Visa fullständig version : Finns det miljögifter i torsk?
Jag är så sjukt trött på kyckling och tänkte byta ut det mot torskrygg istället.
Det jag undrar är om det finns några miljögifter i torsk, eller kan jag äta 350-500g torskrygg om dagen utan någon fara?
Ja, det finns miljögifter i all fisk. Torsk, som är en mager fisk, innehåller dock relativt lite miljögifter. Undvik torsk från Östersjön (om det nu finns att få tag på).
Livsmedelsverket rekommenderar fisk 2-3 ggr/vecka, och då att man varierar sorter.
Jo jag har varit inne på Livsmedelsverket, men jag hittar ingenting om att det skulle vara miljögifter i just torsk? Rekommendationerna gäller väl mest för feta fiskar och för att få i sig tillräckligt med omega 3.
Men hur gäller det med hur mycket torsk som är farligt per dag?
Torsk är en säker fisk m a p miljögifter.
Det miljögifter som sätter sig i köttet är kvicksilver och kvicksilver är inget problem i havet.
Det är mer problem att torsk överfiskas och inte hinner växa till sig för att kunna leka.
Okej! Hur är det med dioxiner och PCB i torsk? Det varnas ju för det med.
Fet Östersjöfisk innehåller de där fettlösliga miljögifterna. Torskens kött är magert och innehåller inte de miljögifterna.
Fet Östersjöfisk innehåller de där fettlösliga miljögifterna. Torskens kött är magert och innehåller inte de miljögifterna.
Dumheter, torsk innehåller både dioxiner och PCB.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928280/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21391091
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2012/2012_livsmedelsverket_21_dioxin_och_pcb_i_fisk_och _andra_livsmedel_2000-2011.pdf
Magra fiskar så som abborre, torsk, hajmal, tonfisk, tilapia visade låga halter av
dioxiner och PCB. Även odlad lax visade mycket låga halter trots att det är en
fetare fiskart. Makrill visar lite högre halter än odlad lax men ligger ändå under
gränsvärdet.
OK. Odla torsk i en förgiftad fjord ger höga halter miljögifter.
Låter mer som att vi ska äta fisk från öppna havet.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2012/2012_livsmedelsverket_21_dioxin_och_pcb_i_fisk_och _andra_livsmedel_2000-2011.pdf
Magra fiskar så som abborre, torsk, hajmal, tonfisk, tilapia visade låga halter av
dioxiner och PCB. Även odlad lax visade mycket låga halter trots att det är en
fetare fiskart. Makrill visar lite högre halter än odlad lax men ligger ändå under
gränsvärdet.
OK. Odla torsk i en förgiftad fjord ger höga halter miljögifter.
Låter mer som att vi ska äta fisk från öppna havet.
PCB-artikeln gäller vild torsk fångad utanför Alaska.
Dioxiner i vildfångad torsk:
https://pdfs.semanticscholar.org/bcc3/186013af17bb4af77a8bb06ecd00f39517e7.pdf
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2018.5333
Since cod liver is consumed, it is of interest to assess transfer of PCDD/Fs and DL‐PCB to this tissue. However, since controlled studies are not available for this species, data from wild‐caught fish is considered. Karl et al. (2016) reported PCDD/F concentrations in cod muscle between 0.001 and 0.103 ng WHO2005‐TEQ/kg ww and DL‐PCB concentrations between 0.004 and 0.445 ng WHO2005‐TEQ/kg ww. Liver concentrations of sum PCDD/Fs and DL‐PCB vary considerably depending on the fishing location; between 141–290 ng WHO2005‐PCDD/F‐PCB‐TEQ/kg ww in the Baltic Sea and 19.9–263 ng WHO2005‐PCDD/F‐PCB‐TEQ/kg ww in the North Sea (Karl and Lahrssen‐Wiederholt, 2009). Similarly, Julshamn et al. (2013) reported large variations in levels of sum PCDD/Fs and DL‐PCB in cod liver sampled from different fishing grounds in the Barent Sea (1–151 ng WHO2005‐PCDD/F‐PCB‐TEQ/kg ww).
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.