Visa fullständig version : Pastöriserad äggvita, proteinupptaget bra?
Räcker det att äggvitan är pastöriserad alltså
kan jag dricka den direkt ur flaskan eller kommer kroppen inte kunna ta upp all protein?
Måste jag tillaga den?
King Grub
2018-12-04, 19:51
Äggvita pastöriseras med en temperatur på runt 55 grader, men albumin (äggviteprotein) denatureras först vid 74 grader.
Hmm... har för mig att jag kollade upp när trypsininhibitorerna i äggvita denatureras och det var garanterat över 74°C, säkert närmre 80°C.
Betyder att du bör upphetta äggvitan ordentligt. Helt enkelt göra muffins eller motsvarande.
vicarious
2018-12-04, 20:32
Varför vill man dricka otillagade ägg? Det är ju inte direkt gott, och det finns gott om alternativ, om man inte är allergisk mot mjölkproteiner.
ChuckTesta
2018-12-04, 20:41
Hmm... har för mig att jag kollade upp när trypsininhibitorerna i äggvita denatureras och det var garanterat över 74°C, säkert närmre 80°C.
Betyder att du bör upphetta äggvitan ordentligt. Helt enkelt göra muffins eller motsvarande.
Finns det trypsininhibitorer i ägg? Isf är ju råa ägg helt värdelöst.
King Grub
2018-12-04, 22:03
En stor del av äggvitans protein passerar ut i toaletten om man äter / dricker den rå, ja.
https://www.physiology.org/doi/pdf/10.1152/ajpgi.1999.277.5.g935
https://academic.oup.com/jn/article/128/10/1716/4723080
Man måste åtminstone hetta upp den så den stelnar.
Jag brukar drick ca 3dl före jag går och lägger mig, jättesmidigt, smakar typ ingenting och inget socker i tänderna. Får jag i mig ca 15-20g av dom 30g protein så är det ok för mig.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.