Visa fullständig version : Bortkastat att äta sånt som inte magen gillar?
VoDaresVins
2021-09-09, 08:46
Åt nyss ett äpple trots att jag vet att min mage inte riktigt tål äpplen. Blir väldigt orolig i magen och har jag inte gjort #2 på ett tag så kommer det med besked om några timmar. Samma gäller men många slags gryn, bland annat havre.
Har funderat hur det är med att äta sånt som magen inte riktigt tål, gör man sig själv bara en björntjänst av att äta sånt eller tas ändå näringen tillvara trots att magen och tarmarna visar att de inte gillar?
Torsk_ole
2021-09-10, 07:03
Jag kan inte förstå varför man äter sånt som får ens mage/tarm att göra motstånd.
VoDaresVins
2021-09-10, 11:03
Jag kan inte förstå varför man äter sånt som får ens mage/tarm att göra motstånd.
Beror främst på oförmåga att emotstå frestelsen ibland. Ifjol körde jag ca 100 liter äpplen till skogs åt älgarna då ingen ville ha dom. Då åt jag en del. Blivit mindre skörd i år och bara ätit några.
Köper sällan granola och mysli nu pga besvären, men känns väldigt tråkigt då det är så smidigt och gott.
TheDoctor
2021-09-10, 11:50
Vet inte om mag- och rövbesvär kan klassas som smidigt. Ät sådant som gör att du mår bra och kan prestera. Det är gott och smidigt.
skyffelmördarn
2021-09-10, 13:54
Har hört att de va extremt vanligt förr med magproblem, vanligare än att inte ha det. Så nog klarar vår kropp av det allt, men varför göra dig besväret när du inte behöver?
Min erfarenhet är att magproblem beror mycket på att din bakterieflora inte är redo för sånt du inte äter ofta. T.ex började mula i mig jordnötter nyligen, och då jag inte ätit sånt på kanske flera år så reagerade min mage väldigt illa på det. Tur att man bor ensam för vissa fisar var rent ut sagt plågsamma, luktmässigt alltså. Men efter någon vecka så är det inga problem längre. Har väl helt enkelt genererat en bakteriekultur i tarmen som är kapabel att bryta ner proteinet, eller vad det nu är som man annars har problem med i början.
Så vill man unna munnen så är gäller det helt enkelt att vänja tarmen. Kanske finns sånt som inte går att vänja sig till, men ofta äter ju folk och blir "sjuk," sedan avstår de ett år typ och nästa gång är det lika illa. Jag tror man måste äta det typ varje vecka eller nått för att bibehålla korrekt tarmflora.
VoDaresVins
2021-09-10, 21:33
Har inte testat gradvis öka på nåt från minimalt men vore intressant att pröva bara för att se om det fungerar.
Själva tanken var annars närmast teoretisk; om jag äter ett äpple för vitaminernas och näringens skull, ger det då i alla fall ett mera negativt än positivt resultat om man bortser från hur magen mår. Eller om man då drar det till ett mera extremt exempel; om jag bara hade vatten, en näve nötter/dag och obegränsat med äpplen att leva på ett par veckor, skulle jag ha mera ork om jag skulle skippa äpplen?
Disclamer; bara en teoretisk fråga som sagt. Har nog en helt normalt kostupplägg.
Lite magknip är väl oftast strunt samma, det är väl bara en uppbyggnad av gas som känns obehagligt. Men om du får diarré till exempel så är risken att kroppen tömmer tarmen utan att all tillgänglig näringen absorberats ordentligt.
söderkisen
2021-09-11, 09:34
Upplever att det ibland krävs tillvänjning om man inte ätit x på ett tag.
Laktos har varit lite bubbligt de gånger jag inte druckit mjölk på länge. Efter nån vecka är det lugnt.
Likaså gluten i stora mängder och fibrer generellt.
Så ett äpple om dagen så kanske bekymren försvinner efter ett tag.
exevision
2021-09-11, 17:59
Upplever att det ibland krävs tillvänjning om man inte ätit x på ett tag.
Laktos har varit lite bubbligt de gånger jag inte druckit mjölk på länge. Efter nån vecka är det lugnt.
Likaså gluten i stora mängder och fibrer generellt.
Så ett äpple om dagen så kanske bekymren försvinner efter ett tag.
Då skulle jag inte vara laktosintolerant om det stämde. Vägrade länge inse att jag var det, drack litervis och blev bara värre och värre med åren.. Tur det finns saker på apoteket som gör att jag kan dricka som jag vill nu för tiden.
skyffelmördarn
2021-09-11, 18:39
Min erfarenhet är att magproblem beror mycket på att din bakterieflora inte är redo för sånt du inte äter ofta. T.ex började mula i mig jordnötter nyligen, och då jag inte ätit sånt på kanske flera år så reagerade min mage väldigt illa på det. Tur att man bor ensam för vissa fisar var rent ut sagt plågsamma, luktmässigt alltså. Men efter någon vecka så är det inga problem längre. Har väl helt enkelt genererat en bakteriekultur i tarmen som är kapabel att bryta ner proteinet, eller vad det nu är som man annars har problem med i början.
Så vill man unna munnen så är gäller det helt enkelt att vänja tarmen. Kanske finns sånt som inte går att vänja sig till, men ofta äter ju folk och blir "sjuk," sedan avstår de ett år typ och nästa gång är det lika illa. Jag tror man måste äta det typ varje vecka eller nått för att bibehålla korrekt tarmflora.
Är lite inne på det här spåret också, vår kropp är extremt tålig och anpassningsbar annars hade vi ju aldrig överlevt och suttit här idag om vi exempelvis inte klarade av att byta kost eller äta en massa olika konstiga saker.
Samtidigt kan jag förstå varför folk inte har lust att tvinga sig till att äta saker när man inte behöver.
Det är väldigt individuellt med hur olika personer klarar av olika FODMAP:s, vilka de klarar av och i vilka mängder. Som några av er ovan är inne på kan kroppens bakterieflora anpassas mha probiotika, men jag upplever det som att det är rätt sällan det hjälper.
Gastrointestinala besvär vid IBS är inte farligt, men däremot omständigt.
Angående TS besvär är havregryn i regel IBS-vänligt (med undantag för majoriteten av fiberhavregrynprodukterna, som är berikade med vetekli som innehåller fruktan), men det är ju fortfarande ett fiberrikt spannmål så mängden behöver kanske inte vara jättestor.
söderkisen
2021-09-12, 07:52
Då skulle jag inte vara laktosintolerant om det stämde. Vägrade länge inse att jag var det, drack litervis och blev bara värre och värre med åren.. Tur det finns saker på apoteket som gör att jag kan dricka som jag vill nu för tiden.
Klart man kan vara laktosintolerant. Hur kan du tolka det jag skrev så?
Scratch89
2021-09-12, 21:11
Min mage och min hy mår så mycket bättre efter att jag drog ner ordentligt på gryner, mjöl, mjölkprodukter och soja. Ibland vill man dock ha en pizza eller bröd på helgmorgnarna, men då får jag sota för det också.
Åt nyss ett äpple trots att jag vet att min mage inte riktigt tål äpplen. Blir väldigt orolig i magen och har jag inte gjort #2 på ett tag så kommer det med besked om några timmar. Samma gäller men många slags gryn, bland annat havre.
Har funderat hur det är med att äta sånt som magen inte riktigt tål, gör man sig själv bara en björntjänst av att äta sånt eller tas ändå näringen tillvara trots att magen och tarmarna visar att de inte gillar?
Man mår inte bra om man äter sånt magen inte klarar av, men trots det så tas i princip lika mycket av näringen omhand av kroppen.
Själv har jag uteslutit allt som gör min mage upprörd. Tyvärr kan jag typ inte äta frukt eller grönsaker men jag äter inälvsmat i stället så tror att jag får i mig mina vitaminer ändå.
Reagerar magen lika hårt om du gör äppelmos eller äppelpaj?
VoDaresVins
2021-09-13, 10:57
Man mår inte bra om man äter sånt magen inte klarar av, men trots det så tas i princip lika mycket av näringen omhand av kroppen.
Själv har jag uteslutit allt som gör min mage upprörd. Tyvärr kan jag typ inte äta frukt eller grönsaker men jag äter inälvsmat i stället så tror att jag får i mig mina vitaminer ändå.
Tack, det var det här jag sökte svar på.
Reagerar magen lika hårt om du gör äppelmos eller äppelpaj?
Jag tror inte jag fått problem med äppelmos av nån orsak, men det är sällan jag äter så kan vara jag bara inte kopplat ihop.
Som andra har jag nog också några guilty pleasures till som popcorn och nachos men låter det gå med att jag har kass mage morgonen efter nån gång i månaden.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.