Logga in

Visa fullständig version : UHT / värmebehandlad mjölk mer lättsmält?


söderkisen
2022-01-22, 10:38
Hej

Avhandlas säkert i >1 tråd men finner inte.

Upplever att värmebehandlad mjölk likt med lång hållbarhet, pucko på glasflaska osv är mer lättsmält? Som att det lämnar magsäcken snabbare.

Kan det stämma? Kan det vara för att proteinet på något sätt denaturerat?

Om ja. Innebär denaturering av protein att upptaget förbättras / förändras på något vis.

Tack.

söderkisen
2022-01-22, 10:42
Okej. Värkar som att uppvärmning alltså innebär denaturering av protein generellt.

Denaturering sker i magsäcken annars = en form av nedbrytning.

Kan min teori då stämma att uht- mjölk är mer lättupptagligt? Upplever nämligen en märkbar skillnad.

Sverker
2022-01-22, 15:45
Tanken med mjölk, är att den ska vara lätt att absorbera. Det är liksom hela grejen med alla däggdjur.

När man UHT-behandlar mjölk vill man inte denaturera proteinerna utan bara ha ihjäl alla sporer av mikroorganismer. Vassleproteinerna kommer att denatureras och en del av aminosyrorna i vassleproteinerna kommer t o m att förstöras ( främst lysin ). Men förlusterna är relativt små och UHT-behandlad mjölk är fortfarande en fullvärdig proteinkälla.

Du får nog söka orsaken till magsäckstömningen på andra ställen.