Logga in

Visa fullständig version : Kolesterol i ägg farligt?


Mazakov
2019-03-15, 19:53
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wE75gn/daliga-nyheter-for-alla-aggalskare

Något man bör ta på allvar?

MaxTheMarketer
2019-03-15, 20:16
Jag har för mig att det är en myt? Dvs., tillräckligt med kolesterol absorberas inte av kroppen från äggen så det är lugnt? Eller är detta starka bevis som motsäger det?

King Grub
2019-03-15, 20:20
Studien tog en ögonblicksbild av vad deltagarna åt. Deras diet följdes inte. Forksarna gissar bara att ögonblicksbilden stämmer överens med långtidsintaget. Det säger dom själva i studien.

King Grub
2019-03-15, 20:27
Den här reviewartikeln över kliniska studier hittade inga negativa effekter.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946211/

-squat-
2019-03-15, 21:13
Den här reviewartikeln över kliniska studier hittade inga negativa effekter.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946211/


Så det är safe att äta flera ägg om dagen - även över längre tid?

MaxTheMarketer
2019-03-15, 22:42
Så det är safe att äta flera ägg om dagen - även över längre tid?

Jag har ätit 3 ägg om dagen i flera veckor ibland och då har jag tidigare haft problem med gallstensanfall pga. övrig diet, men har aldrig fått liknande symptom av ägg. Vet dock ej hur mkt kolesterol har med gallsten å göra.

Bärsärk
2019-03-15, 23:53
Kan man inte testa sitt kolesterol typ på VC? Prova käka ägg i ett par veckor/månader och utvärdera.

Walsoe
2019-03-16, 08:29
Jag skulle gärna läsa rapporten denna nyhet är baserad på. Det låter så märkligt att en review stuide i princip bedömde det ofarligt och nu detta.

Någon som har den?

King Grub
2019-03-16, 08:42
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2728487

Gluffgluff
2019-03-16, 15:54
Nej ägg är inte farligt, kolesterol är inte dåligt. Att fundera för mycket på alarmerande studier som sprids i kvällstidningar kan däremot ha allvarliga konsekvenser för hälsan och välbefinnandet.

TotteShaped4Life
2019-03-16, 16:07
Gudiol på FB:

Det här är nutritionsepidemiologi och således alltid svårtolkat. I det här fallet har människor i USA fått berätta vad de äter en gång för många år sedan, upp emot 30 år, och från det drar man sedan en massa slutsatser.

I det här fallet har man använt sig av FFQ som jag inte har något förtroende för. En liten förklaring av FFQ kan du se i första kommentaren här under eller här https://facebook.com/watch/?v=260502268118686.

Redan det här är resultatet väldigt tveksamt och man vet att denna typ av resultat väldigt ofta blir fel. Sättet att mäta exponering (dvs vad folk äter) är dålig och dessutom finns problem med att människor som äter mer ägg också kanske gör andra saker som kan vara sämre för hälsan.

Sen kan man lägga till att forskarna inte har registrerat den här studien i förväg. Så vi har ingen aning om vad de har gjort som de inte rapporterat.

De har samlat data från lite olika studier i USA men det är inte alla studier från USA. Så det här kan likväl vara ett "klipp och klistra jobb" där forskarna aktivt försökt hitta ett resultat istället för att försöka se vad datan faktiskt visar.

Ägg är dessutom "lite mystiskt" då man ganska ofta ser olika mönster i studierna utförda i USA och i studierna från andra länder.

Det är inte genomgående i alla studier på alla sjukdomar men det är nog förekommande för att jag ska bli lite misstänksam att det finns annat med i bilden än bara effekten från ägg.

Se tex:
https://doi.org/10.1007/s00125-016-3923-6
https://doi.org/10.1002/ijc.29973
https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.07.009
https://doi.org/10.1080/01635581.2013.770041
https://doi.org/10.1017/S000711451600146X

Den här nya studien är bara utförd på människor från USA och här ser man då ett samband. Samtidigt publicerades en meta-analys på den här frågan för knappt ett år sedan där man inte såg något samband. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1692-3

Så jag misstänker att det då är för att sambandet även här inte är det samma i Europa som i USA och att datan från Europa/Asien gjorde resultatet icke signifikant. Tyvärr delade man inte in studierna efter område och gjorde subgruppsanalyser i den meta-analysen så vi vet inte, och jag orkar inte titta på det exakt.

Men tex så publicerades en studie från Kina förra året med en halv miljon deltagare där man fann att ägg korrelerade med lägre risk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785957

Nu kommer då den här på knappt 30 000 från USA och säger högre risk ��*♂️

Jag tycker att man kan ignorera den här typen av studier/rubriker tills det faktiskt kommer något bättre