handdator

Visa fullständig version : Vad tycker ni om trenden med artificiella sötningsmedel?


Dogmatix
2022-09-18, 16:08
Artificiella sötningsmedel tar över mer och mer och det börjar bli näst intill omöjligt att undvika. Om man beställer en läsk på restaurang så börjar det bli standard att man får light varianten om man inte specifikt säger till om annat. Jag har lagt märket till att både yoghurtkvargen och den grekiska yoghurten jag äter är sötad med aspartam. Gainern jag dricker som t.o.m är designad för att innehålla kolhydrater, är även den sötad med aspartam.

Hur svårt ska det vara att få lite vanligt hederligt socker i sina produkter *gah!*

Wilshere
2022-09-18, 16:44
Tycker inte det tar över, bara att det finns mer val nu men finns ju hur många vanligt sötade kvarger och yoghurt i butikerna?

King Grub
2022-09-18, 16:48
Jämfört med socker verkar det inte finnas några nackdelar överhuvudtaget (förutsatt att man inte har smaklökar som känner en bitter bismak).

Flem
2022-09-18, 17:04
Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota (https://www.nature.com/articles/nature13793)

King Grub
2022-09-18, 17:10
Studie på sackarin. Används nästan bara i sådana små sötningstabletter man har i kaffe. Några studier har sett likande påverkan av sukralos, men det är oklart vilken praktisk påverkan det har, om någon. Sockersötade drycker däremot blir man lätt fet och sjuk av.

Diomedea exulans
2022-09-18, 17:12
De e la gött att man slipper bli tjück.

King Grub
2022-09-18, 17:16
Istället för sockersötad dryck:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2790045

Lightläsk lika bra som vanligt vatten.

kvarnis
2022-09-18, 17:35
Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota (https://www.nature.com/articles/nature13793)

"ok" är det inte du som sagt att mjöl och kolhydrater i allmänhet är farligt? är han din källa?

kcnGmKi3xms

Flem
2022-09-18, 19:10
"ok" är det inte du som sagt att mjöl och kolhydrater i allmänhet är farligt?Du minns rätt. Intag av sädesslag är skadligt för hälsan och detsamma gäller för större intag av kolhydrater.
är han [Sten Ekberg] din källa?
Jag har aldrig angivit honom som källa.

Sheikah
2022-09-18, 19:24
För mig är anledningen att välja aspartfritt (naturellt) proteinpulver kopplad till hur jag vill att mina smaklökar ska känna smak. När jag använda mycket proteinpulver, choklad-och vaniljsmak, i matlagningen (gröt och fil) så var det som att mina smaklökar blev avtrubbade. Det söta var det enda jag tyckte var gott. Vanlig salt mat smakade knappt mat längre, det blev bara en salt blaska i munnen och jag saknade det söta. Nu dricker jag fortfarande aspartamsötad läskeblask när andan faller på, men sen ett bra tag undan dagligt intag av sötningsmedel eller socker smakar kokt potatis med lite salt jättegott. Ägg mer salt är verkligen något helt annat än tidigare. Jag har en mycket bättre huger/mättnad när jag inte pular i mig sötningsmedel. Jag väljer dock sötningsmedelssötade alternativ framför sockersötade varje dag i veckan om jag skulle välja.

EnergiÖverskott
2022-09-19, 06:00
För mig är anledningen att välja aspartfritt (naturellt) proteinpulver kopplad till hur jag vill att mina smaklökar ska känna smak. När jag använda mycket proteinpulver, choklad-och vaniljsmak, i matlagningen (gröt och fil) så var det som att mina smaklökar blev avtrubbade. Det söta var det enda jag tyckte var gott. Vanlig salt mat smakade knappt mat längre, det blev bara en salt blaska i munnen och jag saknade det söta. Nu dricker jag fortfarande aspartamsötad läskeblask när andan faller på, men sen ett bra tag undan dagligt intag av sötningsmedel eller socker smakar kokt potatis med lite salt jättegott. Ägg mer salt är verkligen något helt annat än tidigare. Jag har en mycket bättre huger/mättnad när jag inte pular i mig sötningsmedel. Jag väljer dock sötningsmedelssötade alternativ framför sockersötade varje dag i veckan om jag skulle välja.

Håller med om detta, fullständigt.

Förstörde mina smaklökar vilket ledde till att jag fullkomlit DRÄNKTE allt i sötningsmedel i olika former (flytande, strö etc) och avverkade litervis med lightläsk och lightsaft per dag.

Sedan jag slutade med det och håller sötningsmedlet till enbart pulvret till fluff så uppskattar och älskar jag smaker av diverse animalier och grönsaker igen vilket är sjukt trevligt. Att kunna njuta av mat utan att hälla på en flaska artificiellt sötad ketchup, utan salt och lökpulver etc gör nu jobbet igen.

Så länge det inte går till den sjuka överdrift det gick för min del (vilket knappast kan vara hälsosamt) så ser jag verkligen ingen anledning till att vilja ha sockersötade alternativ istället. Tycker det är sjukt bra att de flesta produkter och drycker finns aspartamsötat som ett alternativ till socker.

Kräket
2022-09-19, 08:21
I april kom en stor forskningsgenomgång som WHO beställt och som gått igenom 283 olika studier. Den kom fram till att det finns ett visst, men svagt, stöd från försöksstudier för att sötningsmedel på kort sikt kan leda till viss viktminskning.

Samtidigt framgick det att observationsstudier, studier där forskarna inte gör någon intervention utan studerar effekten av ett visst beteende, tvärtom tyder på en risk för ökad kroppsvikt på längre sikt, dock fortfarande med svag statistisk evidens. Dessutom såg man en något ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och ökad dödlighet. Begränsad evidens fanns även för en ökad risk för tidiga födslar.

Utan några sakkunskaper läste jag denna artikel i SvD och påminde mig om denna tråd. Vore spännande med lite initierade perspektiv på artikeln.

Ett Orm
2022-09-19, 10:35
Artificiella sötningsmedel tar över mer och mer och det börjar bli näst intill omöjligt att undvika. Om man beställer en läsk på restaurang så börjar det bli standard att man får light varianten om man inte specifikt säger till om annat. Jag har lagt märket till att både yoghurtkvargen och den grekiska yoghurten jag äter är sötad med aspartam. Gainern jag dricker som t.o.m är designad för att innehålla kolhydrater, är även den sötad med aspartam.

Hur svårt ska det vara att få lite vanligt hederligt socker i sina produkter *gah!*
Att hitta sockersötade drycker och yogurtar kan du väl inte på allvar mena är ett problem?

Dogmatix
2022-09-19, 19:17
Att hitta sockersötade drycker och yogurtar kan du väl inte på allvar mena är ett problem?

Jag köper de alternativ som innehåller 8-10% protein. Då skulle jag säga att det är svårt att hitta alternativ som är naturligt sötade.

exevision
2022-09-19, 20:02
Men varför skulle man vilja ha socker före sötningsmedel? Man kan ju annars köra på naturellt och eventuellt smaksätta med frukt och bär.

Rikard Jansson
2022-09-19, 20:38
Men varför skulle man vilja ha socker före sötningsmedel? Man kan ju annars köra på naturellt och eventuellt smaksätta med frukt och bär.

Det smakar bättre och ger gratis kcal och energi :)

ChuckTesta
2022-09-19, 23:53
Jämfört med socker verkar det inte finnas några nackdelar överhuvudtaget (förutsatt att man inte har smaklökar som känner en bitter bismak).

Vänta nu, finns det folk som har smaklökar som gör att sötningsmedel smakar skit, och är det därför vissa avskyr lightläsk men kan dricka vanlig? :confused:

TotteShaped4Life
2022-09-20, 04:05
Vänta nu, finns det folk som har smaklökar som gör att sötningsmedel smakar skit, och är det därför vissa avskyr lightläsk men kan dricka vanlig? :confused:
Det där med smaklökar är intressant. Inte många tycker om kaffe från start. Samma sak gäller med alkohol. Ett flertal klienter jag genom åren coachat har gått över från sockesötade drycker till light. Det har tagit någon vecka eller kanske två och sedan har deras smaklökar börjat tydligen korrigerats. De flesta har sedan inte kunnat gå tillbaka och dricka sockersötad läsk alls. Gäller även för mig. Får jag sockersötad i munnen blir det nästan kväljningar.

exevision
2022-09-20, 04:56
Det smakar bättre och ger gratis kcal och energi :)

Så är det väl, men smaken är en smaksak. Sen finns risken för ansamling av fett runt levern.

Ett Orm
2022-09-20, 07:30
Det där med smaklökar är intressant. Inte många tycker om kaffe från start. Samma sak gäller med alkohol. Ett flertal klienter jag genom åren coachat har gått över från sockesötade drycker till light. Det har tagit någon vecka eller kanske två och sedan har deras smaklökar börjat tydligen korrigerats. De flesta har sedan inte kunnat gå tillbaka och dricka sockersötad läsk alls. Gäller även för mig. Får jag sockersötad i munnen blir det nästan kväljningar.

Tror det avses den genen som gör att vissa sötningsmedl smakar metall och inte särskilt sött.

TotteShaped4Life
2022-09-20, 07:47
Ja, vad som är vad här är nog svårt att veta. De jag talar om tycker från början inte om lightsmaken. Om det sedan smakar metall för dom vet jag icke. Det jag vet är att det som smakade illa först går över. Undrar hur jag tyckte kaffe smakade första gången? Kanske inte metall, rävgift måhända.

MackeJuve
2022-09-20, 08:19
Men varför skulle man vilja ha socker före sötningsmedel? Man kan ju annars köra på naturellt och eventuellt smaksätta med frukt och bär.

Det finns gott om folk som tycker bättre om läsk som är smaksatt med sötningsmedel. Jag till hör inte dom. Jag tycker inte att t.ex. Cola Zero är lika gott som vanlig Cola. Då jag har råd kalorimässigt så köper jag ofta vanlig sockerläsk. Det är även helt vansinnigt gott när man har sprungit långt, man kan nästan känna hur sockret sprider sig i hela kroppen<3 Så för mig finns det verkligen ett syfte med sockret :D

Diomedea exulans
2022-09-20, 08:30
Men varför skulle man vilja ha socker före sötningsmedel? Man kan ju annars köra på naturellt och eventuellt smaksätta med frukt och bär.

De vill väl bli sötare!

Dogmatix
2022-09-25, 21:35
"WHO vänder: avråder från sötningsmedel"

https://www.svd.se/a/dwlMnw/who-vander-avrader-fran-sotningsmedel

Kaalle
2022-09-26, 09:48
Finns hygglig stevia läsk iaf, förmodar att det är ett ok alternativ hälsomässigt. För tänder och kropp dvs.

TotteShaped4Life
2022-09-26, 12:07
"WHO vänder: avråder från sötningsmedel"

https://www.svd.se/a/dwlMnw/who-vander-avrader-fran-sotningsmedel
https://traningslara.se/om-sotningsmedel-och-who-i-svenska-dagbladet/?fbclid=IwAR2v1NrQr1NeXynuZoOYlfc_a_up7nBObfnBdOIg uSXLLrKzJ-W9UAR8AQA

CalleP
2022-09-26, 18:01
Jag tror att det är skit för hälsan men dricker det ändå emellan åt :D

EnergiÖverskott
2022-09-27, 06:26
Jag tror att det är skit för hälsan men dricker det ändå emellan åt :D

Det är säkert inte hälsosamt att överkonsumera (som med det mesta). Eventuella risker med artificiella nästintill energifria sötningsmedel ställt emot de klara negativa hälsoeffekter socker har gör att det för mig inte ens är en diskussion. Sötningsmedel framför. socker, alltid.

Förstår inte varför man skulle bli upprörd över att "trenden" med sötningsmedel håller och växer sig stark. På en populationsnivå är jag säker på att det snarare bidrar till positiva hälsoeffekter för alla som dagligen brukar sockersötade saker och istället byter ut dessa mot sötningsmedelsalternativ där de finns.

JakeShaft
2022-10-05, 23:18
Inget jag tänkt på men jag aktivt undviker sötningsmedel. Främsta anledningen är att jag vill att annan mat ska smaka mer. Enda jag irriterat mig på är att jag inte kan hitta äpplemos utan socker, när jag var barn hade vi aldrig socker i äpplemos! Går å andra sidan bra att göra själv.

TotteShaped4Life
2022-10-06, 04:09
Inget jag tänkt på men jag aktivt undviker sötningsmedel. Främsta anledningen är att jag vill att annan mat ska smaka mer. Enda jag irriterat mig på är att jag inte kan hitta äpplemos utan socker, när jag var barn hade vi aldrig socker i äpplemos! Går å andra sidan bra att göra själv.
Klart som tusan att det finns äppelmos utan tillsatt socker https://www.delitea.se/onos-applemos-350g?gclid=Cj0KCQjw1vSZBhDuARIsAKZlijStAw5-CyVW4t5oOImESAcFP4Xl_229KIE-MRfE3CWTsJZ2JIuKswQaAispEALw_wcB

Dogmatix
2022-10-06, 23:30
Klart som tusan att det finns äppelmos utan tillsatt socker https://www.delitea.se/onos-applemos-350g?gclid=Cj0KCQjw1vSZBhDuARIsAKZlijStAw5-CyVW4t5oOImESAcFP4Xl_229KIE-MRfE3CWTsJZ2JIuKswQaAispEALw_wcB

Se där, ännu en produkt med sötningsmedel utan att man tänker på det. *gah!*

EnergiÖverskott
2022-10-07, 05:54
Se där, ännu en produkt med sötningsmedel utan att man tänker på det. *gah!*

Förstår verkligen inte din panik över att saker är sötade med i princip kalorifria sötningsmedel istället för socker. Speciellt produkter som mos, läsk etc där sockret utgör en sådant enorm stor procentuell andel av energin. Att bäva i sig massor med näringslös energi i form av socker kontra sötningsmedel som gör produkten energifattigare alternativt energifri är bara en vinst i populationssynpunkt vad jag tycker.

Är du verkligen så sanslöst emot sötningsmedel är det ju hur enkelt som helst att kasta ett öga på inneållsförteckningen. Du får ju inte reda på vad något innehåller "utan att du tänker på det" utan att kika på den ändå.

Vad gäller just äpplemos finns det både de klassiska, de med sötningsmedel och de helt utan anna än just äpplen. Igen, bara läsa på förteckningen och välja vad en själv tycker är mest rimligt.

TotteShaped4Life
2022-10-07, 13:08
Förstår verkligen inte din panik över att saker är sötade med i princip kalorifria sötningsmedel istället för socker. Speciellt produkter som mos, läsk etc där sockret utgör en sådant enorm stor procentuell andel av energin. Att bäva i sig massor med näringslös energi i form av socker kontra sötningsmedel som gör produkten energifattigare alternativt energifri är bara en vinst i populationssynpunkt vad jag tycker.

Är du verkligen så sanslöst emot sötningsmedel är det ju hur enkelt som helst att kasta ett öga på inneållsförteckningen. Du får ju inte reda på vad något innehåller "utan att du tänker på det" utan att kika på den ändå.

Vad gäller just äpplemos finns det både de klassiska, de med sötningsmedel och de helt utan anna än just äpplen. Igen, bara läsa på förteckningen och välja vad en själv tycker är mest rimligt.
Det handlar i grunden om okunskap som leder till rädslor och rädslor som sedan leder till irrationellt tänkande.

spoon
2022-10-07, 16:12
Klart som tusan att det finns äppelmos utan tillsatt socker https://www.delitea.se/onos-applemos-350g?gclid=Cj0KCQjw1vSZBhDuARIsAKZlijStAw5-CyVW4t5oOImESAcFP4Xl_229KIE-MRfE3CWTsJZ2JIuKswQaAispEALw_wcBJag tror att Jakeshift letade efter osötat äppelmos. Alltså utan socker och utan sötningsmedel

Skickat från min SM-A127F via Tapatalk

spoon
2022-10-07, 16:17
Jag har också börjat bli mer försiktig med sötningsmedel. Det tar lite udden av smaklökarna.

Jag brukar använda en mortel och mala ner 2 sockerbitar över gröten när jag är på jobbet. Det blir 26 kcal extra. Det är det lätt värt. Jag tycker att socker piggar upp.

Jag tycker att båda har sin plats. Men att vräka i sig söta saker "för att man kan, det är noll kalorier" upplever jag som dåligt för smaklökarna.

Skickat från min SM-A127F via Tapatalk

Nilsbergstroom
2022-10-07, 17:48
Inget jag tänkt på men jag aktivt undviker sötningsmedel. Främsta anledningen är att jag vill att annan mat ska smaka mer. Enda jag irriterat mig på är att jag inte kan hitta äpplemos utan socker, när jag var barn hade vi aldrig socker i äpplemos! Går å andra sidan bra att göra själv.

Urtekram har helt osötad Äppelmos: https://www.urtekram.se/mat/torkade-frukter--bar/osotad-appelmos/

Jag har testat deras Päronmos och den var helt okej, köpte den på Coop men har sett deras äpplemos på min lokala Ica Nära också.

Verkar finnas flera sorters osötad mos (Plural: moser? Möss?) hos dem:
https://www.urtekram.se/sok/?query=mos

Ett Orm
2022-10-07, 22:30
Jag har också börjat bli mer försiktig med sötningsmedel. Det tar lite udden av smaklökarna.

Jag brukar använda en mortel och mala ner 2 sockerbitar över gröten när jag är på jobbet. Det blir 26 kcal extra. Det är det lätt värt. Jag tycker att socker piggar upp.

Jag tycker att båda har sin plats. Men att vräka i sig söta saker "för att man kan, det är noll kalorier" upplever jag som dåligt för smaklökarna.

Skickat från min SM-A127F via Tapatalk

Varför inte strö eller florsocker? Verkar jobbigt att mortla.

Kan ha en poäng där. jag har alltid gillat mitt te sött och med sötningsmedel kan jag göra det väldigt sött. Vanligt socker duger inte ens längre för att det ska bli bra.

Men sen om det påverkat något annat vette tusan.

spoon
2022-10-08, 16:21
Varför inte strö eller florsocker? Verkar jobbigt att mortla.



Kan ha en poäng där. jag har alltid gillat mitt te sött och med sötningsmedel kan jag göra det väldigt sött. Vanligt socker duger inte ens längre för att det ska bli bra.



Men sen om det påverkat något annat vette tusan.Dom fyller på en skål med sockerbitar på jobbet dagligen. Så det finns alltid tillgängligt. Det enda jag behöver ta med är havregryn. Så det är bara av bekvämlighetsskäl. Men det är också bra att veta hur mycket socker man tar. Med strösocker är det ganska lätt att fylla på med lite till [emoji16] Men två bitar är enkelt att förhålla sig till.

Skickat från min SM-A127F via Tapatalk

Ett Orm
2022-10-08, 18:35
Ah, vi har sådana här: https://www.swedoffice.se/produkt/48136-strosocker-4g-225st-fp?gclid=CjwKCAjwv4SaBhBPEiwA9YzZvKqB1qfVlWTUYGpv5 GUemmWH1yf7RB8Hueu4eTlXjoaF7oPAV0OVXBoCrUsQAvD_BwE

Annars är det ju rätt smidigt att köpa ett sånt här paket: https://nicks.se/products/use-like-sugar?variant=40242079957160&gclid=CjwKCAjwv4SaBhBPEiwA9YzZvL3aYNfQpX7qmF0JtVaL hcdaEKqjN9fo44ZtqgcAIKLsRpkxB8TvVRoC-IwQAvD_BwE
och måtta med en tesked el.dyl

spoon
2022-10-08, 20:42
Nicks har vi hemma. Tjejen bakar med det. Men jag tycker inte att det matchar smaken av socker. Men det blir ju en avvägning kalorier mot smak för min egen del.



Skickat från min SM-A127F via Tapatalk

Latissimus II
2022-10-09, 17:00
Vad är grejen med att aspartam skulle vara farligt? Finns det inga såna studier?

Sverker
2022-10-09, 19:12
Det finns massor med studier på aspartam. Det är den bildade metanolen som misstänks spöka till det.

TotteShaped4Life
2022-10-10, 04:39
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210

https://www.sahlgrenska.se/battre-vetande/lightdrycker-battre-an-sitt-rykte

http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm397725.htm#Aspartame

http://m.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/aspartame

http://traningslara.se/angaende-larmet-om-sotningsmedel/

http://traningslara.se/1-liter-lask-lightlask-mjolk-eller-vatten-under-6-manader/amp/

http://tyngre.se/artiklar/en-diet-med-vatten-eller-lightlaesk

https://www.styrkelabbet.se/sotningsmedel/

Kev88
2022-10-10, 08:08
Jag tror att det är skit för hälsan men dricker det ändå emellan åt :D

Vad får dig att tro det? Läs länken i inlägget ovanför din kommentar så behöver du inte tro det mer.

Det handlar i grunden om okunskap som leder till rädslor och rädslor som sedan leder till irrationellt tänkande.

+1000!

King Grub
2022-10-10, 08:35
https://i.imgur.com/0dn9wJi.jpg

https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/1417548/retrieve

Armed Dingo
2022-10-10, 10:33
Jag tycker smaken av socker gör mig sugen på mer smak av socker, vare det sig är riktigt socker eller ej.

Jag dricker en del light läsk men inte sötat protein.

Gust87
2022-10-19, 17:56
En fråga, när aspartam bryts ned i magsäcken så bildas ju metanol, men då aspartam består av två aminosyror, bildas det då inte metanol även när fullvärdigt protein från exempelvis kött bryts ned? Det borde det väl göra då man får i sig dessa från det med? Om inte, varför?

Sverker
2022-10-19, 18:12
Metanolen är kemiskt bunden som en ester, metyl-ester till aminosyran fenylalanin. Estern är lätt att bryta upp igen till metanol och aminosyran i tarmen.

Det är ingen alls ovanlig teknik att för-estra något för att ändra lösligheten, eller här, smaken.

Ett annat exempel är biobränslet raps-metylester där man bundet metanolen till fettsyrorna i rapsen och fått något som liknar diesel.

Gust87
2022-10-19, 18:58
Metanolen är kemiskt bunden som en ester, metyl-ester till aminosyran fenylalanin. Estern är lätt att bryta upp igen till metanol och aminosyran i tarmen.

Det är ingen alls ovanlig teknik att för-estra något för att ändra lösligheten, eller här, smaken.

Ett annat exempel är biobränslet raps-metylester där man bundet metanolen till fettsyrorna i rapsen och fått något som liknar diesel.

Ah okej, tack! Stämmer det som står på Livsmedelsverket om aspartam, dvs, att det inte finns några kända hälsorisker med det i dagsläget?

Sverker
2022-10-19, 19:09
Stämmer gör det alldeles säkert. Hur vi ska tolka fakta är en annan sak.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam

Jag tror själv att aspartam är säkert i de mängder vi får i oss.
Men visst. Det finns studier där hjärnceller badar i aspartam och man får kufiska effekter. Men det speglar inte verkligheten när vi får i oss aspartam genom matspjälkningen.

King Grub
2022-10-19, 19:21
WHO-översikten jag länkar till ovan är den senaste och överlägset största analysen.

EnergiÖverskott
2022-10-20, 03:39
Vilken mängd av standars lightläsk/funlighft etc pratar vi att få i sig dagligen för att nå de mängder aspartam (eller andra sötningsmedel) som är undersökta och anses vara somewhat säkert och är det stor skillnad olika sötningsmedel emellan?

Undrar även om det finns något sätt de undersökt på hurvida en liter Pepsi Max (eller random light läsk, fun-light eller vad som) påverkar autofagi och andra eventuelle hälsofördelar som är förknippade med en lägre måltidsfrekvens? Säg att man äter vid 13 och 18 och är uppe mellan 04-22 men ibland dricker någon liter lightläsk under morgonen/förmiddagen (samt kaffe när man går upp). Gör det någon signifikant skillnad på något vis? Minns att sukralos på något vis inte var att föredra i det sammanhanget?

Undrar då jag ibland dricker lightläsk eller fun-light iste, för att det är gott och frässcht ibland under "fastan" om jag känner för det. Inte dagligen, men ibland och är nyfiken.

Luddig och lång fråga, men hoppas du kan reda ut min fundering lite, Grub. :)

Gust87
2022-10-20, 08:49
WHO-översikten jag länkar till ovan är den senaste och överlägset största analysen.

Vart? Jag hittar den inte:em:

King Grub
2022-10-20, 09:31
Inlägg 45 i tråden.

JakeShaft
2022-10-20, 11:13
Klart som tusan att det finns äppelmos utan tillsatt socker https://www.delitea.se/onos-applemos-350g?gclid=Cj0KCQjw1vSZBhDuARIsAKZlijStAw5-CyVW4t5oOImESAcFP4Xl_229KIE-MRfE3CWTsJZ2JIuKswQaAispEALw_wcB

Jag skrev fel :smash:, menade osötad.

TotteShaped4Life
2022-10-20, 12:23
Inlägg 45 i tråden.
Den länken funkar inte för mig. Hoppar tillbaka till Kolozzeum.

King Grub
2022-10-20, 12:31
Den fungerade halv elva.

King Grub
2022-10-20, 12:32
Fungerar nu också. Trög dock.

King Grub
2022-10-20, 12:33
https://www.who.int/publications/i/item/9789240046429

Men det är samma download-länk för hela artikeln.

TotteShaped4Life
2022-10-20, 12:50
Japp, den funkar. Som sagt väldigt trög märkte jag, direktlänken gick ju snabbare än pdf_en

Kev88
2022-10-21, 06:53
https://i.imgur.com/0dn9wJi.jpg

https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/1417548/retrieve

Intressant, frågan är dock hur det skulle kunna orsaka diabetes, viktuppgång osv då det inte påverkar blodsockret (av vad jag vet) och knappt innehåller några kalorier.

King Grub
2022-10-21, 07:10
Även om de inte direkt påverkar blodsockret, är de tänkbart att de höjer blodsockernivåerna kroniskt bland annat genom att påverka tarmfloran och skapa glukosintolerans. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00919-9 Då ger allt annat du äter större blodsockersvar och insulinfrisättning istället. Det behövs dock fler studier, framförallt på människor, för att fastställa kausalitet som är av praktisk relevans.

EnergiÖverskott
2022-10-21, 07:50
What? Låter ju nästan kusligt och något som på allvar skulle kunna få mig att dra ner på sötningsmedel drastiskt då jag i perioder får i mig brutalt mycket sådant. Ser inte på mobilen p.ga liten text, men handlar det om specifika sötningsmedel eller kan man dra denna paralellen till typ alla sådana? Jag minns att sukralos verkar vara det som är minst att föredra, men att aspartam är så väl undersökt att det är coollugnt.

Har dock det senaste börjat fundera över hurvida sötningsmedel borde ha en sådan bestående närvaro i min kost efter att alltid innan ha tänkt att så länge jag inte dricker koncentrerat aspartam i litervis är det lugnt typ. Men, som sagt.. Försöker samla info för att kunna omvärdera hur jag ställer mig till sötningsmedel och om jag kanske varit lite för liberal.

King Grub
2022-10-21, 08:41
I den där studien var det sukralos och sackarin som direkt påverkade glukostoleransen hos människor. Men även aspartam påverkade tarmfloran (och mer: "distinctly altered stool and oral microbiome and plasma metabolome"). Och den är kopplad till insulinkänslighet och insulinfrisättning: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6518043/ Man ska dock påpeka att forskningen på tarmflora/mikrobiota än så länge är rätt diffus.

EnergiÖverskott
2022-10-22, 03:38
Tack för svaren. Ska definitivt läsa mig in på detta närmare. Det är oerhört intressant och jag undrar hur vi kommer att ställa oss rent allmänt till sötningsmedel i framtiden.

Det där med tarmfloran är också intressant. Var ju extremt mycket på tapeten ett tag, Rhona Patrick syntes ju överallt.

RökteUppMinKatt
2022-10-22, 12:31
Själv äter jag uteslutande Stevia och Erythritol.

Har inte hittat något negativt om detta, förutom att stevia eventuellt kan påverka tarmfloran negativt. Men verkar finnas studier som säger att det även kan påverka tarmfloran positivt så är delade meningar.

(som sidnot påverkar socker också tarmfloran negativt).

Hade dock velat köpa stevia som är stevioside och inte Rebaudioside A, men hittar inte det någonstans.

Sverker
2022-10-22, 13:20
Förstår jag King Grubs länk rätt, påverkas tarmfloran och vissa bakterier reduceras med andra gynnas. De som gynnas av sötningsmedlet triggar inflammationer vilket sänker insulinkänsligheten och på sikt höjer blodsockret.

För mig som diabetiker finns det inga alternativ, ifall jag vill äta eller dricka sött. Borde vara samma sak för en diabetiker typ 2. Insulinkänsligheten är redan sänkt i botten. Sockret ger större påslag än något sötningsmedel , indirekt via inflammation.

King Grub
2022-10-22, 14:07
Erytriol verkar bäst på alla sätt. Ger inte ens lös mage som andra sockeralkoholer.

Sverker
2022-10-22, 14:54
Erytriol verkar bäst på alla sätt. Ger inte ens lös mage som andra sockeralkoholer.

Var finns det idag ?
Passar erytriol i läsk och proteinenpulver ?

King Grub
2022-10-22, 15:03
Inte här vad jag vet. I USA är Coca-Cola Blue Sky Zero Sugar sötad med stevia och erytriol. Det är dessutom värmestabilt så det klarar ugnsvärme.

TotteShaped4Life
2022-10-22, 15:05
Erytritol är stapelvara hos mig. Ser ut som socker, och går i princip att dosera på liknande sätt. Jag använder det för att söta min kaseinfluff te.x. eller till bakning.

https://www.apotea.se/sukrin-500-g?gclid=Cj0KCQjwqc6aBhC4ARIsAN06NmNZeKLR6cbhaB5dSd oNJ7HxaWIgtlSCE4DbrMz5Anz5_ml3w-OHOb8aArk_EALw_wcB

King Grub
2022-10-22, 15:08
Enda problemet är väl att det går åt minst lika mycket som vanligt socker. Det räcker inte med en nypa som med aspartam eller sukralos, så kostnaden blir högre än med strösocker. Å andra sidan är det positivt att det faktiskt har volym så man inte behöver tillsätta bulkmedel i bakning eller matlagning.

benk3
2022-10-22, 22:22
Hur smakar den? Sjukt att det är helt kalorifritt

EnergiÖverskott
2022-10-23, 03:51
Erytritol är stapelvara hos mig. Ser ut som socker, och går i princip att dosera på liknande sätt. Jag använder det för att söta min kaseinfluff te.x. eller till bakning.

https://www.apotea.se/sukrin-500-g?gclid=Cj0KCQjwqc6aBhC4ARIsAN06NmNZeKLR6cbhaB5dSd oNJ7HxaWIgtlSCE4DbrMz5Anz5_ml3w-OHOb8aArk_EALw_wcB

Är inte ICA:s egna sötströ typ 99% Erythritol och 1% (om inte mindre) Stevia? Har den hemma och använder generöst i kvarg och fluff. Tror den kallades Steviaströ först men, att de fick byta namn efter att mängden Stevia var så sjukt liten att namnet blev vilseledande.

Ska kika på den du länkade idag, sett den på Maxi.

TotteShaped4Life
2022-10-23, 04:14
Ica:s sötströ funkar bra, men eritrytol som jag länkar till är enligt mig överlägsen. Ica Maxi som ligger nära mig har slutat ta in det så jag beställer den fraktfritt på apotea sedan kommer den inom någon till instabox till Ica Maxi. Sötströn är lite "pudrigare" och tycker inte smaken är tillräckligt "söt".

EnergiÖverskott
2022-10-23, 04:46
Ica:s sötströ funkar bra, men eritrytol som jag länkar till är enligt mig överlägsen. Ica Maxi som ligger nära mig har slutat ta in det så jag beställer den fraktfritt på apotea sedan kommer den inom någon till instabox till Ica Maxi. Sötströn är lite "pudrigare" och tycker inte smaken är tillräckligt "söt".

Jag minns en i länken som pudrigare? Tycker sötströn från ICA:a är mer klar och hård som socker. Det kanske var för längesedan jag testade den i länken dock. Har testat den vet jag, kanske var för längesedan bara. Ska plocka med mig en idag och testa. Är den sötare och mindre pudrig låter den som ett alternativ jag faktiskt också hellre hade använt.

För övrigt kul att Erythritol verkar vara väl undersökt och lugnt att använda. Då fortsätter jag med det. Att det inte är lika sött som aspartam etc visste jag, men det spelar inte någon roll när det handlar om hemmabruk egentligen. Att kostnaden skulle skena om färdigsötade produkter skulle ersätta befintliga mängder nuvarande sötningsmedel med Erythritol är dock förståeligt. Vi får väl hålla timmarna för att Aspartam fortsätts forskas på och undersökas rejällt och att det inte uppkommer något som får en att totalt vilja utesluta det.

TotteShaped4Life
2022-10-23, 05:21
Jag minns en i länken som pudrigare? Tycker sötströn från ICA:a är mer klar och hård som socker. Det kanske var för längesedan jag testade den i länken dock. Har testat den vet jag, kanske var för längesedan bara. Ska plocka med mig en idag och testa. Är den sötare och mindre pudrig låter den som ett alternativ jag faktiskt också hellre hade använt.

För övrigt kul att Erythritol verkar vara väl undersökt och lugnt att använda. Då fortsätter jag med det. Att det inte är lika sött som aspartam etc visste jag, men det spelar inte någon roll när det handlar om hemmabruk egentligen. Att kostnaden skulle skena om färdigsötade produkter skulle ersätta befintliga mängder nuvarande sötningsmedel med Erythritol är dock förståeligt. Vi får väl hålla timmarna för att Aspartam fortsätts forskas på och undersökas rejällt och att det inte uppkommer något som får en att totalt vilja utesluta det.
Jag har båda hemma just nu och vid en närmare okulär besiktning av sukrinet, alltså eritrytolen jämfört med sötströ så är det ganska stor skillnad på själva "pudrigheten". Sukrinet ser ut precis som socker, medan sötströ är mer finkornigt och går åt florin.

King Grub
2022-10-23, 07:36
Andra fördelar med erytriol:

Helt naturligt. Fördel för dem som av någon anledning blir misstänksamma av ordet artificiellt.

Antioxidativa egenskaper.

Bryts ned helt och harmlöst i naturen till skillnad från t ex sukralos.

Upptäcktes redan 1852 och inte en enda skadlig negativ bieffekt har någonsin rapporterats eller observerats. Någon har rapporterat gasig mage, men det är allt.

Minskar kanske risken för karies.

Nackdel:

Går inte att producera på konstgjord väg. En del tycker förstås det är positivt, men det gör också att erytriol knappast kommer att ersätta andra sötningsmedel i massproducerade produkter. Det går inte att effektivt extrahera erytrtiol från frukt och grönsaker effektivt, eftersom det ger för lite per frukt. Dyrare att producera än man kan sälja det för. Istället måste man fermentera glukos med jäst, vilket är en meckig process som tar tid. Å andra sidan är både ingredienserna och slutprodukten naturliga och oskadliga.

EnergiÖverskott
2022-10-23, 07:47
Jag har båda hemma just nu och vid en närmare okulär besiktning av sukrinet, alltså eritrytolen jämfört med sötströ så är det ganska stor skillnad på själva "pudrigheten". Sukrinet ser ut precis som socker, medan sötströ är mer finkornigt och går åt florin.

Ja, det är precis så jag upplever dessa också. Vi kanske har olika definitioner av "pudrighet" helt enkelt? Haha. Gillar inte direkt att sukrinet är direkt som socker i konsistensen. Av någon anledning föredrar jag sötströt från ICA. Men, du upplever Sukrinet sötare? Jag tycker nästan tvärtom. Kanske får köpa hem Sukrinet idag för att jämföra.

Andra fördelar med erytriol:

Helt naturligt. Fördel för dem som av någon anledning blir misstänksamma av ordet artificiellt.

Antioxidativa egenskaper.

Bryts ned helt och harmlöst i naturen till skillnad från t ex sukralos.

Upptäcktes redan 1852 och inte en enda skadlig negativ bieffekt har någonsin rapporterats eller observerats. Någon har rapporterat gasig mage, men det är allt.

Minskar kanske risken för karies.

Nackdel:

Går inte att producera på konstgjord väg. En del tycker förstås det är positivt, men det gör också att erytriol knappast kommer att ersätta andra sötningsmedel i massproducerade produkter. Det går inte att effektivt extrahera erytrtiol från frukt och grönsaker effektivt, eftersom det ger för lite per frukt. Dyrare att producera än man kan sälja det för. Istället måste man fermentera glukos med jäst, vilket är en meckig process som tar tid. Å andra sidan är både ingredienserna och slutprodukten naturliga och oskadliga.

Din kunskap är verkligen gränslös. Älskar att du tar dig tid att svara. Tack så hemskt mycket för ruggigt bra information. Alltid lika intressant och bildande att läsa det du skriver. :)

RökteUppMinKatt
2022-10-23, 14:45
Hur smakar den? Sjukt att det är helt kalorifritt

Erytritol smakar precis som socker imo.

King Grub
2022-10-23, 14:52
Det har en kylande effekt, så det känns kallt i munnen. Inte obehagligt.

EnergiÖverskott
2022-10-24, 06:17
Det har en kylande effekt, så det känns kallt i munnen. Inte obehagligt.

Då har jag en förklaring även till det! Trodde det var någon typ utav placebokänsla från mitt håll att allt jag toppar med sötströ blir kallt.


För övrigt inte konstigt att ICA blev tvungen att byta namn på Sötströ. 99,75% Eritrithol och 0,25% Steviolglykosider. Snacka om att försöka surfa på Steviahypen genom att kalla det Steviaströ. Helt sjukt. Gör ens den brutalt lilla mängden Stevia någon annan skillnad än att kunna kalla locka med att det innehåller Stevia? Verkar totalt meningslöst mer än rätt att de fått byta namn.

RökteUppMinKatt
2022-10-24, 16:53
Då har jag en förklaring även till det! Trodde det var någon typ utav placebokänsla från mitt håll att allt jag toppar med sötströ blir kallt.


För övrigt inte konstigt att ICA blev tvungen att byta namn på Sötströ. 99,75% Eritrithol och 0,25% Steviolglykosider. Snacka om att försöka surfa på Steviahypen genom att kalla det Steviaströ. Helt sjukt. Gör ens den brutalt lilla mängden Stevia någon annan skillnad än att kunna kalla locka med att det innehåller Stevia? Verkar totalt meningslöst mer än rätt att de fått byta namn.

Stevia är 200 - 400 gånger sötare än socker, medan Erytritol är 0.7 gånger mildare.

Så ja, den lilla mängden gör stor skillnad. De utgör ungefär 50% av sötman var.

EnergiÖverskott
2022-10-25, 05:53
Stevia är 200 - 400 gånger sötare än socker, medan Erytritol är 0.7 gånger mildare.

Så ja, den lilla mängden gör stor skillnad. De utgör ungefär 50% av sötman var.

Åh, fan! Hade ingen aning om det faktiskt. Tack för kunskapen. Då är det helt plötsligt logiskt. :)

Dogmatix
2023-07-01, 11:49
Det känns som att denna tråden är aktuell igen, i.o.m WHOs nya inställning till aspartam. Har er inställning till sötningsmedel ändrats, och tror ni det kommer bli en ökad efterfrågan på naturligt sötade produkter, som t.ex proteinpulver.