Visa fullständig version : Genomsteka hamburgare av nötfärs?
Jag gillar när en hamburgare är röd/rosa i mitten, men nuförtiden verkar det som att man bör undvika det pga risk för EHEC. Hur gör ni? Hur stor risk är det att nötfärsen har EHEC egentligen? Jag vet ju till och med folk som smakar på rå nötfärs innan de steker köttbullar.
Och för att förtydliga så menar jag vanlig nötfärs som man köper på ICA, alltså ingen som jag har malt själv eller så.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/enterohemorragisk-e-coli-infektion-ehec/
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/enterohemorragisk-e.-coli-ehec
Ja, det finns en risk med burgare som inte är genomstekta. Men det är svårt att säga något om hur stor den risken är. Det finns ju även risker med dåligt sköljd sallad, man kan bli sjuk av badvatten osv. Risken är liten med inte obefintlig skulle jag säga.
Du får fundera på om det är värt det, själv hag jag gått från blodig burgare till smashburgare, men det beror inte så mycket på oro för sjukdom, jag tar gärna en råbiff ute på krogen.
Dock skulle jag ha svårt för kycklingsashimi ;)
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/39153059_1970928749630124_2290693164912082944_n.jp g?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=TZOWbMRSZRoAX83xTzj&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=00_AfCn86OE29Gu_m0J5WCbktr5khLK3VK8V0mOJiQytLbN Kg&oe=63AD5EB9
Livsmedelsverket tittade på det 2016.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2016/forekomst-av-shigatoxinproducerande-e--coli-i-svenskt-notkott.pdf
2 % av proven hade STEC ( EHEC ), i Svensk kött. Högre i utländskt.
Livsmedelsverket tittade på det 2016.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2016/forekomst-av-shigatoxinproducerande-e--coli-i-svenskt-notkott.pdf
2 % av proven hade STEC ( EHEC ), i Svensk kött. Högre i utländskt.
Oj, det var mycket! Får bli genomstekta hamburgare i fortsättningen. Tack för länken.
Scratch89
2022-12-02, 13:07
Den här ökade trenden med rått kött är för mig helt obegriplig, särskilt när många restauranger köper utländskt kött.
dluddeckens
2022-12-19, 08:54
Hmmm, jag som alltid brukar tjuväta lite rå nötfärs innan man börjar steka färsen, kanske läge att sluta med det :)
Den här ökade trenden med rått kött är för mig helt obegriplig, särskilt när många restauranger köper utländskt kött.
Lite som med rå fisk antar jag? Det är gott!
Råbiff är jättegott, Carpaccio är om möjligt ännu godare!
En riktigt blodig biff smakar mer, en hamburgare med rosa kärna är saftigare och smakar mer.
Men, jag äter gärna smashburgare som är genomstekt och krispiga kanter.
Bjorneman
2022-12-25, 14:56
Aldrig i livet.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.