Visa fullständig version : Kan man återanvända plastdunkar eller vad är bäst alternativ?
sumialic
2019-03-17, 02:09
Vet inte om denna tråden borde ligga här eller under allmänt, men då vi har haft en del trådar här tidigare om plastföroreningar så fick det blir här.
Då jag inte kan dricka kranvattnet där jag bor är tanken att jag ska börja fylla på vatten vid ett visst ställe och behöver då behållare att förvara detta i. Kan jag använda mig av samma plastdunkar för detta hela tiden utan att det blir problem? Med problem syftar jag på att det bildas plastavlagringar i vattnet som är ohälsosamma att få i sig.
Oavsett så vill jag egentligen inte använda plastdunkar då jag försöker utesluta all plast, men om jag inte ska använda dessa, vad finns det för bra alternativ? Jag kommer behöva 5 liters som är så lätta som möjligt att bära.
sumialic
2019-03-17, 02:22
Slog mig precis att det inte alls behöver vara 5 liters dunkar... Vet inte vart jag fick det ifrån. Allt jag behöver är behållare som kan återanvändas och som inte väger ton. 1-2 liter blir jättebra.
Ja. Men satsa på en flaska/dunk som är märkt med symbolen "Glas&gaffel".
Diska med varmt vatten och diskmedel varje gång innan du fyller på. Du får KANSKE bort 50 % av mjukgörarna, säker ännu mer. Efter ett litet tag är mängderna som släpper från plasten försumbara.
Själv har jag matlådor i plast från tiden Kolozzeum var nytt. Mina shakers är från tiden före. Mjukgörare är inget problem för mig:d
exevision
2019-03-17, 09:44
Själv har jag matlådor i plast från tiden Kolozzeum var nytt. Mina shakers är från tiden före. Mjukgörare är inget problem för mig:d
Har inte de där matlådorna fått små repor som fylls med bakterier och blir svåra att rengöra?
Sen hur håller shakern för dig så pass bra? För mig så spricker en del detaljer efter några år. Plasten torkar ju och blir skör.
sumialic
2019-03-17, 15:37
Hm, kom över maskiner som destillerar vatten nu istället. Vad tror ni om dem?
Länk till amazon här (https://www.amazon.co.uk/Exclusive-ViaFosa-Distiller-Filters-Necessary/dp/B00IF8F7B6/ref=pd_sbs_201_6/257-8137544-0431355?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B00IF8F7B6&pd_rd_r=614827e8-48c0-11e9-aefc-bf08520e0428&pd_rd_w=1D4yW&pd_rd_wg=p9jrF&pf_rd_p=18edf98b-139a-41ee-bb40-d725dd59d1d3&pf_rd_r=JBM4APV1ZJPPPMXRN6Y0&psc=1&refRID=JBM4APV1ZJPPPMXRN6Y0)
Hur dyrt kan det bli med elen om den ska köras 3 timmar varje dag?
King Grub
2019-03-17, 16:36
Destillerat vatten är avsett att användas inom teknik och kemi.
Inte drickas.
http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientschap12.pdf
Då måste du börja tänka på tillskott av allt möjligt.
sumialic
2019-03-17, 18:24
Alltså vad fan... Det är inte lätt att leva ett normalt liv där man antingen inte förstör hela miljön eller sin egen kropp.
Aja, får väl ännu en gång ge det ett försök att få kvalitén på mitt kranvatten kontrollerat.
Men i sådana fall, är det inte problem med att använda sig av reverse osmosis också?
Har inte de där matlådorna fått små repor som fylls med bakterier och blir svåra att rengöra?
Sen hur håller shakern för dig så pass bra? För mig så spricker en del detaljer efter några år. Plasten torkar ju och blir skör.
Lådorna är repiga men jag sparar inte maten i dem längre än max 2 dygn. Kyler ned maten i kastrullen eller gratänformen så bakterier är aldrig några problem. Samma sak med shakern. Har alltid torrt pulver i shakern och den diskas inom en timme. Alltid.
RO-vatten bör fungera. Men vem har en sådan anläggning hemma ?
Diska med varmt vatten och diskmedel varje gång innan du fyller på. Du får KANSKE bort 50 % av mjukgörarna, säker ännu mer. Efter ett litet tag är mängderna som släpper från plasten försumbara.
Sprider du fortfarande de falsarierna utan bevis? Det lades ju fram studier som visade att mängden mjukgörare som frisläpps i vattnet inte minskar med användning.
*rolleyes*
Den måste jag ha glömt bort. Kan du påminna mig.
Verkar konstigt att mjukgörare skulle komma fram i kallt vatten i all oändlighet och inte lakas bort med varmt vatten och diskmedel.
Den måste jag ha glömt bort. Kan du påminna mig.
Verkar konstigt att mjukgörare skulle komma fram i kallt vatten i all oändlighet och inte lakas bort med varmt vatten och diskmedel.
Orkar inte leta igen, du lyssnar ju ändå inte ;).
Så länge plasten är mjuk finns mjukgörare kvar som kan urlakas.
exevision
2019-03-17, 20:06
Lådorna är repiga men jag sparar inte maten i dem längre än max 2 dygn. Kyler ned maten i kastrullen eller gratänformen så bakterier är aldrig några problem. Samma sak med shakern. Har alltid torrt pulver i shakern och den diskas inom en timme. Alltid.
RO-vatten bör fungera. Men vem har en sådan anläggning hemma ?
Jag menar att mat i små mängder fastnar i dessa repor och går inte helt bort i disken.
Orkar inte leta igen, du lyssnar ju ändå inte ;).
Så länge plasten är mjuk finns mjukgörare kvar som kan urlakas.
Borde ju ändå bli mindre och mindre som kan urlakas. Så varje portion borde innehålla mindre och mindre mjukgörare.
Orkar inte leta igen, du lyssnar ju ändå inte ;).
Så länge plasten är mjuk finns mjukgörare kvar som kan urlakas.
Klart att jag lyssnar. Sedan behöver vi bara bestämma hur många gånger man behöver diska innan mängderna är försumbara. Dvs någon form av ADI.
Borde ju ändå bli mindre och mindre som kan urlakas. Så varje portion borde innehålla mindre och mindre mjukgörare.
Då borde det vara lätt att påvisa med data.
Kan ju tänka sig motsatsen; att plasten då blir mer skör och partiklar börjar lossna.
Klart att jag lyssnar. Sedan behöver vi bara bestämma hur många gånger man behöver diska innan mängderna är försumbara. Dvs någon form av ADI.
Vad sägs om när plasten tappat alla de egenskaper som ges av mjukgörarna och därmed är obrukbar?
:p
Med det sagt så använder även jag en hel del plast...
ghettobird
2019-03-18, 13:53
finns ju såna stora glasbehållare man anvander til hembrygging.
Sen en klassiker ar ju en gammal Jeepdunk i stål.. Men hursomhelst bör man desifektera om du ska lagra länge. typ med klor tabletter
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.