handdator

Visa fullständig version : Dagligt proteinbehov om allt protein är fullvärdigt


skunkvid
2018-12-16, 00:44
Om man ser till att bara äta fullvärdigt protein alt. kombinera proteinkällor så att allt blir fullvärdigt, hur mycket protein behöver man då inta dagligen för "bästa" muskeluppbyggnad?

Bruce Banner
2018-12-16, 08:51
Om du blandar fullvärdigt med icke fullvärdigt så kan resultatet bli "mer fullvärdigt" så att säga. Det beror på hur du kombinerar detta och blir lite svårt att svara på beroende på fördelningen.

Skulle tro att den numera klassiska rekommendationen på c:a 2 gram per kg kroppsvikt står sig även i denna frågeställning. Mer är att föredra om du går under någon sorts kalorirestriktion.

MVH
/Bruce

barrf
2018-12-16, 09:41
Om man ser till att bara äta fullvärdigt protein alt. kombinera proteinkällor så att allt blir fullvärdigt, hur mycket protein behöver man då inta dagligen för "bästa" muskeluppbyggnad?

https://www.styrkelabbet.se/protein-per-dag/

"*För styrketränande personer som vill öka sin muskelmassa och styrka rekommenderas ett intag om minst 1,4–2,2 g/kg.

*Vid kaloriunderskott ökar proteinbehovet och du kan motverka muskelförlust genom att öka proteinintaget med ytterligare cirka 0,5 g/kg."

Termy
2018-12-16, 10:20
En riktigt djupgående guide (http://www.nutritiontactics.com/measure-muscle-protein-synthesis/#73_Leucine)om allt om proteinsyntes kopplat till träning, skriven av Jorn Trommelen.

Vet inte egentligen om den svarar på frågan specifikt, men kanske delvis.

Kapitlet om proteinkälla:
7.2 Protein source

Protein sources differ in their capacity to stimulate MPS. The main properties that determine the anabolic effect of protein are it’s digestion rate and it’s amino acid composition (particularly leucine).

This is best illustrated by study which compared the muscle protein synthetic response to casein, casein hydrolysate and whey protein.

Whey vs casein vs casein hydrolysate

Casein is a slowly digesting protein. When intact casein is hydrolysed (chemically cut into smaller smaller pieces), it resembles the digestion of a fast digesting protein. Consequently, hydrolyzed whey results higher MPS rates than intact casein.

However, the muscle protein synthetic response to hydrolyzed is lower than that of whey protein. While both proteins are fast digesting, whey protein has a higher essential amino acid content (including leucine) (Pennings, 2011).

Animal based protein sources are typically have a high essential amino acid content and appears more potent than plant protein to stimulate MPS (Van Vliet, 2015). However, there this can potentially compensated by ingesting a greater amount of plant protein (Gorissen, 2016).
The protein digestion speed and amino acid content (particularly leucine) are the main properties that determine the anabolic effect.

Det finns en del illustrativa bilder/jämförelser från olika studier också.

King Grub
2018-12-16, 12:28
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3992525&postcount=7

Räkna om den procentuella skillnaden med ditt proteinintag i stället.

smerk
2018-12-16, 12:38
Är det 2g/kv som gäller vid deff för att motverka muskelförlust?

skunkvid
2018-12-16, 14:45
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3992525&postcount=7

Räkna om den procentuella skillnaden med ditt proteinintag i stället.

Perfekt, tack!