Visa fullständig version : För högt intag av socker ifrån frukt och grönt?
sumialic
2018-10-22, 09:28
Fruktos är väl fruktos var än det kommer ifrån och när man pratar om skador ifrån för högt sockerintag så är det väl just fruktos som är boven?
Anledningen till att jag frågar är att jag på senaste har ökat mitt intag av frukt och grönt rejält. I form av broccoli, tomat, selleri, paprika, äpple, torkade blåbär + tranbär + russin + gojibär får jag i mig runt 60g socker per dag.
I tillägg till detta är det inte ovanligt att något annat slinker ner (typ sojamjölk) som gör att jag hamnar på 70-80g socker per dag.
Jag förstår att nyttigheterna ifrån frukt och grönt säkerligen överväger det negativa med sockret, men om man bara ser till sockret så är väl det här intaget aningen högt? Eller kan man av någon anledning inte räkna raffinerat socker och socker ifrån frukt och grönt på samma sätt och i så fall varför?
King Grub
2018-10-22, 09:30
Det finns inga rekommendationer att begränsa annat än raffinerat socker. Jag har aldrig hört talas om någon som ätit sig sjuk av sockermängden i naturella frukter och grönsaker.
Anledningen till att jag frågar är att jag på senaste har ökat mitt intag av frukt och grönt rejält.
Det låter bra och du gör nog bäst i att fortsätta så! :thumbup: Grönsaker i alla slag är ju det bästa du kan äta. Hur äter du dina torkade frukter och bär - utspritt över dagen som mellanmål? I så fall kanske de kan innebära en grogrund för dålig tandhälsa i det långa loppet.
Jag har aldrig hört talas om någon som ätit sig sjuk av sockermängden i naturella frukter och grönsaker.
Då har du aldrig diskuterat med en nyfrälst LCHF:are som hävdar det hälsovådliga med att äta t.ex. en apelsin och förespråkar ett par deciliter vispgrädde eller en smörstav som mellanmål.
King Grub
2018-10-22, 10:02
Jo. Det ändrar inte mitt uttalande.
sumialic
2018-10-22, 11:49
Det låter bra och du gör nog bäst i att fortsätta så! :thumbup: Grönsaker i alla slag är ju det bästa du kan äta. Hur äter du dina torkade frukter och bär - utspritt över dagen som mellanmål? I så fall kanske de kan innebära en grogrund för dålig tandhälsa i det långa loppet.
Fastar 18 timmar om dagen och äter bara två mål så tänderna borde klara sig bra :) Alla den torkade frukten ingår i ett mål som en stor portion musli.
sumialic
2018-10-22, 11:50
Det finns inga rekommendationer att begränsa annat än raffinerat socker. Jag har aldrig hört talas om någon som ätit sig sjuk av sockermängden i naturella frukter och grönsaker.
Hur kommer detta sig? Jag förstår att man inte vill begränsa frukt och grönt, men hur kommer det sig att ingen blivit sjuk av det på så sätt som sker av raffinerat socker? För att nyttigheterna i frukt och grönt motverkar det?
King Grub
2018-10-22, 11:53
The WHO guideline does not refer to the sugars in fresh fruits and vegetables, and sugars naturally present in milk, because there is no reported evidence of adverse effects of consuming these sugars.
https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/
Hur kommer det sig att torkad frukt är sämre i detta avseende?
Hur kommer det sig att torkad frukt är sämre i detta avseende?Vätskan försvinner och sockermängden koncentreras och jag tror att nyttigheterna minskar.
Sagacity
2018-10-22, 19:11
Här är det typiska "dietistsvaret" angående torkad frukt, saxat från https://topphalsa.se/torkad-frukt-ar-det-nyttigt-eller-onyttigt-dietisten-svarar/
Många använder torkad frukt som sötning i bakverk, eller bara som det är när man är sugen på något sött. Men hur nyttigt är det med torkad frukt egentligen? Är det bättre att äta torkad frukt än godis, och vilken torkad frukt är egentligen nyttigast? Vår dietist Karin Magnusson ger dig svar på allt du behöver veta om torkad frukt (och vissa fakta som du kanske inte visste!)
Torkad frukt – är det nyttigt eller onyttigt?
Det beror såklart på vem som äter det. Torkad frukt är energirikt, kolhydrat/sockerrikt och innehåller en hel del mineraler och antioxidanter. Skulle nog säga att det är mer nyttigt än onyttigt!
När är det bra att äta torkad frukt?
Som ersättning för godis! Eller som en del av ett mellanmål. Eller direkt efter hårda träningspass.
Är torkad frukt nyttigare är godis?
Ja, absolut! Även om det innehåller mycket energi och socker så finns det också mycket näring i det. Godis är ju bara massa socker – ingen näring.
Hur mycket socker finns det i torkad frukt?
Lite olika, men cirka 50-70 procent. Äter du 100 gram torkad frukt får du alltså i dig runt 60 gram socker.
Är sockret i torkad frukt ”farligt”?
Det är lika ”farligt” som annat socker, höjer blodsockret, vilket leder till insulinpåslag etc. Men äter du socker från torkad frukt får du samtidigt i dig näringsämnen och fibrer!
Finns det torkad frukt utan socker?
Nä, all frukt innehåller ju (naturligt) socker. Däremot finns det torkad frukt (och bär) där man tillsatt extra socker – läs på innehållsförteckningen och se upp för dessa!
shut teh face
2018-10-22, 20:01
Grejen är väl att med frukt och grönt kan man ju få i sig en del socker, visst, men inte särskilt mycket egentligen. Med rent socker (godis) är det ju inga problem att få i sig en månadsranson på en kväll ...
Grejen är väl att med frukt och grönt kan man ju få i sig en del socker, visst, men inte särskilt mycket egentligen. Med rent socker (godis) är det ju inga problem att få i sig en månadsranson på en kväll ...
Det går säkert i teorin att äta sig till fettlever med frukt också men jag har aldrig hört att det nånsin hänt.
Här är det typiska "dietistsvaret" angående torkad frukt, saxat från https://topphalsa.se/torkad-frukt-ar-det-nyttigt-eller-onyttigt-dietisten-svarar/
Många använder torkad frukt som sötning i bakverk, eller bara som det är när man är sugen på något sött. Men hur nyttigt är det med torkad frukt egentligen? Är det bättre att äta torkad frukt än godis, och vilken torkad frukt är egentligen nyttigast? Vår dietist Karin Magnusson ger dig svar på allt du behöver veta om torkad frukt (och vissa fakta som du kanske inte visste!)
Torkad frukt – är det nyttigt eller onyttigt?
Det beror såklart på vem som äter det. Torkad frukt är energirikt, kolhydrat/sockerrikt och innehåller en hel del mineraler och antioxidanter. Skulle nog säga att det är mer nyttigt än onyttigt!
När är det bra att äta torkad frukt?
Som ersättning för godis! Eller som en del av ett mellanmål. Eller direkt efter hårda träningspass.
Är torkad frukt nyttigare är godis?
Ja, absolut! Även om det innehåller mycket energi och socker så finns det också mycket näring i det. Godis är ju bara massa socker – ingen näring.
Hur mycket socker finns det i torkad frukt?
Lite olika, men cirka 50-70 procent. Äter du 100 gram torkad frukt får du alltså i dig runt 60 gram socker.
Är sockret i torkad frukt ”farligt”?
Det är lika ”farligt” som annat socker, höjer blodsockret, vilket leder till insulinpåslag etc. Men äter du socker från torkad frukt får du samtidigt i dig näringsämnen och fibrer!
Finns det torkad frukt utan socker?
Nä, all frukt innehåller ju (naturligt) socker. Däremot finns det torkad frukt (och bär) där man tillsatt extra socker – läs på innehållsförteckningen och se upp för dessa!
Tack, men det svarar inte på frågan varför sockret i torkat frukt inte är neutralt på samma sätt som i färsk. Om vi bortser från att torkad frukt kan ha extra tillsatt socker.
Faran ligger väl snarare i att överätning kan komma av bara farten, då det psykologiskt känns nyttigare.
Tack, men det svarar inte på frågan varför sockret i torkat frukt inte är neutralt på samma sätt som i färsk. Om vi bortser från att torkad frukt kan ha extra tillsatt socker.Tror att det är mindre fibrer i torkad också.
JacobHeitmann
2018-10-23, 16:17
Tror att det är mindre fibrer i torkad också.
Menar du att fiberstrukturen förändras av torkningen och får mindre effekt? För självaste mängden borde ju inte minska.
Jag kan rekommendera att blödlägga nötter och torkad frukt (förutom färska dadlar), de blir godare och pyttelite mer "utspädd". Men man får som sagt komma ihåg, hur många färska aprikoser kan jag äta? 10? Då behöver man inte äta mer än 15 torkade..
Ett blogginlägg om skillnaden mellan naturligt socker och tillsatt socker.
http://martinbrunnberg.blogspot.com/2014/05/det-ar-skillnad-pa-socker-och-socker.html
Sagacity
2018-10-24, 18:05
Tack, men det svarar inte på frågan varför sockret i torkat frukt inte är neutralt på samma sätt som i färsk. Om vi bortser från att torkad frukt kan ha extra tillsatt socker.
Neutralt? Det är precis samma. Däremot smakar torkad frukt sötare och därmed godare och man äter mer. Socker(Sukros) består av 50% glukos och 50% fruktos. Fruktosen metaboliseras i levern medans glukosen kan användas som energi. Effekten av för mycket fruktos i levern har alltså samma effekt som alkohol.
Men kroppen har inte några problem med 50g fruktos om dagen som trådskaparen ligger kring.
Anledningen till att fiber är bra är att det drar med sig sockerarterna ur kroppen och besparar kroppen på effekten av dem. Dvs du får lägre blodsockertoppar med fiber(frukt) än utan(juice).
Neutralt? Det är precis samma. Däremot smakar torkad frukt sötare och därmed godare och man äter mer
Hur mycket är "för mycket"?
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=7982150&postcount=2
Sagacity
2018-10-26, 18:05
Hur mycket är "för mycket"?
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=7982150&postcount=2
Kontextuellt. Som dietisten skrev:
"Det beror såklart på vem som äter det. Torkad frukt är energirikt, kolhydrat/sockerrikt (…)"
Benny Carlsson
2018-10-26, 18:31
Hur mycket är "för mycket"?
Hur långt är ett snöre?
Du vet själv att det är en sådan fråga du ställer.
Frukt är nyttigt, och det gäller även fruktjuice (i rimliga mängder) och torkad frukt ........ om den torkade frukten inte innehåller tillsatt socker - alltså socker utöver fruktens egna.....vilket den så gott som - eller åtminstone - nästan alltid gör (mig veterligen?).
Naturlig mat är bra mat.
*popcorn*
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.