Visa fullständig version : Vad är riktig stenålderskost?
Någon som vet vad människor på riktigt åt på stenåldern i olika världsdelar?
Har tänkt mycket på att det är konstigt att inte människor är fetare än vad vi är. Hur lagade man ens mat på stenåldern? Bara rått kött/grönsaker?
Anders The Peak
2022-10-09, 18:45
Någon som vet vad människor på riktigt åt på stenåldern i olika världsdelar?
Har tänkt mycket på att det är konstigt att inte människor är fetare än vad vi är. Hur lagade man ens mat på stenåldern? Bara rått kött/grönsaker?
Länk (https://fof.se/artikel/2009/7/mangkultur-redan-pa-stenaldern/)
Antar att Guddis artikel är mer utförlig utifrån din fråga:
Länk (https://tyngre.se/artikel/manniskors-kost-genom-evolutionen-vad-at-vi-pa-stenaldern-och-vad-ar-vi-anpassade-till-att-ata/?gclid=Cj0KCQjw4omaBhDqARIsADXULuU08F-KooO3XtvYu4fZsdFlgs0zaFj3TGpijGuyw0x3MjhQKMjrCtsaA lxEEALw_wcB)
trädgårdsmöbel
2022-10-09, 20:28
Någon som vet vad människor på riktigt åt på stenåldern i olika världsdelar?
Har tänkt mycket på att det är konstigt att inte människor är fetare än vad vi är. Hur lagade man ens mat på stenåldern? Bara rått kött/grönsaker?
Man lagade mat genom att grilla över öppen eld eller glödande kol. Att koka eller baka i ugn förekom kanske med men lite lurigt utan kärl i metall. Att laga mat över eld är mycket äldre än homo sapiens (människan), vad man åt berodde på geografi. Kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, bär, rötter, vildväxande gryn (det som idag odlas, råg, vete, havre, korn osv) nötter, även halvsmält maginnehåll från växtätande djur för kolhydrater, men det är rätt nasty så det gjorde man nog bara när det var vinter.
På yngre stenåldern, när människan började med jordbruk så fick vi dels en massiv ökning av antalet människor, men även mer svält, bristsjukdomar, minskad muskelmassa och minskad genomsnittslängd, vilket har tagit fram till modern tid att reparera (man säger ju att människor blir längre, men först nu är vi tillbaks på den längden vi brukade ha).
Så det verkar ha vart en bra kost. Lite som "modern stenålderskost" fast utan samma fobi för kolhydrater.
EnergiÖverskott
2022-10-11, 07:17
Länk (https://fof.se/artikel/2009/7/mangkultur-redan-pa-stenaldern/)
Antar att Guddis artikel är mer utförlig utifrån din fråga:
Länk (https://tyngre.se/artikel/manniskors-kost-genom-evolutionen-vad-at-vi-pa-stenaldern-och-vad-ar-vi-anpassade-till-att-ata/?gclid=Cj0KCQjw4omaBhDqARIsADXULuU08F-KooO3XtvYu4fZsdFlgs0zaFj3TGpijGuyw0x3MjhQKMjrCtsaA lxEEALw_wcB)
Har helt missat dessa artiklar sedan innan. Skummade igenom och det är sjukt intressant. Ska bli jävligt intressant att läsa utförligt. Tack för dessa!
Enligt Michael Eades så har de flesta av våra förfäder ätit lite kolhydrater och mycket kött. Han anser att kostråden är dåliga.
Dr. Michael Eades - 'Paleopathology and the Origins of the Low-carb Diet'
https://www.youtube.com/watch?v=bY2v6AnEyuU
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.