Visa fullständig version : Tungmetaller i sill
I dessa tider: hur ofta kan man äta sill från nordatlanten (alltså inte östersjön, eller strömming) och hur mycket tungmetaller är det i nordatlantisk sill?
Å ena sidan: fet fisk
Å andra sidan: inte högst i näringskedjan, inte giftigaste delen av haven
Det är ingen skillnad på Livsmedelsverkets hemsida.
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fisk Fisk två eller tre gånger i veckan.
Fisk från Östersjön och insjöfisk ska man vara försiktig med.
Vad som tillkommit är att vi inte ska överdriva vår konsumtion av fisk. Främst för att det är en ändlig resurs och bör fiskas hållbart.
Det är ingen skillnad på Livsmedelsverkets hemsida.
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fisk Fisk två eller tre gånger i veckan.
Fisk från Östersjön och insjöfisk ska man vara försiktig med.
Vad som tillkommit är att vi inte ska överdriva vår konsumtion av fisk. Främst för att det är en ändlig resurs och bör fiskas hållbart.
Ja, fast länken du gav hänvisar just till sill/strömming från Östersjön. Frågan är hur sill från nordatlanten skiljer sig i detta avseende.
Sill är för övrigt en av de vanligaste fiskarterna och förekommer i enorma stim, så den är inte hotad på samma vis som när man äter exempelvis tonfisk.
Ja, fast länken du gav hänvisar just till sill/strömming från Östersjön. Frågan är hur sill från nordatlanten skiljer sig i detta avseende.
Sill är för övrigt en av de vanligaste fiskarterna och förekommer i enorma stim, så den är inte hotad på samma vis som när man äter exempelvis tonfisk.
Det är bara en fråga om tid innan den blir hotad.
Arter som förlitar sig på stora antal är skärskillt sårbara för överfiskning eftersom om antalet når under en viss mängd kollapsar hela arten och kan inte återhämta sig.
Ja, världen påverkas ju inte överhuvudtaget om huruvida jag äter sill en gång om dagen, veckan eller året men just sakfrågan om tungmetaller verkar svårfunnen.
Ja, fast länken du gav hänvisar just till sill/strömming från Östersjön. Frågan är hur sill från nordatlanten skiljer sig i detta avseende.
Sill är för övrigt en av de vanligaste fiskarterna och förekommer i enorma stim, så den är inte hotad på samma vis som när man äter exempelvis tonfisk.
Det finns ett kort stycke om inlagd sill och miljögifter.
När det gäller tungmetaller är det främst kvicksilver man tänker på. Men det finns inga larm om tungmetaller i sill eller andra stimsimmande fiskar som rör sig i de öppna vattenlagren. Tror att Wain tog fram någon länk om bottenlevande havsfisk som innehöll miljögifter ??
Det finns ett kort stycke om inlagd sill och miljögifter.
När det gäller tungmetaller är det främst kvicksilver man tänker på. Men det finns inga larm om tungmetaller i sill eller andra stimsimmande fiskar som rör sig i de öppna vattenlagren. Tror att Wain tog fram någon länk om bottenlevande havsfisk som innehöll miljögifter ??
Sant, den lyckades jag faktiskt missa. Dom skriver:
Den vanliga inlagda sillen som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller inte höga halter miljögifter
Dock utan att ange några absoluta tal, men ”inte höga” låter ju ganska bra i alla fall.
Det finns lite mängder här:
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2010/2010_slvrapport_14_metaller_i_fisk.pdf
Livsmedelsverket gjorde detta 2001 - 2005. Det är främst Östersjöfisk och insjöfisk. Men havsfisk finns med.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.