Visa fullständig version : Protein i kött vs bönor/vete osv, Behöver man komplettera?
Helgehorse
2019-10-31, 11:24
Som rubriken lyder undrar jag alltså om det behövs kompletteras av olika protein?
Käkar man som exempel en pizza, Blir det ju faktiskt rätt hög protein mängd om man tar en oxfile/kebab/kyckling pizza, Kött,ost och massa vete i degen.
Kött/kyckling och ost har ju bra aminosyrasammansättning. Vi säger att köttet och osten ger 30 g protein tillsammans, Och degen med vetemjöl ger 10 g. Då blir det 40 g totalt, Men bör man räkna med vetemjölet/hjälper det till med proteinsyntesen även fast det har en dålig sammansättning?
Om jag endast skulle käka 40g protein ifrån vetemjöl hade det ju inte alls varit en bra proteinkälla?
Likadant med nötter väll, Har inte det en dålig sammansättning med?
Är det "onödigt" protein eller vad man skall säga.
Nu tog jag pizza som exempel bara, Då jag såg att en fryspizza jag köpte häromdagen hade 42 g protein.
Helgehorse
2019-11-11, 11:50
Bumbar och tänker när man äter mackor också som exempel, Tar man 3-4 mackor blir det ju en del protein. Bör/skall det räknas in i dygnets totala protein intag?
Diomedea exulans
2019-11-11, 12:02
Proteinet i just nötter har så dåliga aminosyror att det nästan är "onödigt". Men det är annorlunda med den andra sakerna du räknade upp.
Vetemjöl och annan spannmål saknar aminosyran lysin, men i övrigt är det en bra proteinkälla. Om man äter annan mat som har lysin (t ex alla animaliska proteinkällor, som mjölk eller kött) så blir spannmålet kompletterat, och då blir proteinet från spannmålet "bra" och räknas till dagens hela proteinintag.
Man behöver inte så jättemycket av den där kompletterande matvaran för att täcka bristen på lysin - osten på pizzan räcker. Man behöver inte ens äta något lysinrikt i samma måltid – det går bra att äta bara bröd till frukost och sen kött till lunch, kroppen "sparar" näringsämnena tillräckligt länge för att man ändå helt ska kunna tillgodogöra sig allt protein.
Baljväxter har också nästan komplett protein, de saknar bara amonisyran metionin. Därför är det många veganer som äter baljväxter ihop med spannmål (t ex en macka med linser).
Helgehorse
2019-11-11, 18:51
Proteinet i just nötter har så dåliga aminosyror att det nästan är "onödigt". Men det är annorlunda med den andra sakerna du räknade upp.
Vetemjöl och annan spannmål saknar aminosyran lysin, men i övrigt är det en bra proteinkälla. Om man äter annan mat som har lysin (t ex alla animaliska proteinkällor, som mjölk eller kött) så blir spannmålet kompletterat, och då blir proteinet från spannmålet "bra" och räknas till dagens hela proteinintag.
Man behöver inte så jättemycket av den där kompletterande matvaran för att täcka bristen på lysin - osten på pizzan räcker. Man behöver inte ens äta något lysinrikt i samma måltid – det går bra att äta bara bröd till frukost och sen kött till lunch, kroppen "sparar" näringsämnena tillräckligt länge för att man ändå helt ska kunna tillgodogöra sig allt protein.
Baljväxter har också nästan komplett protein, de saknar bara amonisyran metionin. Därför är det många veganer som äter baljväxter ihop med spannmål (t ex en macka med linser).
Okej tack för svaret! Alltså är det bara att räkna med iprincip allting.
Behöver inte veganer äta mer än oss "andra" dock oavsett? För det är så dålig/sämre aminosyrasammansättning i det mesta de äter.
Är nötter såpass dåligt?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.