handdator

Visa fullständig version : Frysta grönsaker -> Tillaga -> frysa maten igen


Shpendi
2021-11-07, 05:49
Hej Kolo,

Har sedan 2 månader tillbaka börjat laga portioner för en hel vecka på Söndagar. Hittils har det funkar väldigt bra med både viktnedgång, ökad styrka, välmående, tidsbesparande osv.

Ibland använder jag en hackad grönsaksmix som är fryst, jag lagar mat för 5 dagar totalt, alltså:
Söndag: Tillagar och äter maten samma kväll
Mån-Ons: Äter maten som förvarats i kylen
Tors + Fre: Äter maten som förvarats i frysen

Utöver att färska grönsaker smakar bättre när dem bara har frysts en gång, finns det någon annat negativt med att använda frysta grönsaker, tillaga, och sedan frysa in maten igen.

Mvh,
S

Sverker
2021-11-07, 08:30
Du tappar 25 - 50 % av de värmekänsliga vitaminerna vitamin C och folsyra varje gång du värmer på maten. Kort upphettning och snabb nedkylning gäller alltid.


Fast jag skulle själv inte kyla ned och frysa in grönsaker.

Shpendi
2021-11-07, 12:36
Tack för svaret!

25-50% som tappas, gäller det varje gång? Alltså ca 50 - 75% i mitt fall då jag Tillagar - Fryser - Värmer.

Sverker
2021-11-07, 12:46
Ja. Värmenedbrytningen av vitaminer följer en matematisk modell.