handdator

Visa fullständig version : The carbohydrate-insulin model: a physiological perspective on the obesity pandemic


Anders The Peak
2021-09-15, 12:57
ABSTRACT
According to a commonly held view, the obesity pandemic is caused by overconsumption of modern, highly palatable, energy-dense processed foods, exacerbated by a sedentary lifestyle. However, obesity rates remain at historic highs, despite a persistent focus on eating less and moving more, as guided by the energy balance model (EBM). This public health failure may arise from a fundamental limitation of the EBM itself. Conceptualizing obesity as a disorder of energy balance restates a principle of physics without considering the biological mechanisms that promote weight gain. An alternative paradigm, the carbohydrate-insulin model (CIM), proposes a reversal of causal direction. According to the CIM, increasing fat deposition in the body—resulting from the hormonal responses to a high-glycemic-load diet—drives positive energy balance. The CIM provides a conceptual framework with testable hypotheses for how various modifiable factors influence energy balance and fat storage. Rigorous research is needed to compare the validity of these 2 models, which have substantially different implications for obesity management, and to generate new models that best encompass the evidence.

LÄNK (https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab270/6369073?fbclid=IwAR3C_rhJCW5Jhr3hB5LpDkngZhwBz6K2M-n3IgdXC9DDdCiDiC4_-s7kxKk)

King Grub
2021-09-15, 13:07
"Moronic horseshit" för att citera Lyle McDonald.

Dreas
2021-09-15, 13:18
Ludwig - Han är ju inte direkt känd för att presentera bra information…

Dreas
2021-09-15, 14:14
Så för att sammanfatta så vill Ludwig et al att det forskas mer inom området vi forskat väldigt mycket? Nusi där Kevin Hall gjorde ett bra jobb tog ju fram rapporter. Detta ämne är väl ett av de mer efterforskade områdena? Inte i klass med aspartam men det närmar sig.

Jay-Z
2021-09-15, 18:47
According to a commonly held view, the obesity pandemic is caused by overconsumption of modern, highly palatable, energy-dense processed foods, exacerbated by a sedentary lifestyle. However, obesity rates remain at historic highs, despite a persistent focus on eating less and moving more, as guided by the energy balance model (EBM)

That some bullshit statement up in here.

Fras 1: Ja, 100 %.

Fras 2: Det är väl inte en jävel som har "persistent focus" on eating less som inte går ned i vikt. Att han påstår se sig detta i samhället är 100 % bs.

Child please, för att citera Ochocinco.

https://media.giphy.com/media/YOKSheloyFPpe/giphy.gif?cid=ecf05e47baz09jt0w4xi1q5pchuhcgsbnsmt cyj71kmysvqa&rid=giphy.gif&ct=g

wilkes
2021-09-16, 05:01
Kan någon på relativt enkel svenska förklara vad teorin är?

Att dra slutsatser från att vi för 10 år sedan listade ut att socker är problemet men ändå idag har feta människor känns ju skrattretande :p (Om jag tolkar det argumentet korrekt)

Melker2
2021-09-16, 08:29
Så för att sammanfatta så vill Ludwig et al att det forskas mer inom området vi forskat väldigt mycket? Nusi där Kevin Hall gjorde ett bra jobb tog ju fram rapporter. Detta ämne är väl ett av de mer efterforskade områdena? Inte i klass med aspartam men det närmar sig.

Finns väldigt mycket forskning som påvisat att rökning är ofarligt också.

Jag tror det finns mycket vi inte vet kring bl a hormonernas påverkan. Jag som haft 8 hundar varav två kastrerade ser enorm skillnad trots att jag där har stenkoll på matintag och rörelse.

Dreas
2021-09-16, 09:26
Finns väldigt mycket forskning som påvisat att rökning är ofarligt också.

Jag tror det finns mycket vi inte vet kring bl a hormonernas påverkan. Jag som haft 8 hundar varav två kastrerade ser enorm skillnad trots att jag där har stenkoll på matintag och rörelse.

Det där var ett icke-svar. Vi låser in folk och ser vad som händer. Vi har återskapat resultaten om och om igen av olika forskare med olika upplägg.

Menar du att varenda forskare på området vore köpt? Ibland behöver man inte kommentera…

Melker2
2021-09-16, 09:45
Det där var ett icke-svar. Vi låser in folk och ser vad som händer. Vi har återskapat resultaten om och om igen av olika forskare med olika upplägg.

Menar du att varenda forskare på området vore köpt? Ibland behöver man inte kommentera…

Nej, men jag menar att du har skygglapparna på…

Dreas
2021-09-16, 09:58
Nej, men jag menar att du har skygglapparna på…
För vad som inte avhandlas i den forskning som redan gjorts?
Vad missar man som har någon större påverkan i de flertalet studier som gjorts där man låser in folk som exempel?

Du verkar tro massa saker, inte speciellt akademiskt.

Anders The Peak
2021-09-16, 15:43
För vad som inte avhandlas i den forskning som redan gjorts?
Vad missar man som har någon större påverkan i de flertalet studier som gjorts där man låser in folk som exempel?

Du verkar tro massa saker, inte speciellt akademiskt.

En fråga som handlar om studien - Vad pekar den ut som sticker ut från tidigare forskning inom området ?

Det räcker inte att den blir sågad av Lyle. Det är att göra det väldigt enkelt för sig.

King Grub
2021-09-16, 16:45
Inga kontrollerade studier stöder de här påståendena och hypoteserna.

Dreas
2021-09-16, 18:18
En fråga som handlar om studien - Vad pekar den ut som sticker ut från tidigare forskning inom området ?

Det räcker inte att den blir sågad av Lyle. Det är att göra det väldigt enkelt för sig.En ökänd Lågkolhydratsförespråkare hittar på hypoteser och menar på omvända samband som vad vi vet inte finns…. Att det nödvändigtvis inte måste vara processernad mat som är roten är en sak, men det Ludwig försöker få fram saknar stöd och relevans vad vi vet.

Anders The Peak
2021-09-16, 19:12
En ökänd Lågkolhydratsförespråkare hittar på hypoteser och menar på omvända samband som vad vi vet inte finns…. Att det nödvändigtvis inte måste vara processernad mat som är roten är en sak, men det Ludwig försöker få fram saknar stöd och relevans vad vi vet.

When we eat highly processed carbohydrates, the body increases insulin secretion and suppresses glucagon secretion. This, in turn, signals fat cells to store more calories, leaving fewer calories available to fuel muscles and other metabolically active tissues. The brain perceives that the body isn't getting enough energy, which, in turn, leads to feelings of hunger. In addition, metabolism may slow down in the body's attempt to conserve fuel. Thus, we tend to remain hungry, even as we continue to gain excess fat.

Är det här det som ni bedömer sakna stöd och relevans?

Dreas
2021-09-16, 22:04
Är det här det som ni bedömer sakna stöd och relevans?Ja det saknar relevans. Vad skönt att kunna hitta på egna idéer hur fel man än seglat tidigare så finns det folk som lyssnar.

Anders The Peak
2021-09-17, 07:52
Ja det saknar relevans. Vad skönt att kunna hitta på egna idéer hur fel man än seglat tidigare så finns det folk som lyssnar.

Tycker att uttryck om att det saknar relevans innebär på en gång att det finns ett behov att opponera sig på vad de skriver och motivera vad som saknar relevans och på vilka sakliga grunder som opponeringen bygger på.

Vkolla
2021-09-17, 08:10
Tycker att uttryck om att det saknar relevans innebär på en gång att det finns ett behov att opponera sig på vad de skriver och motivera vad som saknar relevans och på vilka sakliga grunder som opponeringen bygger på.

Tycker Layne Norton gjorde det rätt bra. Finns en video (på hela 30 min) uppe på hans YT.

Anders The Peak
2021-09-17, 08:54
Tycker Layne Norton gjorde det rätt bra. Finns en video (på hela 30 min) uppe på hans YT.

Citat: When we eat highly processed carbohydrates, the body increases insulin secretion and suppresses glucagon secretion. This, in turn, signals fat cells to store more calories, leaving fewer calories available to fuel muscles and other metabolically active tissues. The brain perceives that the body isn't getting enough energy, which, in turn, leads to feelings of hunger. In addition, metabolism may slow down in the body's attempt to conserve fuel. Thus, we tend to remain hungry, even as we continue to gain excess fat.

Nu tror jag att vi alla vet att om inte personen i fråga äter mer än kaloribalans så kommer inte viktökningen ske eftersom det är ett givande och tagande från energireserverna över tid (Vilket Layne Norton har skrivit artiklar IF). Därför krävs det även i den här modellen att individen ligger på kaloriplus.

Gick genom lite tidigare artiklar i ämnet på PUB med och det är säkert väldigt individuellt hur det sker samtidigt det är ett ämne som är mycket svårt att få till bra studier om. Men jag tror att det ligger mycket i citatet men Ludvig extrapolerar tyvärr en del i artikeln.

Men han är kliniker och träffar andra grupper än vad Layne, eller Dr AAS som han kallar sig andra sammanhang, gör i sin vardag.

Melker2
2021-09-17, 09:09
Ja det saknar relevans. Vad skönt att kunna hitta på egna idéer hur fel man än seglat tidigare så finns det folk som lyssnar.

Vad tror du själv är orsaken till dagens överätning?

Jag är från 60-talet och vi hade ingen brist på mat utan åt oss proppmätta hela tiden. Sedan dess har genomsnittsvikten enligt länken ökat med 20%.

För mig har det självklart hög relevans att forska i orsakerna till detta!
Övervikt är ett stort problem både för individer och för samhället så det är inget man kan skygglappa bort…

Vkolla
2021-09-17, 11:32
Nu tror jag att vi alla vet att om inte personen i fråga äter mer än kaloribalans så kommer inte viktökningen ske eftersom det är ett givande och tagande från energireserverna över tid (Vilket Layne Norton har skrivit artiklar IF). Därför krävs det även i den här modellen att individen ligger på kaloriplus.

Fast krävs det, enligt den modellen, verkligen det?
Syftar den inte till att bevisa att viktökning i huvudsak och till viss del uteslutande på kolhydrater och inte kalorierna?

Anders The Peak
2021-09-17, 12:20
Fast krävs det, enligt den modellen, verkligen det?
Syftar den inte till att bevisa att viktökning i huvudsak och till viss del uteslutande på kolhydrater och inte kalorierna?

Den påvisar att insulinpåslaget och undertrycket glukagonutsöndring ger en förändring av metabolismen vilket leder till större inlagring i fettcellerna.

Det här har det forskats runt under många år och nu kommer de med hypotes som troligen kan vara en av orsakerna av den utveckling i överviktiga vi har haft sedan 70-talet i och med glukossirap processade kolhydratet/mat etcetera. Men vi vi måste även ta hänsyn till att aktivitetsfaktorn har minskat kraftigt i och med utvecklingen av datorer, robotiserad industri/jordbruksnäring etcetera, matproduktionen och tillgängligheten på skräpmat. I stället för att vara aktiv 40 timmar i veckan så har utvecklingen gått mot inaktivitet 24/7. Då kan du tänka det som har varit högoktanigt bränsle tidigare dvs kolhydrater i och med att aktiviteten har minskat kraftigt kommer i obalans. Kroppen har fyllda glykogenförråd som gör att metaboliseringen måste ske i form av värmeutveckling och inlagring.

Som jag skrev tidigare så är den skriven så sätt att den blir väldigt extrapolerad vilket gör det är lätt att tycka att han är oseriös.

Men tror ändå på att han har hittat något som har tagit tid att hitta.

Melker2
2021-09-20, 20:46
Inte borde väl den här tråden dö så fort?

iCYAto
2021-09-21, 05:05
Det är klart att tillgängligheten av snabba kolhydrater har bidragit till fetma hos befolkningen. Vi har sedan 80-talet blivit hjärntvättade att merparten av våra måltider ska vara kolhydrater, samt att äta så fettsnålt som möjligt.

Dreas
2021-09-21, 12:42
Inte borde väl den här tråden dö så fort?Grub citerar Lyle, andra stora namn förkastar det hela. Författaren är en känd LCHFare som är med i högen med andra hittepåare som vrider och vänder på saker för att passa deras världsbild.

Rätt logiskt att den självdör även om din bias vill att Ludwig ska ha rätt.

iCYAto
2021-09-21, 17:34
Författaren är en känd LCHFare som är med i högen med andra hittepåare som vrider och vänder på saker för att passa deras världsbild.


Ja detta gäller inte människor som inte tror på LCHF :laugh:

Anders The Peak
2021-09-21, 18:39
Grub citerar Lyle, andra stora namn förkastar det hela. Författaren är en känd LCHFare som är med i högen med andra hittepåare som vrider och vänder på saker för att passa deras världsbild.

Rätt logiskt att den självdör även om din bias vill att Ludwig ska ha rätt.

Stora författare är de verkligen det eller strider de för sin inkomst?

Lyle McDonald - A Guide to Flexible Dieting
Lyle McDonald - The Ketogenic Diet
Lyle McDonald - Bromocriptine
Lyle McDonald - The Ultimate Diet 2.0
Lyle McDonald - The Rapid Fat Loss Handbook
Lyle McDonald -The Bodyopus Experience

Melker2
2021-09-21, 20:53
Grub citerar Lyle, andra stora namn förkastar det hela. Författaren är en känd LCHFare som är med i högen med andra hittepåare som vrider och vänder på saker för att passa deras världsbild.

Rätt logiskt att den självdör även om din bias vill att Ludwig ska ha rätt.

Ah, tror du missförstod, jag var ute efter något som tillför något…

Ställde fråga till dig längre upp, såg du?

Dreas
2021-09-21, 21:31
Ah, tror du missförstod, jag var ute efter något som tillför något…

Ställde fråga till dig längre upp, såg du?Jag håller mig från att tro på saker. Du verkar inte tro att det forskas kring orsaker kring fetma…

Melker2
2021-09-22, 08:29
Jag håller mig från att tro på saker. Du verkar inte tro att det forskas kring orsaker kring fetma…

Jodå, kan dock inte förstå varför du inte tycker att det behövs mer forskning med olika infallsvinklar då fetman sprider sig alltmer i världen?

Dreas
2021-09-22, 08:57
Jodå, kan dock inte förstå varför du inte tycker att det behövs mer forskning med olika infallsvinklar då fetman sprider sig alltmer i världen?
Det har jag aldrig påstått.

Melker2
2021-09-22, 11:02
För vad som inte avhandlas i den forskning som redan gjorts?
Vad missar man som har någon större påverkan i de flertalet studier som gjorts där man låser in folk som exempel?

Du verkar tro massa saker, inte speciellt akademiskt.

Jag tolkade iaf ditt ovanstående inlägg som att du tyckte det var färdigforskat på området?

Dreas
2021-09-22, 11:40
Jag tolkade iaf ditt ovanstående inlägg som att du tyckte det var färdigforskat på området?Jag menar det som tråden handlar om är en icke-verifierad teori/hittepå som isf innebär att allt vi vet inom ämnet är fel. Allt vi sett, allt vi kan förklara är isf fel.

För att en LCHFare som är känd sedan tidigare för sitt förhållningssätt hittat på en teori…