robiiiinnnn
2021-11-16, 08:44
Att det finns ett tydligt samband mellan kalorier och styrkeökningar är vi nog familjära med, framförallt överskott av detta. Men hur optimalt blir det med kaloriöverskott men lägre intag av protein? Jag har lyckats dokumentera hur det blir för mig i alla fall rent styrkemässigt, att jag visserligen låg på överskott av energi men samtidigt inte tog mitt proteinintag lika seriöst verkade ge mig väldigt markanta skillnader gentemot 2 x min kroppsvikt i protein. Jag väger 90 och därav är väl 180 gram protein dagligen ett stabilt värde om inte optimalt (diskutabelt) för att förutsätta muskelbygge och goda resultat.
Jag har dock under ett halvår tagit träning seriöst men inte kosten lika så, räknade ut att jag istället låg mellan 100-130 gram dagligen, lite havregryn på morgonen, lunch och middag utifrån husmanskost och avslutar alltid mina träningspass med en proteinshake (20 gram protein), men jag har ändock blivit svagare fastän jag faktiskt lagt på mig vikt runt midjan och på vågen vilket är helt emot vad jag istället borde ha fått ut.
Nu valde jag att satsa på mellan 180-190g dagligen istället och började räkna med en app (lifesum). Den senaste månaden har jag gjort bra styrkeökningar och kommit sakta men säkert tillbaka till min styrka jag hade för sådär ett år sedan och på det kunnat tappa vikt runt midjan.
Detta känns dock väldigt individuellt, vissa individer måste vara väldigt minutiösa med kosten gentemot andra med "bra gener" som kanske inte alltid behöver tänka på kosten men ändå får bra med resultat. Jag vill ta ett exempel från min barndomsvän som tränar styrka 3 gånger i veckan, tar inte alls hänsyn till hur mycket mat eller protein han får i sig, han är i väldigt bra form och lyckas ändock behålla styrka och öka denna samtidigt som muskler består. Jag börjar mer och mer förstå och värdesätta vad folk menar med "lär känna din kropp", "det är individuellt" etcetera.
Jag har dock under ett halvår tagit träning seriöst men inte kosten lika så, räknade ut att jag istället låg mellan 100-130 gram dagligen, lite havregryn på morgonen, lunch och middag utifrån husmanskost och avslutar alltid mina träningspass med en proteinshake (20 gram protein), men jag har ändock blivit svagare fastän jag faktiskt lagt på mig vikt runt midjan och på vågen vilket är helt emot vad jag istället borde ha fått ut.
Nu valde jag att satsa på mellan 180-190g dagligen istället och började räkna med en app (lifesum). Den senaste månaden har jag gjort bra styrkeökningar och kommit sakta men säkert tillbaka till min styrka jag hade för sådär ett år sedan och på det kunnat tappa vikt runt midjan.
Detta känns dock väldigt individuellt, vissa individer måste vara väldigt minutiösa med kosten gentemot andra med "bra gener" som kanske inte alltid behöver tänka på kosten men ändå får bra med resultat. Jag vill ta ett exempel från min barndomsvän som tränar styrka 3 gånger i veckan, tar inte alls hänsyn till hur mycket mat eller protein han får i sig, han är i väldigt bra form och lyckas ändock behålla styrka och öka denna samtidigt som muskler består. Jag börjar mer och mer förstå och värdesätta vad folk menar med "lär känna din kropp", "det är individuellt" etcetera.