Visa fullständig version : Näringsvärde – ätbar del eller bruttovikt?
Jontelito
2019-10-05, 08:27
Avser näringsvärden, för t.ex. dadlar och vindruvor, vikt med eller utan kärnor?
vicarious
2019-10-06, 09:35
Det brukar alltid avse ätbar del, och kärnan äter man väl sällan annat än av misstag, även om man kan äta kärnorna. Jämför t ex med kycklinglår eller vingar. Där avses inte benen, även om man kanäta dom.
Det brukar alltid avse ätbar del, och kärnan äter man väl sällan annat än av misstag, även om man kan äta kärnorna. Jämför t ex med kycklinglår eller vingar. Där avses inte benen, även om man kanäta dom. Frågan är ju då om den avngivna förpackningsvikten gäller innehållet med eller utan ben?
Det vill säga om näringsvärdet för en "500 gram" kycklingförpackning är angivet till bl.a. 21 gram protein/100 gram, innehåller då hela förpackningens innehåll 105 gram protein totalt? Eller i själva verket mindre än så om nu ve & fasa skulle vara som så att 500 gram angivelsen = inkl. benviktsmassan, medans 21g protte/100gram näringsvärde angivelsen = exkl. benviktsmassan? *jorgen*
Helgehorse
2019-10-08, 10:06
Hur gör man med ris?... Kcal värdet på 100 g är ju för okokt ris, Men 1 dl kokt ris blir ju en helt annan mängd, Jämfört med 1dl okokt ris haha.. Är jag riktigt trög nu eller hur skall man tänka
vicarious
2019-10-08, 10:10
Frågan är ju då om den avngivna förpackningsvikten gäller innehållet med eller utan ben?
Det vill säga om näringsvärdet för en "500 gram" kycklingförpackning är angivet till bl.a. 21 gram protein/100 gram, innehåller då hela förpackningens innehåll 105 gram protein totalt? Eller i själva verket mindre än så om nu ve & fasa skulle vara som så att 500 gram angivelsen = inkl. benviktsmassan, medans 21g protte/100gram näringsvärde angivelsen = exkl. benviktsmassan? *jorgen*
Förpackningsvikten är inklusive ben men näringsvärdet avser ätbar del. D vs en påse med 1kg kycklingfilé innehåller mer rent kött än en påse 1kg kycklingben.
Hur gör man med ris?... Kcal värdet på 100 g är ju för okokt ris, Men 1 dl kokt ris blir ju en helt annan mängd, Jämfört med 1dl okokt ris haha.. Är jag riktigt trög nu eller hur skall man tänka
Du väger det innan tillagning, eller använder en tabell för att kolla det genomsnittliga näringsvärdet för kokt ris.
Helgehorse
2019-10-08, 15:45
Förpackningsvikten är inklusive ben men näringsvärdet avser ätbar del. D vs en påse med 1kg kycklingfilé innehåller mer rent kött än en påse 1kg kycklingben.
Du väger det innan tillagning, eller använder en tabell för att kolla det genomsnittliga näringsvärdet för kokt ris.
Mjo men gör man en större portion säg 5 dl ris, Och sedan skall dela upp det blir det krångligare? *popcorn*
Mjo men gör man en större portion säg 5 dl ris, Och sedan skall dela upp det blir det krångligare? *popcorn*
Inte så extremt mycket krångligare.
Bara att dela i lika stora delar, sen om det blir 50 gram mer eller mindre i en portion spelar ingen roll.
vicarious
2019-10-08, 16:18
Mjo men gör man en större portion säg 5 dl ris, Och sedan skall dela upp det blir det krångligare? *popcorn*
Om du vet hur mycket okokt ris du har kokat (antal gram), kan du sedan väga det kokta riset. Det totala näringsinnehållet i det okokta riset kan du sedan dela på mängden kokt ris (per 100g förslagsvis) och få fram ditt egna näringsvärde för ditt kokta ris. Sedan använder du en matvåg och väger hur mycket ris du äter varje gång. Enkelt. Har du ingen matvåg är det bara att försöka dela det i lika stora portioner. Som Jorgen påpekar kommer det inte spela så stor roll om du äter lite mer vid ett tillfälle och lite mindre vid ett annat, i slutet av veckan har du ändå ätit lika mycket totalt.
Om du kokar 500g okokt ris = ca 1800 kcal. Om ditt kokta ris sedan väger 1500g så innehåller det fortfarande 1800 kcal. Då kan du dividera 1800 kcal med 1500g så ser du att 1g av ditt kokta ris innehåller 1,2 kcal. Multiplicerar du det med 100 för att få näringsvärde per 100g får du 120 kcal per 100g. Sedan är det bara att väga det du äter.
Mjo men gör man en större portion säg 5 dl ris, Och sedan skall dela upp det blir det krångligare? *popcorn*
Det är väl inte krångligare än att räkna dela det på antal måltider och då räkna på snittet. Det kompenserar ju sig själv över tid. En dag spelar ingen roll.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.