Visa fullständig version : "Study shows why high-protein diets are unhealthy" [in humans(?))]
MaxTheMarketer
2019-02-21, 02:17
Källa: https://medicalxpress.com/news/2019-02-high-protein-diets-unhealthy.html
Huvudstudien: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)30031-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com %2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982219300314%3Fshowall%3D true
Observera att maskar och bananflugor användes i studien och frågan är huruvida studien kan generaliseras till oss människor. Cellbiologi verkar vara området och inget jag kan något om.
Det jag förstod är att vad de pratar om är att "snabbare proteinsyntes ökar risken för att misstag görs vilket leder till kortare livslängd" (i form av cancer? eller andra proteinmissbildningar(?))
Här är bilden som skall visa "mekanismen":
https://marlin-prod.literatumonline.com/cms/attachment/ba7d4c57-20fa-4a30-9fb6-c8f6803e1e5d/fx1_lrg.jpg
Sedan tål det även att diskuteras om vad som rapporteras i själva nyhetsartikeln där en av studiens författare intervjuas och häver ur sig saker om dieter. Verkar det som en outlier av forskare (aka stolpskott) eller är det vettigt snubben påstår?
Inte insatt i studien, men proteinbegränsning är nog en (den största?) av anledningarna till att det finns hälsofördelar med intermittent fasting.
Ligger säkert nåt i det. Det har varit på tapeten förut att det mesta som är anabolt (ie massor av protein/bcaa och mat överhuvudtaget) inte är det bästa för hälsan och sjukdomar. Förmodligen tvärtom.
Jag vill minnas att jag hört förut att högt proteinintag accelererar åldrandet, och tänkt att jag skulle fråga om någon hört något, men inte kommit till skott. ..
Finns det fler studier på detta?
King Grub
2019-02-21, 09:30
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772850/
Finns inga studier på kroniska byggardoser av protein på åldrande.
Inte insatt i studien, men proteinbegränsning är nog en (den största?) av anledningarna till att det finns hälsofördelar med intermittent fasting.
Trodde det bara var generellt kaloriintag som var anledningen?
Trodde det bara var generellt kaloriintag som var anledningen?
Nej, det är nog inget man trott de senaste 6 åren iaf.
Anders The Peak
2019-02-21, 11:26
Något som kan poängteras är att hög träningsstimulans och frekvens ger kortare livslängd för kromosomernas telemerer dvs cellerna åldras och klarar inte av att återskapas till samma kvalitet jämfört med tidigare. Extrem träning och missbruk accelererar processen. Nu kan troligen påståendet i TS artikel sannolikt även påverka negativt telemererna/cellreparationen.
King Grub
2019-02-21, 11:30
Hög träningsstimulans = längre telomerer.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30735724/?i=2&from=Exercise%20telomeres
Anders The Peak
2019-02-22, 07:29
Hög träningsstimulans = längre telomerer.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30735724/?i=2&from=Exercise%20telomeres
Det verkar lovande. Men har för mig att maratonlöpare visar motsatt resultat.
Sagacity
2019-02-22, 19:47
Nej, det är nog inget man trott de senaste 6 åren iaf.
Jo, det är den ledande teorin bakom kopplingen mellan åldrande och minskat matintag. Nummer två skulle jag säga är att man äter mindre kolhydrater och oftare går in i liknande stadier som de vid fasta.
Nobelpristagaren i medicin/fysiologi förra året fick det baserat på denna forskning.
Snabbgooglar en helt ok beskrivning
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/10/Upptackt-av-mekanismerna-bakom-autofagi-gav-Nobelpris/
"Nu vet vi att autofagi är livsviktig vid olika typer av stress, till exempel näringsbrist, när cellen snabbt behöver tillgång till energi eller byggstenar. Men vi vet också att autofagi inte bara är ett svar på stress utan pågår på basal nivå i cellen hela tiden.
Vi har också fått kunskap om att nedsatt autofagifunktion är kopplad till sjukdomar som parkinson och typ 2-diabetes och att autofagi är inblandad när cancer utvecklas. Flera sällsynta diagnoser, ofta autosomalt recessivt nedärvda, beror på försämrad autofagi, till exempel vici-syndromet och SENDA (static encephalopathy of childhood with neurodegeneration in adulthood).
Forskning har vidare visat att en subtyp av autofagi, kallad xenofagi, används för att bryta ned och oskadliggöra bakterier och virus. Och att virus och intercellulära bakterier utvecklat strategier för att kringå detta."
Sagacity
2019-02-22, 19:54
Att proteinet skulle ligga bakom denna typ av sjukdomar går också helt emot de låga fallen av denna typ av sjukdomar hos de befolkningar som historiskt levt på högproteindieter. Hade teorin stämt hade de varit överepresenterade och inte underrepresenterade i statistiken.
Jo, det är den ledande teorin bakom kopplingen mellan åldrande och minskat matintag. Nummer två skulle jag säga är att man äter mindre kolhydrater och oftare går in i liknande stadier som de vid fasta.
Du har fel och din länk stöder inte det du säger. Autofagi ökar även av lågt proteinintag.
Baskagge
2019-02-23, 01:15
For a long time, calorie-restricted nutrient-rich dietary regimens have been identified as the most robust dietary intervention that can promote lifespan and prevent age-related disease. Essential pathways have been identified. Regulating IGF1, AMPK, and sirtuins pathways plays an evolutionary role in the mentioned mechanisms. The feasibility of developing CR in different people and nations raises the question of what other interventions could promote the same effects. After CR, the most promising strategies capable of having similar effects and reducing aging biomarkers are IF, protein restriction, and an epigenetic diet. Frequency and the meal's circadian time result in a metabolic shift of nutrient metabolism and stimulation of stress response which can correct molecular damage by the same mechanism of CR. Since protein intake is the chief regulator of the IGF1 pathway, protein restriction which reduces its level has been associated with protection from many chronic diseases. Finally, dietary compounds which are safe and effective in extending lifespan, known as an epigenetic diet, can modify growth factors and sirtuins in the same way that CR works.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6036773/
sumialic
2019-02-23, 01:27
"Frequency and the meal's circadian time result in a metabolic shift of nutrient metabolism and stimulation of stress response which can correct molecular damage by the same mechanism of CR"
Vad innebär detta? Det som sägs om circadian time är det som är intressant. Jag vet att det är fördelaktigt att äta tidigt på dagen, men är det just detta som de menar här också?
En till ganska ny artikel.
J Strength Cond Res. 2019 Jan 10. doi: 10.1519/JSC.0000000000002932. [Epub ahead of print] Influence of Body Fat on Oxidative Stress and Telomere Length of Master Athletes. Aguiar SS1, Rosa TS1, Sousa CV1, Santos PA2, Barbosa LP2, Deus LA1, Rosa EC3, Andrade RV4, Simões HG1.
https://docdro.id/noTmeRd
Sagacity
2019-03-07, 21:50
I den refererade studien påpekar man proteinet skadliga effekter är bekräftade på bl.a. maskar. Det man inte verkar ha tänkt på är att människor och andra större djur tar del av anti-oxidanten (och mirakelkomponenten) carnosine som fungerar anti-oxidativt. Så om man är en mask ska man hålla sig bort från för mycket protein men om man är större än så bör det gå bra.
Källa maskars oförmåga att nyttja carnosinet som anti-oxidant.
https://books.google.se/books?id=d82jKc66wGQC&pg=PA63&lpg=PA63&dq=carnosine+effect+on+worms&source=bl&ots=wBjTgV_L2a&sig=ACfU3U1LDHidWpTHxP_YvtfvC6wZzpbHug&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwj-xrz88vDgAhXxw8QBHeZKA68Q6AEwAnoECAQQAQ#v=onepage&q=carnosine%20effect%20on%20worms&f=false
Random rant om carnosine med diverse källor:
https://selfhacked.com/blog/carnosine/
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.