotika, helst i form av syrade grönsaker eller syrad mjölk och som ej köpts i affären då dessa antingen är pastöriserade eller fermenterade under för kort tid för att ge någon nämnvärd mängd nyttobakterier.
Äter sammanfattande husmanskost minus mjölk då jag tål det dåligt. Dock har jag alltid FODMAP i baktanke men är inte strikt på den dieten.Är det symptom som vid laktosintolerans men som uppstått i vuxen ålder så har du möjligtvis inte blivit helt kvitt problemet med dessa oönskade bakterier. Är det laktosintolerans som alltid funnits där har det troligtvis istället en genetisk förklaring.
Ersätter man något kolhydratrikt som ris med något mindre kolhydratrikt som fullkornsris blir alltså nettokolhydraterna lägre, cirka 76g kontra cirka 68g. Vid mätning med blodglukosmätare kommer blodsockret alltså ändå vara skyhögt efter intag eftersom det fortfarande är så pass rikt på kolhydrater.
Får man divertiklar om man inte käkar olösliga fibrer? Enligt en studie var ett högre intag av fibrer förknippat med fler inflammerade divertiklar (divertikulit):
In conclusion, we found that a high-fiber diet and more frequent bowel movements were associated with an increased rather than a decreased prevalence of diverticulosis. (A High-Fiber Diet Does Not Protect Against Asymptomatic Diverticulosis (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724216/))
Fullkornsris var en positiv överraskning när det gäller lösliga fibrer.
https://www.omicsonline.org/open-access/rice-as-a-source-of-fibre-jrr.1000e101.php?aid=21073
Över häften är lösliga fibrer. Att råris är sämre m a p arsenik är en annan sak. Har du kurvor på blodsockersvaret ? Säkert svårt för en vältränad i energibalans att få högt blodsocker av 100 g ris.
Vill du ha lång upphållstid i tjocktarmen ?
Är det inte bättre att ha rörelse av avföringen för att minska exponering mot tarmväggen ? Tarmen behöver utsättas för ett inre tryck för att arbeta fram mot ändtarmen.
Har du kurvor på blodsockersvaret ? Säkert svårt för en vältränad i energibalans att få högt blodsocker av 100 g ris.Som i tidigare trådar rekommenderar jag att man själv mäter detta efter matintag med hjälp av en blodglukosmätare. Såklart blir det ett kraftigt blodsockersvar av 100g ris, vilket är förståeligt med tanke på kolhydraterna. Därefter är folks kroppar olika duktiga på att hantera sockret. Min mening är alltså att även denna kraftiga initiala höjning är skadlig.
Vill du ha lång upphållstid i tjocktarmen ?
Är det inte bättre att ha rörelse av avföringen för att minska exponering mot tarmväggen ? Tarmen behöver utsättas för ett inre tryck för att arbeta fram mot ändtarmen.
Du verkar prata om förstoppning. Det är inte önskvärt.
Har en sensor på armen. Har haft några år nu.
Har bytt ris mot matvete. Bättre med svensk vara och mindre arsenik.
Men ser inga problem med dessa 100 gram. Det är en normal måltid.
Tänkte du hade några bra kurvor att lägga upp. Kontinuerlig sensor är standar idag.
Tänker inte alls på förstoppning.
Har en sensor på armen. Har haft några år nu.
Har bytt ris mot matvete. Bättre med svensk vara och mindre arsenik.
Men ser inga problem med dessa 100 gram. Det är en normal måltid.
Tänkte du hade några bra kurvor att lägga upp. Kontinuerlig sensor är standar idag.Alltså bör du känna till hur blodsockernivåerna förändras efter kolhydratintag. Annars är det bara att söka på normala värden efter matintag då det finns hur mycket material som helst för detta. Åsikterna går isär gällande ifall normala värden, alltså ett kraftigt ökat blodsocker, för med sig ohälsa eller ej.
Tänker inte alls på förstoppning.
Frekventa toabesök är bättre anser du. För mig låter det bara som att man har mer bajs.
Klart att höga blodsockernivåer påverkar hälsa. Glukos reagerar med väggarna i blodkärlen, ger inflammationer, inlagring av kolesterol och högre blodtryck. Glukos reaktioner med blodkärlen och nervceller i näthinnan ger skador på näthinnan och blindhet. Glukos reagerar i nervcellerna och ger neuropaty och kallbrand.
Vad vill du komma med det ?
Går säkert i att tänka i termer av frekvens. Problemet är att bakterier påverkar tarmen innehåll av gallsalter och andra kemiska ämnen som kan irritera tarmväggen i tjocktarmen. För mig är detta allmän näringslära. Får inte ni lära er detta när ni pluggar ?
Klart att höga blodsockernivåer påverkar hälsa.
Vad vill du komma med det ?
Vi diskuterade och vi är inte överens om huruvida ett intag av 100g ris ger kraftigt ökade blodsockernivåer eller ej.
Problemet är att bakterier påverkar tarmen innehåll av gallsalter och andra kemiska ämnen som kan irritera tarmväggen i tjocktarmen. För mig är detta allmän näringslära.
Du argumenterar alltså för att avsaknad av fibrer i kosten bidrar till tjocktarmsinflammation och bildandet av divertiklar. Detta anser du är allmän näringslära. Kan du ha fel i detta?
Det kan jag alldeles säkert ha. Men divertikelbildningen borde mer vara en effekt av att tjocktarmen inte har något att arbeta emot. Mer fibrer eller mer motion borde vara svaret på den frågan.
Vilket blodsockersvar får någon som tränar och är i energibalans av 100 gram ris ?
Jag vet inte. Har inga snygga grafer att posta. Har du några ?
divertikelbildningen borde mer vara en effekt av att tjocktarmen inte har något att arbeta emot. Mer fibrer eller mer motion borde vara svaret på den frågan.
The idea that a low-fiber diet contributes to diverticulosis and diverticulitis was first proposed in 1971, based on the observation that adding bran to the diet alleviates abdominal discomfort (Br Med J 1971;2:450–454). The formation of diverticula has been attributed to wall stress in the colon. Thus, it follows that constipated individuals, and those consuming less fiber, should have more diverticulosis. However, in a recent observational study of over 2000 patients who underwent outpatient colonoscopy, dietary fiber intake (highest vs lowest quartile) was not associated with diverticulosis (Gastroenterology 2012;142:266–272 e1). The authors followed up with a case-control study (539 individuals with diverticulosis and 1569 controls) and found that neither a low-fiber diet nor constipation was associated with diverticulosis (Clin Gastroenterol Hepatol 2013;11:1622–1627).
In contrast with the data on diverticulosis, multiple large observational studies have suggested a link between fiber intake and diverticulitis. Although diverticulitis has been blamed on mechanical obstruction of individual diverticula (Clin Gastroenterol Hepatol 2013;11:1532–1537), an alternate hypothesis posits that diverticulitis results from changes in the gut microbiome, which may be influenced by diet (World J Gastroenterol 2007;13:3985–3989).
-
Dietary fiber provides fermentable carbohydrates to gut microbes, which may increase gut microbial diversity and decrease inflammation (Cell Metab 2014;20:779–786). Although soluble and insoluble fiber were quantified using government and manufacturer data, and not by direct measurement, the recognition of potentially disparate effects on diverticulitis risk is unique to this study. The authors also analyze fiber by source (ie, fruit, cereal, or vegetable), which not only provides insights into the differences between fiber subtypes, but also supplies practical information for clinicians. They found that fruit and cereal fiber are associated with a decreased the risk for diverticulitis, whereas vegetable fiber is not, which suggests clear dietary recommendations for patients. Their results also suggest that not all soluble fiber sources are equivalent; apple consumption was associated with a lower risk for diverticulitis, whereas total soluble fiber was not. (An Insoluble Mystery: Fiber and Diverticulitis (https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)30108-6/fulltext))
Svaret tycks snarare luta åt att mata nyttobakterier i tarmen.
Vilket blodsockersvar får någon som tränar och är i energibalans av 100 gram ris ?
Jag vet inte. Har inga snygga grafer att posta. Har du några ?
Typiska blodsockersvar går att finna i blodsockerstudier. Exempelvis ur "Continuous Glucose Profiles in Healthy Subjects under Everyday Life Conditions and after Different Meals (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769652/)":
https://i.imgur.com/SYhsZs8.png
https://i.imgur.com/v0H6we0.png
Och ett annat exempel ur "Continuous Glucose Monitoring in Endurance Athletes: Interpretation
and Relevance of Measurements for Improving Performance and Health (https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-023-01910-4)":
https://i.imgur.com/ub2D607.png
Cyklisten når cirka 12 millimol per liter vid 19:00, alltså 216 milligram per deciliter. Kontrollgruppen når 9mmol/l, eller 162mg/dl.
Fint Flem.
Den första delen visar, vad jag tolkar, att en sammansatt måltid av kolhydrater, fett och protein, ger långsammaste blodsockersvar. Inget nytt för en diabetiker.
Den nedersta delen visat också något många diabetiker säker upplevt. Att stresshormoner som adrenalin men också kortisol ligger kvar i blodet och håller blodsockret uppet efter ett långt och tufft träningspass. Sänkningen kan komma snabbt när kroppen kommer ned i en lugn fas inför natten.
en sammansatt måltid av kolhydrater, fett och protein, ger långsammaste blodsockersvar.
Lite mindre dåligt med andra ord. För att på riktigt få fina nivåer och samtidigt bli av med det skadliga ett högt blodsocker medför får man dra ner på mängden kolhydrater.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.